
آموزش مکارم اخلاقی در خانواده
هیچ جامعهای نمیتواند ادعای سلامت کند چنانچه از خانوادههایی سالم برخوردار نباشد. خانواده، مامن و محل آرامش و مهد احساس امنیت انسان است و تا روزی که هر فرزندی به استقلال برسد و تشکیل خانواده دهد، از پیکره خانواده و مزایای آن بهرمند میشود و حتی پس از جدا شدن از خانواده، کانون خانوادگی همچنان باید…
نگاهی به آسیبشناسی خانواده
۱)مقدّمه
نهادهای اجتماعی، هر یک برای برآوردن نیازی از نیازهای اساسی بشر پدید آمدهاند. نهاد خانواده نیز در پی سامان بخشیدن به نیازهای جنسی و تولید نسل و سکونت و آرامش روحی است. اما با این وصف، نهاد خانواده در تعامل با سایر نهادهای اجتماعی اشکال و صور متنوّعی مییابد، روابط اعضای خانواده را دگرگون می…
بحران در خانواده: خانواده در بحران
جهت مطالعه این مقاله، به ادامه مطلب مراجعه فرمایید.

هستیشناختی جایگاه زن در آموزههای اسلامی و فمنیستی
در بیان علل پیدایش جنبشها و مکاتب فلسفی هم چون جنبش فمینیسم که برخاسته از بستر اجتماعی و محصول ساختارهاست میتوان به دلایل مختلفی اشاره داشت؛ اما مهمترین دلیل برای فراز و فرودهای مکاتب فلسفی که توسط جنبشهای اجتماعی به عرصه میآیند، افراط و تفریطهایی است که در جوامع غربی روی داده است. این افراط و تف…

آسیبشناسی خانواده ایرانی
در این مقال برآنیم تا با نگاهی گذرا به مشکلات خانواده در ایران و نگرانیهایی که بیشتر از ناحیه سیاستها و برنامهها متوجه خانواده است، برخی نکات کلیدی و مهم قابل توجه را مد نظر قرار دهیم.[۱]
۱. افزایش سن ازدواج و تجرد زیستی
تغییر نگرشها در سالهای اخیر سبب افزایش سن ازدواج…

خانواده درمانی (Family therapy)
تمامی مکاتب خانوادهدرمانی، از حیث نظری متعهد هستند که با فرآیند تعامل خانوادگی کار کنند. سیستمهای متفاوت خانوادهدرمانی از حیث عمل به یکدیگر شباهت بیشتری دارند تا به لحاظ نظریههایی که ارائه میدهند.
خانواده چیست؟
خانواده، چیزی بیش از مجموعه افرادی است که با هم در یک فضای فیزیکی و روانشناختی به …

انواع خانواده
دید کلی
خانواده در تمام جوامع، شکل و الگوی واحدی نداشته است. مطالعات به وضوح نشان میدهند که میتوان خانوادهها را بر اساس الگوی زندگیشان به انواع مختلف تقسیم کرد. بعضی تقسیمات خانواده را به خانوادههای پدرسالار (Patriarchy) و مادرسالار (Matriarchy) و بعضی دیگر خانواده را به صورت چند همسری (palygamy…

سطح روابط در خانوادههای ایرانی، ۱۵ دقیقه در روز!
پژوهشی که چند سال قبل با عنوان «فرهنگ گفتوگو در میان خانوادههای ایرانی» انجام شده نشان میدهد زمان گفتوگو در خانوادههای ایرانی کمتر از ۳۰ دقیقه در روز بوده که نشان از ضعف این فرهنگ در میان اعضای خانواده است. علاوه بر این میانگین صحبت اعضای خانواده در ایران در طول ۹ سال گذشته، نصف شده است. این یعنی…

نیم نگاهی به آسیبشناسی خانواده و اشتغال زنان(۱)
اشتغال زنان، یکی از عوامل آسیبزا است که امروزه خانواده را متأثر نموده. اکنون این سؤال مطرح میشود که جامعه در حال گذار چه مشکلات و آسیبهایی برای خانواده پدید آورده است؟ و از منظر دین مبین اسلام، چه راه حلهایی برای جبران و رفع این مشکلات وجود دارد؟
۱) مقدمه
نهادهای اجتماعی هر یک برای برآوردن نیازی…

