زندگی زیر سقف عصبانیت!
تمام زوجها وقتی زندگی خود را زیر یک سقف شروع میکنند، انتظار زندگی آرام و توأم با عشق و مهربانی را دارند، زندگی که هیچ گاه در آن، لحظات غم، ناراحتی و عصبانیت نباشد! اما واضح و مبرهن است که چنین انتظاری، واقعبینانه نیست، چرا که در پی هر ارتباط دو طرفهای، اختلاف سلیقه و عقیدهای هم وجود دارد که گاهی ممکن است باعث بروز عصبانیت طرف مقابل شود.
در این جا، چگونگی بروز عصبانیت و روش مقابله با آن را در زندگی مشترک بررسی میکنیم تا این عصبانیتها، باعث بروز اختلاف و نگرانی در زندگی مشترک شما نشوند.
دقت قبل از ازدواج
اکثر زوجها قبل از این که زیر یک سقف بروند، هرگز عصبانیت یکدیگر را نمیبینند، اما شما باید بدانید همسر آیندهتان، وقتی عصبانی میشود، چه عکسالعملی دارد. فراموش نکنید شدت، مدت و چگونگی عصبانیت او در طول زندگی مشترک، بسیار مهم است. برای فهمیدن این موضوع باید به عکسالعملهای او در برابر دیگران دقت کنید، چرا که در ابتدای آشنایی، افراد، عصبانیتشان را کنترل میکند، اما بعد از ازدواج، این کنترل، کمتر میشود. در زیر با انواع افراد عصبانی آشنا شوید تا در انتخاب تان دقت کنید:
۱- افرادی که زود از کوره در میروند و زود آرام میشوند: این افراد، با کوچکترین برخورد، مخالفت یا اختلاف عقیده با طرف مقابل عصبانیت شدیدی مثل داد و فریاد نشان میدهند و بعد از آن هم سریع آرام میشوند و موضوع را به راحتی فراموش میکنند.
۲- کسانی که زود از کوره در رفته و دیر آرام میشوند: این دسته، افرادی هستند که کوچکترین مسأله را برای خود، بزرگ میکنند و به اصطلاح از کاه، کوه میسازند.
۳- افرادی که دیر عصبانی، اما شدید عصبانی میشوند: این دسته، دیر به دیر و فقط هنگامی که احساس کنند طرف مقابل خطای بزرگی انجام داده به شدت عصبانی میشوند و به راحتی هم از موضوع نخواهند گذشت.
۴- اشخاصی که وقتی عصبانی میشوند، خطرناک هستند: این افراد در هنگام عصبانیت، هیچ گونه کنترلی بر خود ندارند و تا دست به خشونت نبرند، به حالت عادی برنمیگردند! آنها در حال عصبانیت، به خود، دیگران یا به اشیاء، آسیب وارد میکنند و نمیشود جلودارشان بود.
۵- افرادی که وقتی عصبانی میشوند، بر خود تسلط دارند: افراد منطقی که دریافتهاند با عصبانیت، مشکلی حل نخواهد شد و میدانند عصبانیت، یک احساس زودگذر است که باید برای آن، یک راه حل منطقی پیدا کرد. این افراد، طرف مقابل را سرزنش نمیکنند.
۶- کسانی که هیچ گاه عصبانی نمیشوند: افراد به اصطلاح خونسرد که هیچ چیز آنها را عصبانی نمیکند و با همه چیز، به راحتی کنار میآیند. برای آنها مهم نیست اطرافیانشان چگونه رفتار میکنند و چه اتفاقاتی در زندگیشان میافتد. با همه چیز کنار میآیند و هیچ حساسیتی روی خود، همسر و زندگیشان ندارند.
* افراد دستههای دو، چهار و شش برای زندگی مناسب نیستند.
– افراد دسته ی دوم کسانی هستند که همیشه طرف مقابلشان را گناهکار میدانند و کنار آمدن با این افراد، بسیار سخت است.
– انتخاب دسته ی چهارم هم که کاملاً منتفی است، چرا که کسی دوست ندارد همسرش به او آسیب بزند!
– افراد گروه ششم با خونسردی خود طرف مقابل را آزار میدهند، چرا که هیچ گاه نمیتوانند از زندگی همسر و فرزندان شان دفاع کنند.
پس دقت کنید همسر آینده تان جزو این سه دسته نباشد، اگر خودتان نیز جزو این سه دسته هستید، قبل از ازدواج، از یک روانشناس کمک بگیرید تا بتوانید به تعادل برسند.
صبر بعد از ازدواج
وقتی زندگی مشترک خود را آغاز میکنید، ممکن است هر کدام شما بدون این که نیت بدی داشته باشید، رفتاری انجام دهید که دیگری را عصبانی کند. یادتان باشد در ابتدای زندگی، هر دوی شما بیتجربه هستید و هنوز نمیدانید همسرتان با انجام چه کارهایی عصبانی میشود، پس بهترین راه، صبوری است تا خصوصیات اخلاقی همدیگر را دریابید. با همسر خود از چیزهایی که ناراحتش میکند، حرف بزنید تا کمکم حساسیتهای او را بشناسید. بعد از یافتن این حساسیتها به راحتی میتوانید با کمی تغییر در رفتارتان کاری کنید که عصبانیتها به حداقل برسند.
ممکن است بعضی از حساسیتها به نظر شما منطقی نباشند، در این حالت، بهترین کار این است که با همسر خود به گفت و گو بپردازید و دلیل حساسیتش را پیدا کنید و به تدریج آن را از بین ببرید.
بعضی از حساسیتها هم ممکن است مقطعی باشند، پس شما نیز در آن مقطع زمانی با آنها مدارا کنید تا از بین بروند. حساسیت را با حساسیت جواب ندهید اگر بخواهید نسبت به حساسیتهای همسرتان واکنش نشان دهید، به آن دامن میزنید و بر خلاف خواسته ی شما آن حساسیت عمیقتر خواهد شد، اما اگر گذشت کنید احتمال این که همسرتان به حساسیتهای شما احترام بگذارد زیاد است، چرا که در زندگی مشترک همه چیز باید متقابل باشد تا زندگی تداوم یابد و دو طرف احساس خوشبختی کنند.
یافتن راهی برای مقابله با عصبانیت
وقتی همسرتان عصبانی میشود، در پی راهی برای آرام کردن او باشید. برای پیدا کردن این راه از همسر خود (زمانی که عصبانی نیست) بپرسید هنگام عصبانیت چه چیز آرامش میکند. معمولاً مردها هنگام عصبانیت دوست دارند تنها باشند و زنها ترجیح میدهند همسرشان در کنارشان باشند و آنها را آرام کنند. اگر مقصر هستید، کارتان را توجیه نکنید. با این کار همسرتان بیشتر عصبانی میشود. اگر همسرتان صدایش را بلند کرد، عکسالعمل نشان ندهید و بعد از ایجاد آرامش راجع به اتفاقی که افتاده گفت و گو کنید. در هنگام عصبانیت به بحث نپردازید، چرا که باعث درگیری بیشتر میشود و در نهایت با کمی دقت و صبر عصبانیت را در خود و همسرتان به حداقل برسانید و فضایی آکنده از مهر و محبت بیافرینید.
منبع: هفت روز زندگی شماره ۱۳۶