پیامبر(ص) در خانه، سازگارى، مهربانى، مدیریت (۱)
اشاره:
زندگى پیامبر اکرم(ص) در نوشتههاى بیشمار، از ابعاد گوناگون بررسى شده است. در این نوشتار تلاش شده از دیدگاه امور خانوادگى به این مسأله توجه شود، زیرا پیامبر اکرم(ص) نه تنها همسران متعدد داشته . و این خود طبعا در محیط خانه مشکلساز است . بلکه برخى از آن زنان از ویژگیهاى روحى خاصى برخوردار بودند که حتى …

پیامبر(ص) در خانه، سازگارى، مهربانى، مدیریت (۳)
اشاره:
در دو بخش پیشین به بیان نمونههایى از ناسازگارى همسران پیامبر، با استناد به آیات و روایات پرداختیم. اینک نگاهى به نمونههاى مطرح شده، از دیدگاهى دیگر داریم، تا میزان مداراى پیامبر را دریابیم و به پرسشهایى . که در قسمتهاى پیشین مطرح بوده است . پاسخ گوییم.
فصل دوم
نگاهى به نمونههاى مطرح شده ا…

پیامبر(ص) در خانه، سازگارى، مهربانى، مدیریت (۴)
اشاره:
در بحث گذشته به بررسى علل تعدد همسران پیامبر پرداختیم و آن را به سبب اوضاع نابسامان و آشفته اقتصادى و فرهنگى دانستیم. همچنین نقش این ازدواجها را در پیوند بین قبایل مختلف و ایجاد وحدت بیشتر میان مسلمانان بررسى کردیم. اینک به تفصیل، به بیان ثمرات و دستاوردهاى ازدواجهاى پیامبر میپردازیم و به چند پرسش…

پیامبر(ص) در خانه، سازگاری، مهربانی، مدیریت (۲)
اشاره:
در بخش اول به ذکر نمونههایی از ناسازگاری همسران پیامبر با استناد به آیات پرداختیم. اینک به ذکر نمونههایی با استناد به روایات میپردازیم.
نمونههایی از ناسازگاریها با استناد به روایت و تاریخ
نمونه اول:
روایت ابنعباس از طلاق حفصه
ابنعباس میگوید: «بسیار حریص بودم از عمر بپرسم آیه «ان تتوبا الی اللّه …

حاکمیت سیاسى پیامبر (ص) در قرآن (۱)
اشاره:
مجموعهای به هم پیوسته از فعالیتهای سیاسی است که شمار بزرگی از کارگزاران و با هدف خاصی آن را تعهد کرده و انجام دادهاند. این سیستم از عناصری هم بسته تشکیل شده است که هر کدام به تنهایی بخشی از نظام سیاسی اسلام را تشکیل دادند؛ این ویژگی سیستم سیاسی را عناصر ساختاری یا به طور کلی «ساختار» نظام س…

حاکمیت سیاسى پیامبر (ص) در قرآن (۲)
اشاره:
این مطلب درباره آیه «فذکر انما انت مذکر × لست علیهم بمسیطر» (۳۶)
واضحتر است؛ زیرا آیه «لست علیهم بمسیطر» تفسیر آیه «فذکر انما انت مذکر» است و در بخش بعدى، درباره حصر وظیفه پیامبر، در تذکر دادن، سخن خواهیم گفت.
از سوى دیگر، اگر این آیات را شامل امور اجتماعى بدانیم و خطاب آنها را شامل مؤمنان در …

حقوق همسایگان در سیره و سخن نبوى(ص)
اشاره:
پس از خانواده که کوچک ترین و اساسى ترین تشکل اجتماعى انسان ها به شمار مىآید، افرادى که در یک محل گرد هم مىآیند و با یکدیگر همسایه مى شوند با وحدت، وفاق و معاشرت ها و روابط عاطفى مى توانند پاسدار بعد انسانى و ارزشى و ضامن استحکام و استوارى واحد اجتماعى خویش باشند.
اسلام براى همسایگان همچون خویشا…

(صلح و آشتى در عصر پیامبر اکرم (ص
اشاره:
«صلح» یکى از دلنشین ترین واژه ها براى همه انسان ها به شمار مى آید. در این حال، برخى از خاورشناسان برآنَند که اسلام را «آیین شمشیر» معرفى کنند. البته، عدم رویکرد به آشتى هاى رسول اکرم(ص)، نیز بستر مناسبى را براى این اتهام فراهم ساخته است. در این سطور، یکایک صلح هاى پیامبر(ص) شناسایى و بررسى م…

