
محبت در اسلام و مسیحیت
اشاره:
برخی بر این باور هستند که مسیحیت دین محبت است. بر این مطلب چیزی را به رخ می کشانند که در انجیل نقل شده است. مثلاً در انجیل متی(باب ۵: ۴۴) گفته شده است: امّا من به شما می گویم که دشمنان خود را محبت نمائید و برای لعن کنندگان خود برکت بطلبید و به آنانی که از شما نفرت کنند احسان کنید و به هر که به…

محبت راز دلربائى اسلام
اشاره:
گسترش دین مقدس اسلام ونفوذ آن درجوامع مختلف علیرغم وجوداختلاف وگونه گونى زمانها ومکانها بى گمان مى توان براى آن عنصر مشترک یافت. عنصر مشترک نفوذ وگسترش حیرت آور اسلام در سرزمین هاى پهناور آن هم در فاصله زمانى بسیار کوتاه به گواهى اسناد ومنابع معتبر تاریخى چیزى جز تامین وفراهم ساختن همگانى ترین خ…
پیامبر(ص) در خانه، سازگارى، مهربانى، مدیریت (۱)
اشاره:
زندگى پیامبر اکرم(ص) در نوشتههاى بیشمار، از ابعاد گوناگون بررسى شده است. در این نوشتار تلاش شده از دیدگاه امور خانوادگى به این مسأله توجه شود، زیرا پیامبر اکرم(ص) نه تنها همسران متعدد داشته . و این خود طبعا در محیط خانه مشکلساز است . بلکه برخى از آن زنان از ویژگیهاى روحى خاصى برخوردار بودند که حتى …

پیامبر(ص) در خانه، سازگارى، مهربانى، مدیریت (۳)
اشاره:
در دو بخش پیشین به بیان نمونههایى از ناسازگارى همسران پیامبر، با استناد به آیات و روایات پرداختیم. اینک نگاهى به نمونههاى مطرح شده، از دیدگاهى دیگر داریم، تا میزان مداراى پیامبر را دریابیم و به پرسشهایى . که در قسمتهاى پیشین مطرح بوده است . پاسخ گوییم.
فصل دوم
نگاهى به نمونههاى مطرح شده ا…

پیامبر(ص) در خانه، سازگارى، مهربانى، مدیریت (۴)
اشاره:
در بحث گذشته به بررسى علل تعدد همسران پیامبر پرداختیم و آن را به سبب اوضاع نابسامان و آشفته اقتصادى و فرهنگى دانستیم. همچنین نقش این ازدواجها را در پیوند بین قبایل مختلف و ایجاد وحدت بیشتر میان مسلمانان بررسى کردیم. اینک به تفصیل، به بیان ثمرات و دستاوردهاى ازدواجهاى پیامبر میپردازیم و به چند پرسش…

پیامبر(ص) در خانه، سازگاری، مهربانی، مدیریت (۲)
اشاره:
در بخش اول به ذکر نمونههایی از ناسازگاری همسران پیامبر با استناد به آیات پرداختیم. اینک به ذکر نمونههایی با استناد به روایات میپردازیم.
نمونههایی از ناسازگاریها با استناد به روایت و تاریخ
نمونه اول:
روایت ابنعباس از طلاق حفصه
ابنعباس میگوید: «بسیار حریص بودم از عمر بپرسم آیه «ان تتوبا الی اللّه …

نقش اخلاق در سیره عملى پیامبر اسلام (ص)
اشاره:
یکى از شاخصه هاى پر اهمیت در پیشرفت اسلام اخلاق نیک و کلامدلاویز و پرجاذبه پیامبر اکرم (ص) با انسانها بود، این خلق نیکوتا بدان حدى بود که معروف شد سه چیز در پیشرفت اسلام نقش بهسزایى داشت: ۱- اخلاق پیامبر (ص) ۲- شمشیر و مجاهدات حضرت على (ع) ۳- انفاق ثروت حضرت خدیجه (س) در قرآن مجید، به نقش اخلاق پیا…

عشق صوفیانه و تفاوت آن با محبت
اشاره:
تصوف در ابتدای شکل گیری به عنوان جریانی زهد محور عرض اندام کرد و بعد از ظهور «رابعه عدویه» تغییر رنگ داده و به مکتبی شوق محور تبدیل شد. با آغاز نهضت ترجمه، جامعه اسلامی به خصوص فلاسفه و صوفیان با افکار و آراء گوناگون یونانیان آشنا شده و در این میان به علّت قرابت و مشابهت زیاد افکار تصوف اسلام…
جایگاه اهل بیت(ع) در آثار سنایی غزنوی.
اشاره:
در صحیفه الهی «آل عبا» به «اهل بیت(علیه السلام)» تعبیر گردیده است و در منابع معتبر روایی مورد وفاق شیعه و اهل سنت و بر پایه احادیث تفسیرگر آیه ۳۳ سوره احزاب، به رسول خدا(صلی الله علیه و آله )، حضرت علی(علیه السلام)، فاطمه زهرا(سلام الله علیها)، امامان حسن(علیه السلام) و حسین(علیه السلام) تعری…

