عراق
عراق
جمهوري اسلامي عراق کشوري در جنوب غربي آسيا است به پايتختي شهر “بغداد”. اين کشور از جنوب با عربستان سعودي و کويت، از غرب با اردن و سوريه، از شرق با ايران و از شمال با ترکيه همسايه است.
پهناوري عراق ۴۳۸،۳۱۷ کيلومتر مربع و جمعيت آن ـ طبق آمار ۱۳۸۶ ـ حدود ۳۰ ميليون نفر است. حدود ۷۵ درصد مردم عرب، ۲۰ درصد کرد و ۵ درصد آشوري، ترکمن و ساير اقوام هستند.
عراق ، عليرغم تمدني کهن ـ تاريخي پر فراز و نشيب و مملو از خشونت، ترس، ديکتاتوري و خونريزي داشته است و تنها از زمان اشغال به وسيله آمريکا و همپيمانانش، بيش از يک ميليون تن عراقي در پي حملات اشغالگران، خشونتهاي فرقهاي و جنگهاي داخلي کشته شدهاند.
حدود ۶۰ درصد مردم عراق شيعه، ۳۸ درصد سني و ۲ درصد مسيحي و پيروان ساير اديان هستند. عراق محل زندگي، شهادت و غيبت شش امام شيعه است و شهرهاي نجف، کربلا، کاظمين و سامرا زيارتگاه مسلمانان جهان است.
استقبال
ماه مبارک رمضان، ماهي مقدس و مهم در عراق است و عموم مردم اين کشور حرمت اين ماه را نگاه ميدارند. عراقيهاي ساکن پايتخت قبل از فرا رسيدن ماه مبارک رمضان به بزرگترين بازار قديمي بغداد ميروند و لوازم مورد نياز در اين ماه را خريداري مي کنند.
بيدار شدن براي سحر
از شب اول اين ماه تا آخرين شب آن، نزديک زمان سحر، افرادي در شهر ميگردند و با کوبيدن بر طبل، روزهگيران را براي خوردن سحري بيدار ميکنند.
تغذيه
از مهمترين خوراکيهاي خاص مردم عراق در ماه رمضان، “باقلوا” و “زولبيا” است که مردم دراين ماه تناول ميکنند. سوپ در افطاري هم طرفدار زيادي دارد که اغلب قبل از صرف غذا مصرف ميشود. خرما نيز از غذاهايي است که حتما بايد در سفره وجود داشته باشد.
اطعام
با آغاز ماه مبارک رمضان خانوادههاي عراقي با در دست داشتن سينيهاي غذا به مساجد ميروند تا غذاي خود را با روزهداران يا نيازمندان تقسيم کنند.
مساجد
مساجد عراق در اين ماه، شاهد حرکت پر جنب و جوش مردم است ؛ زيرا غير از نماز، برنامههاي ديني و فرهنگي ديگري مختلفي دارد؛ نظير سخنراني که بعد از افطار به تبيين مسائل ديني و اخلاقي ميپردازد.
تحول پس از صدام
مساجد عراق در چند سال اخير شاهد تحوللات مهمي بودهاند. پيش از اين و در دوران «صدام » برنامههاي خاصي در مساجد نبود ؛ زيرا رژيم بعث مخالف اسلام، مسجد و امور مذهبي بود و اجازه نميداد چنين کارهايي انجام بگيرد. اگر هم کسي ميخواست کاري در اين زمينه انجام دهد حتي ممکن بود کشته شود يا مدت زيادي از عمر خود را در زندانهاي بعث از دست بدهد.
تلويزيون
در کشور عراق هم مثل ساير کشورهاي اسلامي، از سالها پيش برنامههاي تلويزيون در ماه رمضان با ماههاي ديگر متفاوت و تا حدودي با آن سازگار است. برنامههاي قرآني، دعا و سريالهاي متفاوت، جزئي از برنامههاي تلويزيون در اين ماه است.
البته متاسفانه برخي از برنامهها ـ همچون برنامههاي پرداختن به غذاها و پخت و پز ـ در واقع منافي هدف اصلي ماه رمضان است.
بازيهاي کودکانه
کودکان عراقي نيز در اين ماه بازيهاي مختلف و قديمي به نامهاي ”ماجينه”، ”محيبس” و ”صينييه” انجام ميدهند؛ تا اين ماه را براي خود خاطرهانگيزتر کنند.
شب قدر
شب قدر از شبهاي بسيار مهم در عراق است. شيعيان سه شب را به احتمال شب قدر احياء ميگيرند و در آنها با خواندن قران، ادعيه و زيارت امام حسين(ع) شب زندهداري ميکنند.
زيارت نجف و کربلا
زيارت حضرت سيدالشهداء (ع) نيز ـ مانند بقيه خيرات و عبادات ـ در اين ماه فضيلت بيشتري دارد. در اعمال مخصوصهي شبهاي قدر هم تأکيد فراواني بر زيارت امام حسين(ع) شده است؛ لذا جمعيت انبوهي اين شب را در کربلا ميگذرانند طوري که در اين شبها جاي خالي در کربلا باقي نميماند.
زيارت نجف اشرف هم حال و هواي ويژهاي دارد چرا که ايام شهادت و ضربت خوردن اميرالمؤمنين علي (ع) نيز در همين شبها واقع ميشود.
عيد فطر
عيد فطر در عراق با شکوه و اهميت بسيار بيشتري نسبت به ايران برگزار ميشود. اين عيد به مدت سه روز تعطيل رسمي است و مردم از چند روز قبل براي آن آماده ميشوند. آنها لباس جديد ميخرند و غذاي مناسب آماده ميکنند تا در روز عيد به ميهمانان تقديم کنند. مردم عراق نوعي کيک که آن را “کليچه” مينامند براي اين عيد ميپزند و جشن و شادي همگاني به راه مياندازند.
از مهمترين برنامه هاي عيد فطر برگزاري نماز عيد فطر است. بعد از نماز هم به ديدار يکديگر ميروند و بزرگترها به کوچکترها عيدي ميدهند. خيابانها شلوغ است و مردم در حال رفت و آمد هستند. بچهها هم بازيهاي مخصوصي در اين روزها دارند. همچنين مردم فطريه را نيز به فقرا ميدهند.
مسافرتهاي زيادي در اين سه روز انجام ميشود که صد البته زيارت کربلا، نجف و کاظمين در آن جاي خاصي دارد به شکلي که در اطراف حرمهاي مطهر ائمه، از کثرت جمعيت زوار جاي نشستن يا پهن کردن بساط باقي نميماند.