
امام صادق علیه السلام و تکریم شاگردان
اشاره:
نوشتار حاضر، سیرى گذرا و اجمالى در سیره علمى امام صادق علیه السلام و گوشهاى از برخوردهاى آن حضرت را در تکریم اصحاب و یاران و شاگردان خود - آن گونه که در تاریخ ثبتشده است - نشان مىدهد. این نوشته را به بهانه میلاد با سعادت حضرت امام جعفر صادق علیه السلام به شاگردان مکتب آن حضرت علیه السلام تقدیم مىکنیم.…

گزیده ای از مناظرات امام صادق(علیه السلام) و شاگردانشان در زمینه اثبات امامت.
اشاره:
هشام بن حَکَم متکلم شیعی قرن دوم قمری و از اصحاب امام صادق(علیه السلام) و امام کاظم(علیه السلام). روایاتی از امامان شیعه در مدح هشام نقل شده و بسیاری از دانشمندان شیعه او را ستایش کردهاند. علاوه بر این برخی از اهل سنت نیز او را به لحاظ علمی ستودهاند که وجود و حضور هشام در جلسات علمی یحیی بن…

شاگردان امام کاظم علیه السلام.
اشاره:
یاران برجسته امام کاظم (علیهالسلام) تداوم امامت را برای رهبری جامعه اصل مسلم اسلامی دانسته و در برابر امواج انحرافی که خلفای خلافکار و فرقه های گوناگون پدید می آوردند، مقاومت می کردند. در زیر تنی چند از این مردان بزرگ به اجمال معرفی میشوند: وی در اعتقاد به امامت حضرت موسی بن جعفر چنان روشن بین…

برخی شاگردان امام صادق (علیه السلام).
اشاره:
امام صادق علیهالسلام در سال های آخر حکومت امویان و اوایل حکومت عباسیان، با استفاده از درگیری بنی امیه و بنی عباس و مشغولیت آنان به مسایل خود که موجب تخفیف خفقان شده بود، نهضت علمی و مذهبی خود را گسترش داده و عملا مدینه را حوزه درسی قرار دادند که در آن هزاران پژوهنده مشتاق، در ر…

تعداد شاگردان امام جعفر صادق علیه السلام.
اشاره:
ابو عبدالله، جعفر بن محمد الصادق معروف به جعفر صادق، امام ششم شیعیان است. وی فرزند امام محمد باقر (علیه السلام) و امفروه است. امام صادق(علیه السلام) در ۱۷ ربیعالاول ۸۳ هجری قمری (۷۰۲-۷۰۳ میلادی) در مدینه بدنیا آمد و در ۲۵ شوال ۱۴۸ هجری قمری در سن ۶۵ سالگی توسط منصور دوانیقی، خلیف…

شاگردان ممتاز امام صادق(ع) و شیوه مباحثه و مناظره آنها با مخالفان.
اشاره:
محدثان، نام راویان موثق امام صادق علیه السلام را گرد آورده اند که شمار آنان، با وجود اختلاف در آرا و گفتار، به چهار هزار تن می رسد. تنها ابن عقده زیدی در کتاب رجال خود چهار هزار راوی برای آن حضرت برشمرده و کتابهای آنان را یاد کرده است تا چه رسد به دیگران. ابن غضایری که مستدرکی بر کتاب ابن عقده نو…

شاگردان امام صادق علیه السلام.
اشاره:
امام صادق علیهالسلام در سال های آخر حکومت امویان و اوایل حکومت عباسیان، با استفاده از درگیری بنی امیه و بنی عباس و مشغولیت آنان به مسایل خود که موجب تخفیف خفقان شده بود، نهضت علمی و مذهبی خود را گسترش داده و عملا مدینه را حوزه درسی قرار دادند که در آن هزاران پژوهنده مشتاق، در رشته های گو…

