
مراحل مبارزات امام کاظم علیه السلام
اشاره:
آنچه پیشوایان الهى را از دیگران ممتاز ساخته، گستره وجودى و جامعیت ارزش هاى انسانى آنان است. زمانى آنان را در هالهاى از عشق دلدار، و دلى بى تاب از حُبّ یار مىبینى که زمزمههاى روح نواز آنان طبیعت را میهمان ملکوت و همنواى خلوت انس ساخته است. به تعبیر قرآن کریم کوهها و مرغان را به آهنگ « …

اوضاع اقتصادى جامعه عصر امام موسى کاظم(ع)
اشاره:
دوران امامت امام کاظم(ع) مقارن با دوران خلافت عبّاسى اول بود و آن امام با چهارتن از خلفاى عباسی به نامهاى منصور، مهدی، هادى و هارونالرشید هم عصر بود. بنابراین، در مطالعه اوضاع اقتصادى عصر امام کاظم (ع) باید به بیان وضعیت اقتصادى جامعه در عصر اول عبّاسى پرداخت.
این دوران را با…

پاسداران ولایت در عصر امام کاظم علیه السلام
غلامرضا گلى زواره
با طلوع خورشید ولایت در طلیعه هفتمین روز از ماه صفر، در روستاى «ابواء»، شعف و سرور بر سرزمین حجاز حاکم شد.
مادرش، حمیده، خادمهاى از شمال آفریقا بود که در نزد حضرت امام صادق(علیه السلام) مقامى والا داشت.
امام صادق(علیه السلام) به همراه خانوادهاش در حال بازگشت از مکه بود که سومین پسر…

سیره اقتصادى امام موسى کاظم (ع)
الف. سیره امام کاظم (ع) در تولید
با مطالعه در رفتارهای اقتصادى امام کاظم (ع) مى توان به اصول کلى در زمینه تولید دست یافت. بى شک، آنچه در اینجا ذکر مى شود تمام اصول کلى حاکم بر رفتار امام نیست، بلکه مهمترین اصول در سیره امام در تولید مىباشد:
۱. تلاش در عرصه تولید:
در اسلام، به کار و تلاش اقت…

پرتوى از سیره و سیماى امام موسى کاظم(علیه السلام)
حضرت امام موسى بن جعفر(علیه السلام)، معروف به کاظم و باب الحوائج و عبد صالح در روز یکشنبه ۷ صفر سال ۱۲۸ قمرى در روستاى «ابواء»، دهى در بین مکّه و مدینه، متولّد گردید.
نام مادر آن حضرت، حمیده است.
آن حضرت در ۲۵ رجب سال ۱۸۳ قمرى، در زندان هارون الرّشید عبّاسى در بغداد، در ۵۵ سالگى به دستور هارون مسموم گ…

اندیشه سیاسى امام موسى کاظم (علیه السلام)
اشاره:
اندیشه سیاسى امام منبعث از وحى و خطابهدینى است و بر پایه "صبر و استقامت" استوار بود و ایشان مانند جد بزرگوارشان و بر اساس آیه شریف " فاستقم کما امرت " برایمبازره با حاکمان جابر عباسى و نیز اثبات حقانیت اهلبیت (علیه السلام) از دو عنصر صبر و استقامت بهره میبردند. امام بر اساس سنت جد مکرم شان و …

شیوه های مبارزه سیاسی امام کاظم علیه السلام
اشاره:
نام امام هفتم شیعیان، «موسی»، لقبش «کاظم»، مادرش بانویی با فضیلت به نام «حمیده»، و پدرش حضرت امام صادق (علیه السلام. است. او در سال ۱۲۸ ه . ق در سرزمین «ابواء» (یکی از روستاهای اطراف مدینه. چشم به جهان گشود و در سال ۱۸۳ یا ۱۸۶ هجری به شهادت رسید.(۱. از سال ۱۴۸ هجری که امام صادق (علیه السلام. به …

حق گرایى و باطل ستیزى در سیره امام کاظم(علیه السلام)
اشاره:
هر یک از امامان(علیه السلام) همانند پیامبران(علیه السلام) مظهر اسمى از اسماى الهى هستند که در القاب نام هاى ایشان نمود مى یابد چنان که حضرت موسى(علیه السلام) کلیم الله و حضرت محمد(صلی الله علیه و آله) حبیب الله و امام على بن موسى(علیه السلام) رضا و امام موسى بن جعفر(علیه السلام) کاظم است. امام …

