خشونت و بزهکاری
پاول . اس.كاپلان
وقتى از نوجوان 12و 17 سالهى آمریكا سؤال شد، مهمترین مشكلات رده سنى آنها چیست؟ گفتند:
1ـ مواد مخدر
2ـ جرم (مركز اعتیاد و مصرف مواد مخدر، 2000). مردم نیز درباره این دو مورد خیلى نگران هستند.
مصرف مواد
اگرچه جمعیت آمریكا فقط 5 درصد جمعیت دنیا را تشكیل میدهد ولى تقریباً 50 درصد داروها و مواد قاچاق دنیا در این كشور مصرف میشود. از سال 1975 در قالب طرح مطالعاتى بازبینی آینده، میزان مصرف مواد مخدر دانشآموزان سراسر ایالات متحده آمریكا از طریق نمونهگیرى از هزاران دانشآموز مقطع راهنمایى و دبیرستانى اندازه گرفته شده است. تحلیل تمامى دادههاى این دو نظرسنجی، سه نتیجهگیری را در پى دارد. اولاً پس از كاهش چشمگیر مصرف مواد مخدر در دههی 1980، مصرف مواد مخدر از ابتداى دههى 1990 افزایش قابل توجهی داشته است، هر چند این اواخر شاهد كاهشى جزئى در این زمینه بودهایم. اگرچه میزان مصرف مواد قاچاق به نسبت دوران اوج مصرف این مواد در اواخر دههى 1970 هنوز در سطح پایینى قرار دارد ولى این روند نگرانكننده است. ثانیاً روندى مبنی بر پایین آمدن سن مصرف مواد مخدر دیده میشود. مصرف مواد مخدر در بین نوجوانان كلاس ششمى تا كلاس نهمى به شدت افزایش یافته است. ثالثاً درصد نوجوانانى كه خطرات مواد مخدر را میفهمند به شدت كم شده است. این قضیه هم موجب افزایش تحمل همسالان در زمینه مصرف مواد و در نهایت افزایش مصرف شده است.
الكل
الكل پرمصرفترین ماده است. هر چند در چند سال گذشته میزان مصرف ماهانه الكل نسبتاً ثابت ماده است ولى هنوز میزان مصرف الكل خیلی بالا است. با این كه مردم مشروب خوردن را جدى نمیگیرند ولى حقیقت چیز دیگرى است. بیش از نیمی از زندانیان در حال مستى مرتكب جرم شدهاند. تقریباً نیمی از تصادفات مرگبار رانندگى ناشى از رانندگى در حال مستی نوجوانان است. بالا رفتن میزان مرگ و میر در بزرگراهها باعث شد بسیاری از ایالتها سن قانونى مشروب خوردن را به 21 سال افزایش دهند. بالا بردن سن قانونى مشروب خوردن، وضع قوانین سختتر و افزایش آموزشها تا حدى مؤثر بودهاند و باعث كاهش تصادفات رانندگى جوانان مست شدهاند. مشروبخوارى خصوصاً مست بودن در دانشگاهها به حد خطرناكی رسیده است و بسیارى از والدین از بالا گرفتن این مشكل متعجب شدهاند. نوجوانان غالباً كسانى را در اطراف خود میبینند كه مشروب میخورند و هشدارهاى پدر و مادرشان را زیاد جدی نمیگیرند.
نیكوتین
با وجود مطالعاتى كه حاكى از رابطه داشتن سیگار كشیدن و سرطان، بیماریهاى قلبى و بسیارى دیگر از مشكلات بهداشتى هستند، هنوز سیگار كشیدن یك مشكل ملی است. درصد نوجوانانى كه در سال آخر دبیرستان سیگار میكشند بیش از بزرگسالان سیگارى است. اكثر نوجوانان سیگاری میگویند چند سال دیگر سیگار را ترك خواهند كرد ولی چنین كارى نمیكنند. دختران سفیدپوست نوجوان بیش از سایر دخترها احتمال دارد سیگارى شوند ولى پسران نوجوان آفریقاییتبار سیگارى از سال 1991 به این طرف دو برابر شدهاند. سیگار كشیدن فقط مشكل آمریكا نیست و به یك مشكل جهانى تبدیل شده است.
مارى جووآنا
مصرف ماریجوآنا از اوایل دهه 1990 در تمامى سطوح تحصیلی افزایش یافته است. بعضى از مصرفكنندگان مارى جوآنا معتقدند، مصرف زیاد مارى جوآنا، تأثیرات درازمدت ندارد اما این نظر درست نیست. در تحقیقى روى گروهى از دانشجویان مصرف كننده مارى جوآنا كه تقریباً یك ماه قبل از آزمایش، مصرف مارى جوآنا را قطع كرده بودند معلوم شد وضعیت توجه و یادگیری افرادى كه به شدت مارى جوآنا مصرف میكردند وخیم بود.