بیمها و نگرانى هاى بزرگ پیامبر صلى الله علیه وآله وسلم
اشاره:
مثل هر باغبان دلسوز و زحمت کشیدهاى که عمر خود را پاى نهالها و بذرهایش گذاشته و در سالهاى پیرى، نگران باغ پس از خویش است، پیامبر رحمت و معلم بشریت حضرت رسول صلىاللهعلیهوآلهوسلم نیز، در سالهاى آخر عمر، نگران وضع امت پس از رحلت خویش بود. نگرانىهاى پیامبر صلىاللهعلیهوآلهوسلم ، در …

پیامبر(ص) و خدیجه(س)، ادب و عاطفه
اشاره:
۹ شوّال سال ۲۸ قبل از هجرت، روزى بود که پیامبر اکرم(ص) خدیجه کبرا(س) آن بانوى بزرگ را به همسرى گرفت. این روز که امسال مصادف با ۱۸ بهمن است، بیتردید روز مبارکى براى امت اسلامى و مبدأ برکات بسیار بود. آنچه میخوانید نگاهى کوتاه است به روابط عاطفى میان پیامبر(ص) و خدیجه(س) که اشارهاى نیز به مقدما…

بررسی مفهوم «رحمهللعالمین» در سیره پیامبر اعظم
اشاره:
شخصیت پیامبر اعظم داراى ابعاد وسیع و والایى است که در جهت معنویت به سدره المنتهى ( و لقد رآه نزله اخرى عند سدره المنتهی)۱ و در پرواز معراجیاش به مقام قاب قوسین او ادنی۲ رسیده و خداوند بزرگ اخلاق آن حضرت را با تعبیر عظیم یاد کرده است (انک لعلى خلق عظیم )۳٫ شخصیتى که تمامى ملک و ملکوت ، اماکن…

چشم اندازى به سیره حکومتى پیامبر اعظم (ص)
اشاره
تشکیل حکومت و به عهده گرفتن زمام اداره امور جامعه از مواردى است که علاوه بر هدایت و نجات انسانها، نقش قابل تأمّلى را در جهت حفظ آیات الهى و آرمانهاى جامعه مسلمین ایفا مىکند.از این رو نبىّ مکرم اسلام (ص) بلافاصله پس از هجرت براى تشکیل حکومت و دولت اسلامى اقدام نمود.این حکومت اسلامى هر چند بعد از ار…

درآمدى بر سیره مدیریتى پیامبر اعظم (ص)
اشاره:
فلسفه رسالت رسول اعظم (ص)، ابلاغ پیام وحى به همه مخاطبان دین ، دعوت آنان به پـذیـرش این پیام و تربیت و هدایت ایشان براساس ارزشهاى وحیانى در جهت رسیدن به (حیاه طیبه) بوده است . در این مـسیر، سیره مدیریتى آن حضرت در دو جنـه کاملاً مجزا و متفاوت قابل بررسى و الگوبردارى است :
…

دین پیامبر (ص) قبل از بعثت
سوال:
اتفاق مسلمانان بر آن است که پیامبر اکرم ـ صلى الله علیه و آله و سلم ـ در سن چهل سالگى به رسالت مبعوث شده اند,(۱) حال سوال این است که حضرت قبل از چهل سالگى متعبد بوده و خدا را اطاعت مى کرده اند یا خیر؟ در صورت اول تابع کدامیک از ادیان و شرایع بوده اند؟
قبل از هر پاسخى در این باره, ذکر چند مطلب…

رفق و مداراى تربیتى در سیره معصومین(ع)
اشاره:
این مقاله پس از تعریف مفهوم رفق و مدارا، جایگاه، موارد، محدوده و آثار تربیتى آن را در کلام و سیره معصومین(ع) بیان مىکند و سپس رفق و مدارا با دیگران را در مواردى از قبیل: رفق و مدارا در تبیین مسائل دینی، رفق و مدارا در تربیت عبادى کودکان، رفق و مدارا در موعظه، و... مورد بررسى قرار مىدهد.
…

ساده زیستى در سیره نبوى
اشاره:
سادهزیستی، پاسخ انسانهای دانا به زندگی ناپایدار دنیاست که در پرتو آن، آرامش درون و برون حاصل میشود. بنابراین، سادهزیستی با نوع شناخت انسان و نگرش او به زندگی دنیا مرتبط است.
در عصر حاضر، دو نگاه افراطی و تفریطی به بهرهمندی از مواهب الهی و مادیات دیده میشود. عدهای در مادیات دنیا غوطهو…