
سید محمد حسن نجفى قوچانى (ره)
اشاره:
سید محمد حسن معروف به آقا نجفى قوچانى در سال ۱۲۹۵ ق در قریه خسرویه از توابع قوچان چشم به جهان گشود و پس از گذراندن دروس مقدماتى به مدت سه سال در قوچان به تحصیلاتش ادامه داده. سپس به مشهد رفته و در یکى از مدارس آن شهر به نام دو درب ساکن مى گردد در این شهر مقدس و در کنار معنویت مرقد مطهر امام رضا…

امامت در کلام و فلسفه اسلامى
اشاره:
مکتب اشعرى، با اتکا به نقلیات سمعى ، معتزله با ارائه اصل مصلحت و مکتب شیعه با ارائه قاعده لطف ، محورهاى مختلف مسئله امامت را توجیه کرده اند مسئله امامت از موضوعاتى است که در کلام و فلسفه اسلامى به طور مشترک درباره آن بحث شده است، با این وجود به نظر مى رسد مفهوم امامت نزد فلاسفه بسیار عمیق تر و پربار…

دیدگاه وهابیت در مورد فرقه اشاعره
وهابیت، فرقهای از اهل سنت است که با وجود اشتراکات، وجه تمایز بسیاری با دیگر فرقههای اسلامی دارد. بروز اصلی این افتراقات، در بحثهای اعتقادی و کلامی است.
اهل سنت تا قبل از ابن تیمیه را میتوان به دستههای مختلفی تقسیم کرد. ابن تیمیه، روشهای عالمان اهل سنت قبل از خود را به چهار قسم تقسیم میکند:
او…
متکلمان معروف شیعه
در مذهب شیعه امامیه عالمان دینی در حوزه های مختلفی پرورش یافته و خدماتی ارزنده را ربا دین اسلام انجام داده اند. یکی از حوزه های دینی حوزه کلام و مسائل اعتقادی است که عالمان شیعی برای دفاع از کیان اعتقادی و اثبات مسائل آن زحماتی را متحمل شده و آثار با ارزش علمی و کلامی را بر جای گذاشته اند.
در سه…

متکلمان معروف شیعه
در مذهب شیعه امامیه عالمان دینی در حوزه های مختلفی پرورش یافته و خدماتی ارزنده را برای دین اسلام انجام داده اند. یکی از حوزه های دینی حوزه کلام و مسائل اعتقادی است که عالمان شیعی برای دفاع از کیان اعتقادی و اثبات مسائل آن زحماتی را متحمل شده و آثار با ارزش علمی و کلامی را بر جای گذاشته اند.
در سه قرن اول هجری…

عصر سلجوقی و سیاست های فرهنگی شیعه
بنیاد پژوهش های اسلامی، گروه تراجم و انساب
بدون تردید یکی از مقاطع حساس تاریخ شیعه امامی، پیدایش دولت سلجوقیان و افول قدرت شیعی آل بویه بود. مطالعه این بخش از تاریخ تحولات سیاسی و فرهنگی شیعه می تواند دستاوردهای ارزشمندی در راستای کشف و فهم دینامیسم حاکم بر تاریخ شیعه امامی داشته باشد. به این منظور لازم است …

رابطه علماي شيعه با حكومت در عصر غيبت
چكيده
دينگرايي با نهاد بشر سرشته شده و جامعه، عرصه تجلي آن در حيات بشري است. بين دين و دنيا رابطهاي وجود دارد كه در عرصه اجتماع، به رابطه دين و سياست بدل میشود. رابطه بين اين دو در روند تاريخ، در قلمروهاي خاص محصور نبوده، بلكه دينداران در عمل، حوزههاي عرفي سياست را در نورديده و کارگزاران عرصه سياست …

فرق بین ختم رسالت و ختم نبوت
خاتمیت
نیاز دائمى انسان به هدایت الهى و راهنمایى وحى از یک سو، و صراحت قرآن و اجماع مسلمین بر ختم رسالت و کمال دین اسلام از سوى دیگر، پرسش هایى در زمینه خاتمیت ایجاد کرده است. این پرسش ها از منظرهاى مختلفى قابل طرح و پاسخگویى اند؛ یکى از نگاه درون دینى و با توجه به هماهنگى آیات مربوط به خاتمیت و دیگرى با …

برهان حدوث
برهان حدوث در الهیات اسلامى ـ به ویژه نزد متکلمان ـ از اهمیت ویژهاى برخوردار است؛ تا آن جا که به عنوان طریق ویژه متکلمان نامیده شده است. برهان حدوث در کتب کلامى به گونههاى مختلفى تقریر شده است.(۱) طریق حدوث در احادیث اسلامى نیز به روشنى مطرح شده است.(۲)
برهان حدوث از دو مقدمه ذیل تشکیل شده است:
الف: جهان حا…