
قساوت قلب
اشاره:
«قساوت» در زبان عربی از ریشه «قسی» و «قسوه» است؛ که در لغت به معنی خشونت و نفوذ ناپذیری میباشد؛ لذا به سنگهای خشن و سخت، «قسی» میگویند. و در اصطلاح قرآنی به قلبهایی که در برابر حق، تواضع، خشوع و انعطافى نداشته باشند و نور هدایت در آن نفوذ نمىکند، قاسیه میگویند. در فارسی از آن به «سنگدلی»…

گریه در حال دعا
اشاره:
اشک انسان به دلایل مختلف در بازه های گوناگون زندگی جاری می شود. گریه نوعی از بروز احساسات است که به خاطر برون ریزی عواطف، نقش مفیدی در تعادل روحیه دارد. گریه عوامل مختلف دارد یکی از عوامل گریه احساس گناه در برابر کسی است که بر او حق داشته و در تحت تسلط او قرار دارد. اگر کسی واقعا در برابر خدا احسا…

شرح مناجات الراجین (۲)
سنت استدراج پیامد استکبار و سرپیچی از خدا
عامل خوف و رجا در همه کارهای اختیاری دنیوی و اخروی نقش آفرین و تأثیرگذار است و انسان هر کار اختیاری عقلایی و حساب شده را به امید رسیدن به خیر و نفع و یا از ترس ضرر و خطر انجام می دهد. چیزی که هست مؤمنان به خدا در اندازه معرفتشان به توحید و به خصوص توحید…

شرح مناجات الشاکین (۴)
ویژگی های قلب بیمار در سخن امام سجاد علیه السلام
در ادامه مناجات شکایت کنندگان، امام سجاد علیه السلام از قلب معیوبی که از هدایت فطری تهی گشته و دچار قساوت گردیده است شکایت می کنند و می فرمایند: اِلاهی اِلَیک اَشکو قَلباً قاسِیاً مَعَ الوَسواسِ مُتَقَلِّباً، وَ بِالرَّینِ و الطَّبعِ مُتَلَبِّساً؛ …

آثار معرفت خداوند در رفتارهای اخلاقی
تأثیر معرفت در روان و رفتار آدمى
علم، مایه هاى فطرى وجود آدمى را فعلیت داده بدانها سمت و سو می بخشد و قواى فطرى او را بر می انگیزد.بر همین پایه، معرفت به ذات، صفات، اسما و افعال الهى در بر انگیختن آن مایه هاى فطرى که با خداى متعال در ارتباطاند و نیز در پیدایش حالت هاى خاص الهى در روان انسان، تأثیر ژر…