طب الإمام الصادق (علیهالسلام) (محسن عقیل)
اشاره:
طب الإمام الصادق (علیه السلام) (محسن عقیل) تألیف محسن عقیل از جمله کتابهاى طب روایى شیعى است. مؤلف در مقدمه پس از ذکر عنایت و اهتمام امام صادق(علیه السلام) به دانش طب مىنویسد: «ممکن است کسى بپرسد هدف از نگارش اینگونه کتابها (طبهاى روایى) چیست، در حالى که از زمان صدور این روایات قرنها گذشته …
طب الامام الصادق
اشاره:
«طب الامام الصادق (علیه السلام)»، به زبان عربی ، قسمتی از کتاب «موسوعه الامام الصادق (علیه السلام) » است و مشتمل بر احادیثی است با مضامین پزشکی که از حضرت صادق (علیه السلام) نقل شده است.
انگیزه تألیف
مرحوم آیتالله سید محمدکاظم قزوینی که به گردآوری این کتاب همت نهاده، در اینباره میفرماید: «هذا …
امام صادق علیه السلام و میراث عظیم علمی
اشاره:
مطالعهٔ سیره و تاریخ ائمه (علیهم السلام) و توجه به آثار فرهنگی که از اهل بیت پیامبر (علیهم السلام) به ما رسیده است، نشان می دهد آن بزرگواران در تمام رشته های مورد نیاز علوم بشری تبحر داشته و داناترین اندیشمندان عصر خود بوده اند؛ چرا که دانش آنان متصل به علم رسول خدا (صلی الله علیه و آله)، و آ…
بررسی نقش امامان شیعه (علیهم السلام) در توسعه علوم طبیعی
اشاره:
در تقسیم بندی علوم، دانش هایی چون طب، شیمی، نجوم، فیزیک و مکانیک را که موضوعشان اجسام طبیعی و مادی است، علوم طبیعی می گویند. بشر برای برآوردن نیازهای زندگی و برطرف کردن مشکلات مادی، ناگزیر از آموختن چنین علومی است. از میان این علوم، علم طب و شیمی و نجوم، از اهمیت بیشتری برخوردار هستند؛ زیرا طب ضامن …
نقش امامان شیعه علیهم السلام در توسعه ی علم نجوم
اشاره:
علم نجوم، یکی از کهن ترین علوم بشری است. مسلمانان نیز پیش از هر دانش دیگری، به این علم روی آوردند؛ زیرا افزون بر کاربردهای عمومی این دانش در جهان آن روز، عمل دقیق به برخی احکام شریعت چون اعلام وقت نماز و تعیین جهت قبله نیز در گرو احاطه بر این دانش بود؛ از این رو نخستین کتاب هایی که مسلمانان ترج…
پایه گذاری علم شیمی
اشاره:
مسلمانان از قرن دوم هجری، به طور رسمی به علم شیمی پرداختند و در امور پزشکی و صنعت از آن بهره بردند. مسعودی از کارایی صنعت کیمیا در صنایع طلا و نقره، ساخت اکسیر، ساخت زئبق، تقطیر و... سخن به میان آورده و از رساله ی کندی در نفی کیمیا و پاسخ رازی به او سخن گفته است. (۱)
البته در علم کیمیا، نه اکسیر جو…
طب الرضا(کتاب)
اشاره:
به طب الرضا، «الرساله الذهبیه» نیز گفته می شود، زیرا امام رضا (ع) این مطالب را به درخواست مأمون خلیفه عباسی فرموده و مأمون دستور داده که آن را با آب طلا بنویسند و به همین دلیل به رساله ذهبیه مشهور شد.[۱]
ترجمهای از طب الرضا
ماجرای نگارش
این کتاب (رساله ذَهَبیّه یا مُذَهّبه) با اسناد م…
قانون در طب
اشاره:
قانون در طب یا به اختصار قانون، یکی از کتابهای ابن سینا در زمینهٔ پزشکیست که نزدیک به هفتصد سال در مراکز علمی اروپا تدریس میشد. اصل کتاب به زبان عربی نوشته شدهاست و عبدالرحمن شرفکندی (هَژار) در دهههای ۱۳۴۰ و ۱۳۶۰ شمسی، آن را به زبان فارسی ترجمه کردهاست. این کتاب مهمترین و مفصلترین کت…
