
تواضع و فروتنى
اشاره:
تواضع و فروتنی یکی از فضایل انسانی است که در دین اسلام بر آن بسیار تأکید شده است. از این رو بزرگان دین و به ویژه پیامبران و اولیاء الهی درکمال تواضع با مردم رفتار داشته اند. انسان متواضع نه تنها کوچک شمرده نمی شود، بلکه در بین مردم از وقار و جایگاه خاصی برخوردار می گردد. نوشتار زیر د…

نکویى فروتنى (تواضع) و نکوهش تکبر.
اشاره:
خداوند متعال در آیه سى و نهم سوره بنى اسرائیل (الاسراء) فرموده است «و بر زمین از روى ناز و تکبر راه مرو، همانا که تو زمین را رخنه نخواهى کرد و به بلندى کوهها نخواهى رسید.» و در آیه هشتاد و سوم سوره قصص فرموده است: «این است سراى آخرت که قرار مىدهیم آن را براى آنان که برترى و تباهى در زمین را نمى…

تکبر در احادیث معصومین (علیهم السلام)
اشاره
تکبر یکی از صفات رذیله است که در علم اخلاق از آن به صورت گسترده بحث شده است. تکبر به علت خودبرتربینی در انسان ایجاد می شود و این تصور برای متکبر حاصل می گردد که گویا از دیگران برتر است و دیگران باید به او تعظیم نموده و از او حساب ببرند. وجود این صفت در هرکسی باعث می گردد که صاحب خود را ا…

چهل حدیث از امام حسن مجتبی علیه السلام
۱- پاکدامنى
قالَ الإمامُ الْحَسَنُ الْمُجتبى (عَلَیْهِ السَّلام) :
یَا ابْنَ آدْم! عَفِّ عَنِ مَحارِمِ اللّهِ تَکُنْ عابِداً، وَ ارْضِ بِما قَسَّمَ اللّهُ سُبْحانَهُ لَکَ تَکُنْ غَنِیّاً، وَ أحْسِنْ جَوارَ مَنْ جاوَرَکَ تَکُنْ مُسْلِماً، وَ صاحِبِ النّاسَ بِمِثْلِ ما تُحبُّ أنْ یُصاحِبُوکَ بِهِ تَکُنْ …

فلسفه نماز خواندن.
اشاره:
علت اصلی نماز خواندن ما تنها و تنها واجب بودن آن است؛ یعنی ما نماز را به جهت این که دستور خداوند و تکلیفی شرعی بر عهده ما است، به جا می آوریم؛ هرچند به روشنی می دانیم که نماز آثار و برکات متعدد جسمی و روحی و فردی و اجتماعی برای ما دارد؛ با همه این ها می توان پرسید: چرا نماز واجب است و چرا این تکلیف …

اشتباهات جبراننشدنی دوران نامزدی
دوران نامزدی در فرهنگ عامه، به عنوان خوشترین دوران زندگی جا افتاده است. دورانی که فلسفه به وجود آمدنش شناخت بیشتر است اما هیجان در آن غلبه دارد. بخشی از اشتباهاتی که در این دوران اتفاق میافتد و گاهی تا آخر عمر گریبانگیر دو طرف میشود، به خاطر همین هیجانزدگیهاست. بخش دیگر این اشتباهات فرهنگی است…

آسیبشناسی خانواده (قسمت سوم)
مهمترین عوامل تهدید کننده پایداری خانواده
در قسمت قبل بخشی از عواملی که سلامت خانواده را تهدید میکند ذکر شد، اینک بقیه عوامل را عنوان میکنیم.
۶) دخالت دیگران
اکثر پژوهشهای انجام شده در ایران درباره طلاق، این حقیقت را منعکس کرده اند که دخالت دیگران مانند اقوام و آشنایان، والدین زن یا شوهر موجب شع…

تكبّر و استكبار
اشاره
نخستين صفت از صفات رذيله كه در داستان انبيا و آغاز خلقت انسان به چشم مىخورد و اتّفاقاً به اعتقاد بسيارى از علماى اخلاق، امّ المفاسد و مادر همه رذايل اخلاقى و ريشه تمام بدبختىها و صفات زشت انسانى است، تكبّر و استكبار مىباشد كه در داستان شيطان به هنگام آفرينش آدم عليه السلام و امر به سجود فر…

نقش التزام به آموزههای دینی در تربیت و استحکام خانواده(۳)
آثار تربیتی عبادات
هر یک از جلوههای عبادات آثار تربیتی و معنوی ویژهای بر همسران و فرزندان دارد. آثار تربیتی عبادات بر همسران و کیفیت تأثیرگذاری آن با نوع تأثیرگذاری عبادات بر فرزندان متفاوت است؛ لذا به هر کدام از اینها به طور مستقل پرداخته میشود.
الف)آثار تربیتی عبادات بر همسران
جلوهها و نمودهای ت…

بدبینى و منفىنگرى
بدبینى و منفىنگرى و سوءظن، یکى از رذایل اخلاقى و صفات روانى بد مىباشد و با اثر بدى که روى خود شخص و اطرافیانش مىگذارد، نه تنها از نظر اسلام گناه محسوب مىشود؛ بلکه زندگى را در کام انسان تلخ و غیر قابل تحمل مىکند.
ما در تعامل متقابل با دیگران هستیم؛ اگر خوب درباره آنها فکر کنیم، آنها نیز با ما خو…

پنج عامل اختلاف و کدورت در خانواده
خانواده، از مجموعه افرادی تشکیل شده که مسئولیتهای متقابلی بر عهده آنها است. این افراد نیازهای مادی، عاطفی و اجتماعی دارند که باید در محیط خانواده برآورده شود.
بسیاری از اختلافات، به کمک همین روابط عاطفی مثبت و بسیار نزدیک، قابل حل است. بدون شک بسیاری از مشکلات اخلاقی جامعه امروز ما ریشه در اختلافات خا…

محبت اساس خانواده
محبت سرچشمه ی همه ی خوبیها
«اگر در زندگی محبت باشد، سختیهای بیرون خانه آسان و رابطه ی انسانی بر اساس محبت تنظیم میگردد. محبت همزیستی را آسان و خانواده را پایدار میکند. و کارهای سخت به برکت محبت آسان میشود».(۱) «زن و شوهر هر چه محبت کنند زیاد نیست. جایی که محبت بیش از حد ایرادی ندارد محبت در خانه است. محبت …

لباس و پوشش در سیره نبوى
لباس، براى پوشاندن بدن و حفظ آن از سرما و گرما و آلودگى و مایهى آبرو و آراستگى انسان است. تبدیل آن به وسیلهى تفاخر و تجمل و ارزش را در کیفیت جامه دانستن، نوعى انحراف از فلسفهى وجودى لباس است.
از این رو(سادهپوشى) به عنوان یکى از مظاهر سادهزیستى و رهایى از تعلقات مادى است. پیامبر اکرم(صلی الله ع…

اخلاق معاشرت(۴)
سلام و مصافحه
پیوندهاى اجتماعى، نیازمند «تحکیم» است. استوارسازى این رشتهها، با کلّىگویى بدست نمىآید. باید نمونههاى عملى و مصداقهاى خاصّ و روشن ارائه شود، تا مرزهاى دوستى و پیوندهاى عاطفى استوارتر گردد و پایدار بماند.
«سلام» و دست دادن، یکى از این امور است. سلام، چراغ سبز آشنایى است. وقتى دو نف…