
نقش زنان در فرهنگپذیری کودکان
چکیده
در این مقاله، با عنایت به نظریهها و بررسیهای انجام شده در قلمرو روانشناسی و جامعهشناسی، برخی نقشها و مسئولیتهای متنوّع زن در عرصه کنونی و عوامل مؤثر بر شکلگیری شخصیت کودک مطرح شدهاند. تأثیر مادر در تحول روانی کودک در دو بعد «فرهنگپذیری» و «اجتماعی کردن» از جمله آنهاست که مورد تأیید …

تا چه حد سخت گیر باشیم؟
اکثر ما به جایی رسیده ایم که در جدالی بین خواسته های ما و فرزندمان، آنها پیروز شده اند؛ بااین حال هنوز بسیاری از ما، مهارت های کنترل مناسب این شرایط را یاد نگرفته ایم. شکی نیست که منطقی بودن با کودک لجباز کار سختی است و گاهی اوقات صبر شما به پایان می رسد، اما راه های مؤثری برای حل مشکل لجبازی بچه ها وجود …

تمرین دادن کودک به عبادات و حفظ شخصیت آنها
۱- سزاوار است انسان، فرزند خود را پیش از تکلیف و پس از آن، براى نماز از خواب بیدار کند مگر به جهت بیمارى یا عذر دیگرى، بیدار کردنش باعث آزار یا زیان او شود.(۱)
۲- تمرین دادن کودک ممیز به گرفتن روزه و سایر عبادات، مستحب است.(۲)
۳- براى تمرین کودک هفت ساله ـ دختر یا پسر ـ به روزه و سایر عبادات، مستحب است …

برخاستن در برابر کودکان
یکی از کارها و سنتهایی که رسول گرامی اسلام(صلی الله علیه و آله و سلم) انجام میداد و بدین وسیله برای کودکان، شخصیتی قائل میشد، این بود که گاهی به احترام کودک، از جای خود برمیخاست و در هر صورت، به کودک احترام میگذاشت و عملا به مردم درس «پرورش شخصیت کودکان» را میآموخت.
روزی پیامبر(صلی الله علیه و …

آفتاب مهربانی
تربیت فرزندان، نتیجه ی پذیرش مسئولیت و تلاش و هماهنگی پدر و مادر است. واگذاری تربیت فرزندان به مادر و خالی کردن میدان تربیت از پدران، فرزندان را معمولاً با مشکلات و اختلالات رفتاری غیرقابل جبران مواجه میسازد. صاحب نظران معتقدند با این که مادران در تربیت مهارت بیشتری دارند ولی پدران، در تربیت موثرترند. بنابراین …

اثرات جانبى تنبیه
مقدمه
یکى از شایعترین و نامناسبترین اعمال براى جلوگیرى از خلافکاریها و سزادادن به خلافکاران که به ویژه در مورد کودکان اعمال میشود، تنبیه بدنى است. ژان پیازه و پیر هانرى سیمون روانشناس و اساتید دانشگاههاى فرانسه در کتاب روانشناسى کودک و اصول تربیتى جوانان میگویند: اگر عملى نفرت انگیز در این جه…

چرا والدین فرزندانشان را تنبیه مى کنند
على رغم آموزههای دینى ما و با وجود آموزشهایى که در جامعه داده مى شود، هنوز هم کم نیستند پدر و مادرهایى که تنبیه را به زعم خود بهترین راه آدم کردن فرزندانشان مى دانند و آموزش درس زندگى به کودکان خود را از طریق کتک زدن یا توهین کردن جایز مى دانند.
شاید تصور کنید در حال حاضر گرایش والدین به تنبیه بدنى،…

آمریکایىسازى دختران
مهمترین و کلیدىترین عامل در روش هاى تعلیم و تربیت، بحث «الگوسازى» است. هر سن و هر جنس، الگوى خاص خود را بر مى تابد. در این میان، مهمترین سن، دوران کودکى است. تربیت دوران کودکى، با بهره گیرى از الگوهاى خاص و ویژه این دوران همراه است. طبیعى است که الگوهاى دوران کودکى، به طور عمده، از مؤلفه هاى عاطفى به ج…

تمرکز روی اشتباهات کودک
یکی از نیازهای اساسی والدین و معلمان در امر تربیت و پرورش اخلاق کودکان، برقراری ارتباط سالم با آن هاست. ارتباط صحیح بین پدر و مادر و روابط سالم آنان با کودکان، اولین و مهم ترین زمینه ی رشد و پرورش اخلاق نونهالان است. بهترین ملاک و معیار که بر اساس آن تربیت و کیفیت پرورش اخلاق کودکان را می توان مورد …

تربیت فرزند با ادب
یکی از مشکلات تربیتی جوامع حاضر، مشکل قصور یا عدم احترام کودکان نسبت به بزرگسالان است. متاسفانه این مشکل با پیشرفت جوامع و در فضای فرهنگی معاصر، شدیدتر نیز شده است.
با توجه به تاثیر این موضوع بر تعلیم و تربیت صحیح کودکان، ارائه راهکارهایی برای برون رفت از آن، ضروری است. برای رفع این مشکل باید در ابتد…

تاثیر اندیشه« فرزندآوری» والدین بر شکل گیری شخصیت کودک
یکی از اولین مسائلی که پس از شروع زندگی مشترک، ذهن بسیاری از زوج ها را درگیر می کند، فرزندآوری است. زوج ها به خوبی می دانند که وقتی پدر و مادر شدند، باید بیشتر وقت خود را به فرزند و مسائل تربیتی او اختصاص دهند. بنابراین در بیشتر موارد، چندسالی صبر می کنند تا تکلیف زندگیشان روشتر شود اما درباره فرزندآ…

احترام بگذار، هر چند کودک است!
بچهها کوچک هستند چیزی نمیفهمند، آنها با ما بزرگترها، خیلی فاصله دارند، هر چه میخواهید بگویید، هنوز خیلی مانده آنها حرفهای ما را بفهمند. امثال این تعبیرهاست که ما بزرگترها را نسبت به شناخت فرزندانمان، دچار اشکال میکند.
ما گمان میکنیم چون سن آنها پایین است، پس فهم آنها هم کم است یا چون هنوز …

خانواده نخستین کانون تربیت
خانواده، اولین پایگاه تربیتى کودک است و زن و شوهر با ازدواج، این نهاد مهم تربیتى را تشکیل مىدهند. هارلوک خانواده را یک نظام متعامل و پیچیده تعریف مىکند.[۱] هر چه بر تعداد اعضاى خانواده اضافه مىشود این نظام پیچیده تر مىگردد؛ زیرا هر فردى که به خانواده اضافه مىشود با سایر اعضا یک رابطه تعاملى برقرار مىکند…

شیوههاى پرورش عزت نفس در سیره امام حسین(علیه السلام)
نقش عزت نفس در سبک زندگی امام حسین(علیه السلام)
ریشه بسیارى از محرومیتها، ناکامیها، عدم موفقیتها، انتخاب راههاى خلاف عرف و شرع، شکستن هنجارهاى مقدس جامعه، خیانتها، جنایتها و بزهکاریهاى گوناگون را مىتوان در نداشتن عزت نفس و وجود عقده حقارت جستجو نمود. امام حسین(علیه السلام) داشتن عزت نفس را یکى از صفات ضر…