داستانهایی از کودکی امام موسی کاظم (علیهالسلام)
اشاره:
داستانهای از زندگی ائمه اهل بیت (علیهمالسلام) داستانهای عادی نیست بلکه این داستانها جنبه آموزندگی در راستای هدایت و تربیت انسان بسیار مؤثر هستند. در زندگی امام کاظم(علیهالسلام) وقایعی زیادی اتفاق افتاده است که هرکدام بعدی از ابعاد زندگی آن حضرت را حکایت می کند. برخی از وقایع و حوادث در هنگام ک…

امام کاظم (علیهالسلام) هفتمین اختر امامت
اشاره:
امام موسی بن جفعر الکاظم (علیهماالسلام) هفتمین امام از امامان اهل بیت (علیهمالسلام) است. در این مقاله به زندگی نامه مختصر آن حضرت پرداخته شده و در ضمن آن برخی حوادث و وقایع پند آموزی که در حیات آن حضرت اتفاق افتاده نیز بیان گردیده است. این وقایع یا در برخورد با حکام عباسی بوده است …

نمونه ای از اخلاق امام کاظم(علیهاسلام)
اشاره:
دشمنان اهل بیت (علیهمالسلام) به علت اینکه از اخلاق اسلامی تهی و از ایمان به دین اسلام آنگونه که باید برخوردار نبودند، تحت تأثیر فضای دشمنانه علیه ااهلبیت(علیهمالسلام) قرار می گرفتند و با کمال بی ادبی به امامان اهل بیت (علیهمالسلام) اهانت می کردند. بر خلاف انتظار آنان با رفتار بسیار انسانی و اخلاق ربوبرو می شدن…

برخوردهای امام موسی کاظم (علیهالسلام) با خلفای عباسی
اشاره:
در دوران امام کاظم (علیهالسلام) نخستین مرحله استبداد و ستمگرى حکّام عباسى بود که از زمان امام صادق (علیهالسلام) آغاز شد و تا زمان امام رضا (علیهالسلام) با شدّت هر چه تمامتر ادامه یافت. امام کاظم (علیهالسلام) پس از شهادت پدرش در سال ۱۴۸،در زمان منصور دوانیقی امامت را عهده دار شد و در خلافت ها…

امام کاظم علیه السلام و توبه بشر حافی
اشاره:
بِشْر(بُشْر) بن حارث مَروزی مشهور به بِشر حافی (۱۵۰-۲۲۷ق) از زهاد و از مشایخ صوفیه در قرن سوم قمری است. بشر در بغداد زندگی میکرد و بنابر برخی منابع تحت تأثیر سخنان امام کاظم (علیهالسلام) توبه کرده است. بشر را به دلیل اینکه کفش نمیپوشید، «حافی(پابرهنه)» لقب دادهاند. در این مقاله به چگونگی توبه…

علی بن یقطین کارگزار امام کاظم(علیهالسلام) در دربار هارون
اشاره:
امامان اهلبیت (علیهمالسلام) از سوی حاکمان ظالم و غاصب پیوسته تحت کنترل بوده و شیعیان را مورد آزار و اذیت قرار میدادند. در زمان امام کاظم (علیهالسلام) فضای بسیار نامساعدی علیه شیعیان وجود داشت. برخی از کسانی که از آن حضرت پیروی میکردند نمی توانستند با امام رابطه برقرار نموده و شیعه بودن خ…

فرازهایی از حیات معنوی، علمی و اخلاقی حضرت امام کاظم(علیهالسلام)
اشاره:
در این نوشتار کوتاه، تلاش شده است با استناد به منابع روایی و تاریخی، از بزرگی سخن بگوئیم که با نیروی ایمان، اراده و مقاومت و صلابت جاودانه خود، تشکیلات استبداد و ستم و طغیان را به لرزه درآورد و به مشتاقان فضایل ناب درس شهامت، فداکاری و بردباری آموخت. پیشوایی که در مقابل انحرافات فکری و عقیدت…

تاریخ و زندگینامه مختصر امام کاظم (علیهالسلام)
اشاره:
موسی بن جعفر معروف به امام موسی کاظم و ملقب به کاظم و باب الحوائج (۱۲۸-۱۸۳ق) هفتمین امام شیعیان دوازده امامی است. ایشان در سال ۱۲۸ق، همزمان با انتقال قدرت از امویان به عباسیانبه دنیا آمد و در سال ۱۴۸ق پس از شهادت پدرش، امام صادق(علیهالسلام)، به امامت رسید. دوران ۳۵ ساله امامت او با خلافت منصور، ه…