نقش اصحاب ائمه معصومین در تثبیت و استقرار تشیع
اشاره:
امامان اهل بیت (علیهمالسلام) اصحاب و شاگردانی را پرورش دادند که در زمان خود هرکدام مدافعه اسلام و مذهب شیعه بوده اند. در عین حالی که از سوی طاغوتیان و حاکمان جور تحت فشار امنیتی قرار داشتند، در تثبیت و ترویج مذهب شیعه نقش مؤثری داشته اند. در این مقاله به نقش برخی از اصحاب امامان اشاره شد…
عبدالله بن یحیى کاهلى
یاران امام کاظم علیه السلام، عبدالله بن یحیى الکاهلى،عبدالله بن یحیى الکاهلى الکوفى برادر اسحاق
هر دو از روات حضرت امام صادق و امام کاظم علیهماالسلام مىباشند و عبدالله وجاهت داشت. نزد حضرت کاظم علیهالسلام و آن حضرت سفارش او را به على بن یقطین کرده بود و به او فرموده بود که ضمانت کن براى من کفالت کاهلى و عی…
ابو شجاع قتبانی (سعید بن یزید حمیری)
بن مزاحم او را «ابوشجاع حمیری» و ابن حجر و ذهبی نام او را «سعیدبن یزید حمیری» و کنیه اش را «ابو شجاع قتبانی»
ذکر کرده اند، وی از یاران دنیادیده و بابصیرت امام علی علیهالسلام بوده است.گروه حمیر به فرماندهی «ذو الکلاع» به صفوف عراقیان حمله کردند ولشکریان علی علیهالسلام را مورد تهاجم قرار دادند، در این موقعیت «ابو شجا…
احمد بن حمزه بن یَسَع اشعرى قمى
احمد بن حمزه بن یَسَع اشعرى قمّى ؛ واله ولایت
ابوالحسن ربّانى سبزوارى
در این نوشتار برآنیم با یکى دیگر از ستارگان پرفروغ حریم اهل بیت (ع) آشنا شویم که عاشقانه و مجدّانه، عمرش را در طریق گردآورى و حفظ و نقل احادیث آل محمّد (ص) سپرى کرد.
نام و شهرت و ولادت
در اواخر سده دوم هجرى(۱) در شهر قم حمزه بن یَسَ…
ابو مؤمن وائلی
ابومؤمن از راویان حدیث از حضرت علی علیهالسلام است که درنهروان شرکت داشت. سوید بن عبید عجلی نقل میکند که ابومؤمن گفت: درهنگام جنگ با خوارج و هلاکت نهروانیان، از امیرالمؤمنین علی علیهالسلام شنیدم که می فرمود: «انظروا فیهم رجلاً کأنّثدیه مثل ثدی المرأه، أخبرنی النبی صلی الله علیهو آله أنی صاحبه؛ در میان کشته ها نگاه…
عبدالله بن جندب
از اصحاب امام هفتم و هشتم (ع) و از محدثین مشهور و موثق شیعه.
نیز نماینده و وکیل این دو امام بزرگوار (ع) و مورد تکریم و احترام ایشان بود.
مورخین او را از اصحاب امام ششم حضرت جعفر الصادق (ع) هم می دانند.
پدرش: جندب از افراد معتبر و مورد وثوق شهر کوفه که از امام صادق (ع) روایت می کرد. عبدالله اهل کوفه …
محمد بن سنان زاهرى
یکى از اصحاب و شیعیان مورد اعتماد نزد اهل بیت (علیهم السلام) و در شمار علماى زاهد، فقهاى کامل و راویان ثقه ذکر شده است. و نسب او به «زاهر» بر میگردد که جزء شهیدان کربلا است.
گرچه علما پیرامون او اختلاف نظر دارند و گاه گاهى سخنان متناقضى در احوال او گفتهاند، اما در مجموع میتوان او را در شمار اصحا…
سعید بن جبیر
« سعید بن جبیر » از شیعیان برجستهی حضرت سجاد علیه السلام بود که پایداریاش در مسیر صحیح، به شهادتش به دست پلید حجاج بن یوسف ثقفی منجر شد.
او از تابعین بود. در مکه سکونت داشت و تمام قرآن را در دو رکعت نماز خود تلاوت میکرد. فضل بن شاذان گفته است او یکی از پنج نفری بود که در اعتقاد به ولایت حضرت سجاد عل…
برید اسلمى
برید اسلمى او از یاران پیامبر اسلام، و از پیروان وفادار امیرمؤمنان (ع) است. در جنگ صفین که عده اى از مسلمانان بر اثر تبلیغات و سم پاشى هاى معاویه، وعده اى به بهانه هاى پوچ دست از یارى و پشتیبانى امیر مؤمنان (ع) کشیدند، او از کسانى بود که با اعتقادى راسخ و استوار، در صف على قرار گرفت. او یکى از قاری…