مهرورزی با مردم و دوری از خشم.
و من وصیه له (علیه السلام) لعبد الله بن العباس عند استِخلافه إیّاه على البصره:
سَعِ النَّاسَ بِوَجْهِکَ وَ مَجْلِسِکَ وَ حُکْمِکَ؛ وَ إِیَّاکَ وَ الْغَضَبَ، فَإِنَّهُ طَیْرَهٌ مِنَ الشَّیْطَانِ؛ وَ اعْلَمْ أَنَّ مَا قَرَّبَکَ مِنَ اللَّهِ یُبَاعِدُکَ مِنَ النَّارِ، وَ مَا بَاعَدَکَ مِنَ اللَّهِ یُقَرِّ…

نامههای امام زمان(علیه السلام) به شیخ مفید(ره).
اشاره:
توقیعات امام زمان(علیه السلام) نامهها و نوشتههای حضرت مهدی است که گاه در مورد سخنان غیر مکتوب ایشان نیز به کار رفته است. توقیعات امام زمان که در حدود ۸۰ مورد است، غالبا در دوره غیبت صغرا در موضوعات گوناگون اعتقادی، فقهی، مالی و... صادر شده است.
نامه اول:
برادر با ایمان و دوست رشید ما
ن…

شفاعت امام باقر(علیهالسلام) برای شیعیان در گرو «ورع» ورزیدن است
اشاره
یکی از آموزه های دین مبین اسلام شفاعت است. در قرآن و احادیث نبوی و اهل بیت (علیهمالسلام) شفاعت از امور غیر قابل انکار است. یعنی در روز قیامت برخی از مسلمانان و شیعیان که ایمان به دین مبین اسلام دارند، مورد شفاعت پیامبر اسلام و اهل بیت قرار می گیرند. البته در همین روایات و همچنین آیات شرایطی برای شفاعت …

جلوه های رفق و مدارا در سیره امام حسن (علیه السلام).
اشاره:
رفق و مدارا، یکی از اصول اخلاقی اسلام است که مورد تأکید قرآن و پیشوایان دین بوده و موجب بهبود روابط اجتماعی می شود. در عمل نیز از بسیاری کجروی ها و انحرافهای اجتماعی جلوگیری کرده و آرامش و صلح و دوستی را در جامعه حاکم می کند.در سیره امامان معصوم (علیه السلام) همواره اصل رفق و مدارا دیده ش…

جلوههای تربیتی حضرت زهرا(علیهاالسلام) درباره فرزندانش
آغاز پرورش اخلاقی کودک
کودک از زمانی که پا به عرصه وجود میگذارد، روح او چون لوحی سفید آمادگی پذیرش هر نقشی را دارد و اولین نقاشی که شخصیت او را جزء به جزء ترسیم میکند، مادر است. آنچه از کودکی بر ضمیر شخص نقش میبندد، در مراحل بعدی زندگی او آثار مهمی از خود بر جای میگذارد. در روایتی آمده است:
مادری …

ادب و عاطفه امامحسین(علیهالسلام).
اشاره:
حسین بن علی بن ابیطالب(علیه السلام)، مشهور به اباعبدالله و سیدالشهداء (۴-۶۱ق)، امام سوم شیعیان است، که ده سال امامت را بر عهده داشت و در واقعه عاشورا به شهادت رسید. او فرزند دوم امام علی(علیه السلام) و فاطمه زهرا(س) و نوه حضرت محمد(ص) است. حسین(علیهالسلام) در آداب اجتماعی و حسن معاشرت…

منزلت پدر در اسلام
اگر فرزندی بر سر نماز مستحبی ایستاده باشد و پدر، او را فرا خواند و یا سوالی بپرسد، فرزند میبایست نماز را در دم قطع کرده و پاسخ او را دهد...
اگر بهشت زیر پای مادر است پس جایگاه پدر کجاست؟
بیتردید منزلت پدر در پیشگاه پروردگار بیمانند است؛ تا جایی که حضرت محمد(صلی الله علیه و آله و سلم) فرمودند…