
تفاوت تقلید و مرجعیت نزد شیعه و اهل سنت
اشاره:
هر مسلمان مکلّفی اگر مجتهد نباشد ـ یعنی نتواند خودش احکام شرعی را از کتاب و سنّت به دست آورد ـ باید از یکی از مراجع جامع الشرائط در زمینه علم، عدالت، پرهیزگاری، زهد و تقوا پیروی کند. چنان که خدای متعال می فرماید: «...فَاسْأَلُواْ أَهْلَ الذِّکرِ إِن کنتُمْ لاَ تَعْلَمُونَ[۱]» «اگر نمی دانید ا…

تقلید و شخصت گرایی گمرا کننده از دیدگاه حدیث
اشاره:
گرایش به شخصیتها در درون هر انسانی هست. ازاین رو بنا بر فرمایش قرآن؛ مردم بر راه و رسم پادشاهان خود حرکت می کنند و تقلید انسان از رهبران، بیش از تقلید از پدر و مادر است. به همین دلیل قرآن اصرار دارد که شخصیتهای واقعی را اولیای خدا معرفی کند و افرادی را هم که با ریخت وپاش خود را مطرح می کنن…

تقلید کورکورانه در برابر دعوت انبیاء از دیدگاه قرآن
اشاره:
قرآن در آیات متعددی، تقلید کورکورانه و تبعیت و پیروی از گذشتگان یا از فرد را - بدون وجود برهان و دلیلی عقلی بر آن - شدیدا مورد نکوهش قرار داده، از آن نهی می کند. یکی از مشکلات و موانع مهمی که سر راه دعوت انبیا بود، تکیه بر آداب و رسوم گذشتگان و تقلید از نیاکان بود. نوشتار زیر به چند آه ا…

تقلید و شخصیت گرایی مانع گرایش به دین
اشاره:
یکی از آسیب ها و آفت ها که به دین و دین داری وارد می گردد، تقلید و شخصیت زدگی، یعنی پیروی کور کورانه و تبعیت ناآگاهانه از فرد، گروه و اندیشه ای، بدون دلیل و برهان است. این موضوع سبب می شود که مانعی بزرگ و حجابی عظیم در راه گرایش به دین و خداپرستی ایجاد شود و نگذارد که آدمی به اندیشه و تعقل بپ…

مجموعه متنهای برنامهای درباره تربیت فرزندان(۱)
عنوان: مجموعه متنهای برنامهای درباره تربیت فرزندان(۱)
مولف: اقبال حسینی نیا
مترجم/ محقق:****
ناشر: انتشارات مرکز پژوهشهای اسلامی صدا و سیما
سال نشر: ۱۳۸۹
نوبت نشر: اول
محل نشر:تهران
چاپ نخست کتاب «مجموعه متنهای برنامهای درباره تربیت فرزندان ۱» نوشته اقبال حسینینیا، تهیه شده توسط مرکز پژ…
آینده روانشناسی در ایران (تقلید یا تحقیق)
جهت مطالعه این مقاله، به ادامه مطلب مراجعه فرمایید.

حجیّت اجتهاد
اشاره:
رسیدن به کمال متوقف بر انجام فرامین خداوند متعال است و انجام فرامین خداوند، متوقف بر شناخت آن فرامین است؛ علم فقه وظیفهی شناخت فرامین خداوند را بر عهده دارد و عمل فقیه، اجتهاد بوده و دیگران موظف به تقلید از او یا عمل به احتیاط هستند؛ فرآیند اجتهاد و تقلید پیشینه ای بس طولانی دارد و تا عصر رس…

نقش زنان در فرهنگپذیری کودکان
چکیده
در این مقاله، با عنایت به نظریهها و بررسیهای انجام شده در قلمرو روانشناسی و جامعهشناسی، برخی نقشها و مسئولیتهای متنوّع زن در عرصه کنونی و عوامل مؤثر بر شکلگیری شخصیت کودک مطرح شدهاند. تأثیر مادر در تحول روانی کودک در دو بعد «فرهنگپذیری» و «اجتماعی کردن» از جمله آنهاست که مورد تأیید …

آموزههای اسلامی در باب تقلید از الگوها(با تاکید بر دوره جوانی)
مقدمه
تقلید و الگوپذیری آگاهانه و مطلوب از اسوه ها، امری مهم و اجتناب ناپذیر در زندگی همه انسان هاست. به دلیل همین اهمیت است که در علوم گوناگونی همچون فقه، روان شناسی یادگیری، روان شناشی اجتماعی و تعلیم و تربیت، درباره آن بحث می شود. گرچه الگوپذیری، تمام گستره عمر انسان را فرا می گیرد، ولی چون دوره…

ویژگىهاى دوران نوجوانى و جوانى
از آن جا که تربیت نوجوانان و جوانان، از اهمیت بسیار زیادى برخوردار است، براى آن که بتوانیم بهتر به این امر خطیر بپردازیم باید در ابتدا به خصوصیات این دوران واقف گردیم. بعضى از خصوصیات این دوران عبارتند از: خصوصیات عاطفى و خصوصیات اجتماعى که در ادامه به طور تفصیلى به بررسى هر یک مى پردازیم.
خصوصیات …

پیامبر اسلام(ص) و شیوه گذر از جامعه جاهلى به جامعه اسلامى
«توسعه » دغدغه اساسى انسان معاصر است. بنابراین چگونگى، شیوه، ابزار و سازوکار رسیدن به توسعه و تعالى، پرسش جدى فراروى گرایش ها، نگرش ها، بینش ها، دانش ها و دانشمندان مختلف است.
برخى از نظریه پردازان با طرح تئورى هاى خطى بر تقلید از غرب اصرار مى ورزند و برخى دیگر با تاکید بر الگوهاى غیر خطى سعى بر بومى سازى …

تقلید و الگوگیرى
«انسانهاى بزرگ، مظهر، تجسم، عصاره یا نماینده جنبشها یا ادوار تاریخى هستند.[۱]» پل ادواردز
«وقتى در برابر روح بزرگ یک انسان قرار مى گیریم، گویى بر بالاى قلهاى مرتفع ایستادهایم و نسیمى که از دور دستها مى وزد، روح ما را به اهتزاز در مى آورد.»
چرا انسان به الگو نیازمند است؟ و چرا جوانان بیش از دیگرا…

احکام دوران بلوغ
بنا به نظر مراجع دینى، دختر بعد از تمام شدن نه سال قمرى و پسر پس از اتمام پانزده سال قمرى بـالغ مى شود، چنانچه پسر قبل از رسیدن به پانزده سالگى محتلم شود یا این که موى زبر در محل مخصوص پیدا شود، مکلف است.
کسى که به حد بلوغ رسیده، نماز و روزه بر او واجب مى شود و باید براى انجام احکام مورد احتیاج خود از …

روش مطالعه و پژوهش(۲)
براى بر طرف کردن هر یک، مىتوان کار خاصّى انجام داد. براى رفع نگرانى یا بر طرف کردن غصّه یا سامان بخشیدن به کارهاى محوله و ... باید کارى کرد که ذهن، از آن جهت مشغولیتى نداشته باشد؛ هر کس به فراخور مسأله مورد ابتلایش. اگر به هیچ وجه نتوانست بر آن عوامل غلبه کند، بهتر است مطالعه را قطع کند تا آمادگى فکرى لازم …