نوشتهها

جواب قبل از سؤال
اشاره:
همه شیعیان در زمان حضور امامان (علیهمالسلام) دسترسی نداشتند از اینرو ارتباط شیعیان با امام(علیهالسلام) با نامه نگاری برقرار می گردید. معمولا نامه نگاری شیعیان با امامان (علیهمالسلام) برای پاسخ به سؤالات و حل مشکلات انجام می گرفت. با توجه به اینکه ائمه (علیهمالسلام) به اراده و اذن خداوند علم غیب …

امام کاظم و وضو گرفتن علی بن یقطین
اشاره:
علی بن یَقْطین بن موسی بغدادی (۱۲۴-۱۸۲ق)، محدّث، فقیه، متکلّم و از بزرگان شیعه در دوران امام صادق و امام کاظم(علیهالسلام). وی اهل کوفه و ساکن بغداد بود. وی با وجود شیعه بودن، از وزیران حکومت عباسی و مورد اعتماد آنان بود. ابن یقطین منزلت والایی نزد ائمه و عالمان شیعه دارد. در نوشتار پیش رو نجات ع…

علی بن یقطین کارگزار امام کاظم(علیهالسلام) در دربار هارون
اشاره:
امامان اهلبیت (علیهمالسلام) از سوی حاکمان ظالم و غاصب پیوسته تحت کنترل بوده و شیعیان را مورد آزار و اذیت قرار میدادند. در زمان امام کاظم (علیهالسلام) فضای بسیار نامساعدی علیه شیعیان وجود داشت. برخی از کسانی که از آن حضرت پیروی میکردند نمی توانستند با امام رابطه برقرار نموده و شیعه بودن خ…

علی بن یقطین.
اشاره
علی بن یَقْطین بن موسی بغدادی (۱۲۴-۱۸۲ق)، محدّث، فقیه، متکلّم و از بزرگان شیعه در دوران امام صادق و امام کاظم(ع). وی اهل کوفه و ساکن بغداد بود. وی با وجود شیعه بودن، از وزیران حکومت عباسی و مورد اعتماد آنان بود. ابن یقطین منزلت والایی نزد ائمه و عالمان شیعه دارد. تراجمنگاران، سه کتاب را به او ن…

امام کاظم (صلوات علیه) و علی ابن یقطین
مردی به نام محمد بن علی صوفی نقل میکند:
ابراهیم جمال که شغل شترداری داشت برای عرض حاجتی محضر علی بن یقطین وزیر آمد، علی او را اجازه ورود نداد و رد کرد. اتفاقاً در آن سال علی بن یقطین به حج مشرف شد و در مدینه به زیارت امام کاظم (علیه السلام) آمد، امام به او اجازه ورود نداد، علی بن یقطین در روز دو…

حسن بن على بن یقطین
ابومحمد قاسم بن حسن بن علی بن یقطین بن موسی قمی؛ قاسم از خاندان معروف و مشهوری است که خدمات شایانی به جهان اسلام، به خصوص مذهب تشیع انجام دادهاند. سزاوار است قبل از پرداختن به شخصیت قاسم، خاندان و اجداد او به اجمال معرفی شوند، تا اهمیت و نقش آنان در تاریخ اسلام روشن گردد.
خاندان قاسم
در سده دوم و سوم هجری آ…

تنبیه علی بن یقطین از سوی امام کاظم(ع)
بسیارى از مورّخین و محدّثین حکایت کرده اند:
روزى یکى از مؤمنین به نام ابراهیم جمّال خواست نزد وزیر هارون الرّشید - یعنى ؛ علىّ بن یقطین - برود؛ ولیکن علىّ بن یقطین از پذیرش و ملاقات با ابراهیم امتناع ورزید.
پس از آن ، ایّام ذى الحجّه فرا رسید و علىّ بن یقطین جهت انجام مناسک حجّ، عازم مدینه منوّره و مکّه م…

امام کاظم (علیه السلام) و حکومت تبهکار بنى عباس
احمد زمانى
در میان خلفاى بنى عباس، هارون قلمروى پهناور و گسترده داشت. صحراى حجاز، عراق، شام و ایران بخشى از سرزمینهاى زیر سلطه اش بود.
او پس از مرگ برادرش هادى، در سال ۱۷۰ هجرى قمرى بر اریکه قدرت تکیه زد، تاسال۱۹۳ ه. ق به گسترش سلطه خویش ادامه داد و در این راه از هیچ ستمىکوتاهى نکرد. او هر سرزمی…

تشیع در دوره ى امام کاظم(ع)
۱٫زندگانی نامه ى مختصر امام کاظم(ع)
هفتمین پیشوای شیعه ى امامیه، حضرت موسی بن جعفر(ع) در سال ۱۲۸ ق، در محلی به نام «ابواء» بین مکه و مدینه(۱) به دنیا آمد و درسال ۱۸۳ ق،(۲) در زمان هارون الرشید، حاکم ستمگر عباسی در زندان سندی بن شاهک در بغداد مسموم شد و به شهادت رسید.(۳) نام مادر آن حضرت را «حُمی…