جابر بن حیان
اشاره:
جابر بْن حَیّان کوفی، دانشمند شیعی قرن دوم هجری قمری که مجموعه بزرگی از آثار علمی در کیمیا، فلسفه، طب، ریاضیات، نجوم و موسیقی به او نسبت داده شده است؛ هرچند شهرت او به سبب کیمیا است. آثار منسوب به او چارچوبی شیعی دارد. جابر کیمیا را علمی الهی و برترین علم میداند که سالک باید بعد از خواندن ریاضی…
خواجه نصیر الدین
اشاره:
محمد بن محمد بن حسن طوسی مشهور به خواجه نصیرالدین طوسی (۵۹۷-۶۷۲ق.) حکیم و متکلم قرن هفتم قمری است. درباره مذهب خواجه نصیر، اقوال مختلفی وجود دارد؛ هرچند شواهد زیادی مبنی بر اثناعشری بودن او در دست است. خواجه نصیر نویسنده کتابها و رسالههای بسیاری در علوم اخلاق، منطق، فلسفه، کلام، ریاضیات و نجوم اس…
مجادله طبی خواندنی امام صادق
ربيع حاجب مى گويد: روزى طبيبي هندى در مجلس منصور كتاب طب مى خواند، در حالى كه امام صادق عليه السّلام در آنجا حضور داشت. چون از قرائت مسائل طب فراغت يافت، به امام ششم عليه السّلام گفت: دوست دارى از دانش خود به تو بياموزم؟ حضرت فرمود: نه، زيرا آنچه من مى دانم از دانش تو بهتر است. طبيب پرسيد: تو از طب چه …
طبّ اسلامی و قرآنی
اشاره:
حدیث هلیله؛ معجزه کلامی امام صادق (علیه السلام) در اثبات منشا وحیانی طبّ
کلام معصومین(علیه السّلام) طبق گفته خود آن بزرگواران، همگی برگرفته از قرآن کریم است و بنابراین تالی تلو آن معجزه جاوید است. امّا بعضی از این گفتارهای درخشان، به سان قمری در میان نجوم کلام حضراتشان(علیهم السّلام) در…
شیخ بهائی
محمد بن عزّالدین حسین (۹۵۳ق ـ۱۰۳۱/۱۰۳۰ق) متخلص به بهائی و معروف به شیخ بهائی و بهاءالدین عاملی، فقیه، محدث، حکیم و ریاضیدان شیعه. شیخ بهائی بیش از ۱۰۰ کتاب در زمینههای مختلف تالیف کرده است. جامع عباسی و اربعین شیخ بهایی از جمله آثار اوست. آثاری نیز در معماری بر جای گذاشته که منارجنبان اصفهان، تقسیم زا…
ابوحنیفه دینوری
احمد بن داود بن ونند، گیاهشناس، مورخ، جغرافیادان، ستارهشناس و ریاضیدان، نحوی و لغتشناس بوده و به علوم هند آشنائی داشته است.
نسب و نام ابوحنیفه
نسب و نام ابوحنیفه بدینگونه ضبط شده است: ابوعبدالله بن علی العشاب، و مینویسد در صف اول گیاهشناسان و علمای خواص ادویه است و سفرهای بسیار برای شناختن منابت نب…
ابوالحسن شعرانی
ابوالحسن شعرانی (۱۳۲۰-۱۳۹۳ق/۱۲۸۱-۱۳۵۲ش) از علما و فلاسفه شیعی قرن ۱۴ هجری قمری است.وی زبانهای فرانسوی و انگلیسی را میدانست و در علوم قرآن، حدیث، فقه، اصول فقه، کلام، فلسفه، هندسه، و هیئت متبحر بود. به همین جهت، آثار زیادی در این رشتهها از وی باقی مانده است. او که خود از دانش عالمانی چون شیخ عبدالکری…
نقش امامان شیعه علیهم السلام در شکل گیری و توسعه ی تمدن اسلامی
تقسیم بندی علوم، دانش هایی چون طب، شیمی، نجوم، فیزیک و مکانیک را که موضوعشان اجسام طبیعی و مادی است، علوم طبیعی می گویند. بشر برای برآوردن نیازهای زندگی و برطرف کردن مشکلات مادی، ناگزیر از آموختن چنین علومی است. از میان این علوم، علم طب و شیمی و نجوم، از اهمیت بیشتری برخوردار هستند؛ زیرا طب ضامن س…