نگاه ویژه؛ بازخوانى روابط دختر و پسر
یکى از مسائل مهم اجتماعى در سالهاى اخیر در جمهورى اسلامى ایران، مسئله روابط دختر و پسر است. درباره این پدیده، مانند بسیارى پدیدههاى اجتماعى دیگر، دیدگاههاى متفاوت وگاه متضادى وجود دارد که مى توان تا حد زیادى آنها را تیپبندى کرد.
اکثر والدین، مربیان و کسانى که دغدغه حفظ سنتها و آموزههاى دینى- اخلا…

آثار روانشناختى قوانین اقتصادى اسلام در خانواده
تعالیم اسلام، قوانین اقتصادی ویژهاى برای خانواده دارد که نه تنها نظام اقتصادی خانواده را اداره و تنظیم مىکند، بلکه در سلامت روانى، تعادل و تعالى خانواده و اعضای آن نقش مؤثرى دارد. در این قسمت، با بررسى سه امر اقتصادى مهم در خانواده از دیدگاه اسلام، یعنى مهریه، نفقه و ارث، تأثیرهاى روان شناختى آنه…

خانواده هستهای، خانواده گسترده
تشیّع و تأثیر آن بر خانواده در ایران
تأثیر مذهب تشیّع و آموزههاى آن بر الگوى خانواده در ایران معاصر، از چند جنبه قابل بررسى است. از مهمترین این جنبهها، مىتوان به رواج الگوى خانواده «هستهاى» به موازات تثبیت نسبى جایگاه خویشاوندى، فراهم سازى بستر مناسب براى انطباق یافتن قانون کشور با تغییرات معطوف …

بحران و نابسامانی در خانواده امروزی
خانواده، کوچکترین واحد اجتماعی، اما بزرگترین واحد اثربخش تربیتی از نظر نمای ملل و جوامع و حکومتها محسوب میشود و به همین سبب هم از سوی سازمان ملل، پانزدهم ماه مه (۲۵ اردیبهشت ماه) روز جهانی خانواده نامگذاری شده است.
خانواده میتواند منشأ تحولات عظیم فردی و اجتماعی و رشد ارزشهای انسانی باشد. خانواده…

بسترهای لازم برای خانواده موفق(۱)
مقدمه
«خانواده» به گروه نهادی شده ی زیستی- اجتماعی شامل چند فرد بالغ(که دست کم دو نفر آنها بدون داشتن پیوند خونی و از دو جنس مخالف، با هم ازدواج کرده باشند) و فرزندانی گفته میشود که زاده ی ازدواج آن افراد بالغاند.(۱)
- خانواده، گروهی از افراد را در بر میگیرد که از پیوند سببی یا نسبی برخوردارند و با یکد…

خشونت خانوادگى از منظر قرآن کریم(۲)
انواع خشونت
خشونت خانوادگى، شکلهاى متفاوتى دارد.
الف: خشونت جسمی
در این خشونت، جسم قربانى آسیب میبیند. خشونت جسمی خود به دو نوع تقسیم میشود:
الف: خشونتى که به مرگ خشونت دیده میانجامد.
ب: خشونتى که قربانى خشونت را مجروح و یا مصدوم میسازد و یا خشونت دیده احساس درد میکند، هر چند این درد خف…

خشونت خانوادگى از منظر قرآن کریم(۱)
حسادت، باورهاى ناروا، مشکلات اقتصادى، بیمارى، بدآموزى، بدگمانى، کبر و خودبینى، حب دنیا، شهوت، خستگى، از عوامل اصلى خشونت در آیات وحى معرفى شدهاند.
والدین در مدیریت خشم باید نیکو رفتارى کنند. روحیه اعضاى خانواده را بشناسند، از قربانى خشونت حمایت کنند و با خشونتگر برخورد کنند و ایجاد مهر و محبت در میان …