كوكائین و كرك (crack)
كوكائین یك مادهى محرك است و روى دستگاه عصبی مركزى تأثیر میگذارد و احساس نئشگى ایجاد میكند. تغییرات فیزیولوژیك ناشى از آن عبارتند از تغییرات شدید فشار خون، افزایش ضربان قلب و تنفس، بیخوابی، حالت تهوع، رعشه و تشنج. مصرف كوكائین میتواند موجب بروز رفتارهای پارانویایى شود و اشكال قوى آن مثل كرك اعتیادآورند.
مصرف كوكائین و كرك بین كلاس هشتمیها و نهمیها زیاد شده و میزان مصرف آن در بین دانشآموزان كلاس دوازدهم نسبتاً ثابت است. از سال 1991 به بعد هم درصد دانشآموزانى كه تصور میكنند مصرف كوكائین و كرك به افراد خیلى لطمه میزند بالا رفته است.
متأسفانه بسیارى از برنامههاى پیشگیری از مصرف مواد مخدر خیلى موفق نبودهاند و بسیارى از موارد نویدبخش آنها نیز با معضل عدم ارزیابى كافی مواجهند. یكى از دلایل ناكارآمدى این برنامهها نیز آن است كه نمیتوانند مشكلات اجتماعى خاصى را كه منجر به مصرف مواد مخدر میشوند و یا الگوهاى بزرگسال اطراف نوجوانان را حذف كنند. یك نوجوان ممكن است براى لذت آنی، امتحان كردن، سركشی و نافرمانى و فشار همسالان مبادرت به مصرف مواد كند. كشف این گونه دلایل كار سادهاى است ولى گاهى نوجوانان براى فرار از واقعیات تلخ زندگى (مثلاً شكست، طرد شدن و مشكلات خانوادگی) مواد مصرف میكنند. رفع این گونه دلایل دشوارتر است. برنامههاى آموزشی، زمینه مواد مخدر وقتى مؤثر خواهند بود كه راه و رسم پیدا كردن راههای دیگر رفع مشكلات را به نوجوانان یاد بدهند.
خشونت و بزهكاری
«بمبهاى ساعتى نوجوان: بزهكارى نوجوانان سر به فلك كشیده و بدتر هم میشود».
این كلمات همراه با تصویر نوجوانى كه به او دستبند زده بودند روى جلد شماره 5 مورخ 25 مارس 2000 مجله یو اس نیوز اند ریپورت به چشم میخورد. مقاله مزبور به تفصیل شرح میداد كه چرا خشونت این قدر براى مردم آمریكا نگرانكننده شده است.
ترس از بزهكارى و خشونت بر جریان عادى زندگی بزرگسالان و كودكان تأثیر میگذارد. نظرسنجى هریس از دانشآموزان دبیرستانى نشان میداد كه یك سوم آنها دعواهایی كرده بودند كه در آنها از اسلحه استفاده شده بود و بسیارى از آنها از رفتن به پاركها و محوطههاى بازى خوددارى میكردند. حتی كودكان 7 تا 10 ساله نیز نگران خشونت هستند و ترس از خشونت و مرگ دارند. خشونت و مصرف مواد مخدر رابطه دارند؛ نوجوانانى كه اسلحه حمل میكنند پانزده برابر بیشتر احتمال دارد كوكائین مصرف كنند و احتمال این كه مشروب بخورند و مارى جوآنا بكشند بیشتر است.
مشاهده خشونت در خانه، مدرسه و اجتماع باعث میشود بسیاری از نوجوانان خشن شوند. نوجوانانى كه در اجتماع اطراف خود زیاد خشونت میبینند ممكن است متقاعد شوند كه خشونت بهترین راه حل براى رفع اختلاف نظرها است و در تمام عمر خویش تحت تأثیر خشونت باشند.
كنار گذاشتن افسانهها
این تصور و اعتقاد متعارف كه نوجوانان از پدر و مادرشان میبُرند و به طور كامل به همسالان خویش متكى میشوند غلط است. تحقیقات نشان میدهند در مورد این باور متعارف كه روابط والدین با نوجوانان یك سره نامناسب و كم است نیز باید تجدیدنظر كرد. این تلقى كه اكثر نوجوانان مرتكب رفتار اجتماعى میشوند یا مواد مخدر مصرف میكنند نیز جاى تجدیدنظر دارد.نوجوانان باید در تمامى جنبههاى زندگى خود تصمیمات مهمی بگیرند و براى تصمیمات مهم آماده شوند. والدین نباید رابطهى خاص خود با فرزند خویش را در این مرحله قطع كنند. نظارت و راهنمایى بخشى از مسوولیتهاى پدر و مادر است ولی نوجوانان باید آمادهى ورود به دوران مستقل بزرگ میشوند.
انتقاد مداوم، تنبیه شدید و هشدار دادنهاى سفت و سخت غالباً بیتأثیرند خصوصاً اگر در خانوادههاى سرد و خشن صورت بگیرند. نوجوانان غالباً تحت تأثیر دیدهها و تجارب خویش قرار میگیرند، پس ارتباط برقرار كردن با آنها بسیار مهم است.
منبع : پایگاه باشگاه اندیشه
مترجم: یاسمن شیبانی