
دوره های تاریخی کلام شیعه
اشاره:
نظام و قواعد عقاید و مباحث علم کلام، تاریخی است و در گذر روزگاران شکل می گیرد و پدید می آید. (۱) هر نسلی به نسل پیشین موضوعی یا انگاره ای کلامی و یا ساختاری نظام مند می افزاید. این واقعیت را می توان با تتبع تاریخی و زمانی کتاب هایی که در عقاید و کلام نگاشته شده دریافت کرد و از ظهور و بروز مباحث و…

امامت و خاتمیت
اشاره:
خاتَمِیّت، بهمعنای این است که حضرت محمد(ص) آخرین پیامبر و اسلام آخرین دین آسمانی است و پس از او پیامبر و دین الهیِ دیگری نخواهد آمد. مسئله خاتمیت در قرآن و احادیث اسلامی آمده است و علمای مسلمان آن را از ضروریات دین اسلام میدانند. در آیه چهلم سوره احزاب، پیامبر اسلام «خاتَمالانبیا» معرفی شده است…
تاریخ کلام شیعه (کلام اسلامی، عوامل و زمینه های پیدایی)
کلام اسلامی، عوامل و زمینه های پیدایی
چکیده
علم کلام علمی است صد در صد اسلامی، که ریشه در قرآن و حدیث دارد، در واقع عامل پیدایش مباحث و مسائل کلامی قرآن کریم است. عوامل و زمینه های پیدایی کلام اسلامی، احادیث و روایات پیامبر اکرم و امامان اهل بیت بوده است، لذا تاریخ پیدایی کلام اسلامی به عصر پیامبر اک…
نقش نوبختیان در کلام شیعه
نقش نوبختیان در کلام شیعه رویکردها و گرایش ها کلامی در شیعه را می توان به ۳ دوره تقسیم کرد: ۱- نص گرایی ۲- عقل گرایی تاویلی ۳- خرد گرایی فلسفی
اصول تفکر نص گرایان:
الف) التزام و پایبندی به نص.
ب) حجیت خبر واحد در عقاید.
ح) محدودیت گستره عقل در شناخت
د) محدودیت در به کارگیری استدلال عقلی و منطقی شخصیت ه…
تأثیرات عقل فلسفی بر کلام شیعه
تاریخ شکل گیری و تحول کلام فلسفی شیعه
چالش های جدید
چکیده
این مقاله در آغاز یک چشم انداز کلّی از زمینه های تاریخی شکل گیری کلام ارائه می دهد، سپس پرسش های بنیادین و پاسخ های درخور و متناسب را مطرح می سازد تا وجوه اشتراک و افتراق و ریشه های تقابل و چالش های کلام دینی و فلسفی را از دیدگاه شیعه بررسی نماید…