
سحر و جادو در خانوادهها
قرآن کریم در داستان هاروت و ماروت (آیه ۱۰۲ سوره بقره)، نمونهای از سوء استفاده و ترویج خرافه را بازگو میکند که چگونه سحر را رواج داده و با جادو، میان مرد و همسرش جدایی میافکندند.
خرافات پیشینهای بس دراز دارد. تا عقیده درست بوده، عقیده خرافی هم وجود داشته است. تا جهل بوده، خرافه هم بوده است. میان…
بررسی تطبیقی مفهوم مرگ در روانشناسی وجودی و دیدگاه قرآنی علاّمه طباطبایی(ره)
جهت مطالعه مقاله، به ادامه مطلب مراجعه فرمایید.
نگاهى به جایگاه خانواده در اسلام
مقدمه
خانواده، نخستین نهاد اجتماعى است که در زندگى جمعى انسان شکل گرفته و مهمترین نقش را در توسعه و رشد مراحل حیات بشر در امتداد تاریخ انسان از خود نشان داده است و از ابتدا تا هنوز و تا فرجام زندگى، نسبت به سایر نهادهاى اجتماعى از ارزش و اهمیت خاصى برخوردار بوده و خواهد بود، ولى با همه اینها، متأسفانه امروز…

حجاب و نقش آن در سلامت روان(۱)
بدون تردید حجاب و پوشش، تأثیرات بسیار مثبتی بر روح و روان زن دارد. عفاف و پوشیدگی برای زنان، همچون سد و حفاظی است که زن در سایه ی آن از هر ذلّت و تحقیری در امان میماند. دین اسلام با واجب کردن حجاب، نمیخواهد زن بازیچه ی دست شهوتپرستان شود و ارزش او به میزانی پایین بیاید که تنها وسیلهای برای برطرف…

فرهنگ گفتار در قرآن
اشاره
قرآن، کلام الهى و بزرگترین معجزهى خاتم پیامبران(صلی الله علیه و آله و سلم) و شایستهترین راهنماى انسانها تا پایان تاریخ مىباشد. کتابى که هدف نزول خود را هدایت بشر و راهنمایى او براى خروج از تاریکىها به سوى نور بیان کرده است. و از آن جایى که خود را بهترین سخنان دانسته، برماست براى دانستن فرهنگ گف…

هدیه ثواب تفسیر المیزان
علامه طباطبایی(ره) فرمودند: « ... آقای ادیب (نام ایشان آقای شیخ محمد علی ارتقایی ملقب به ادیب العلماء است) که از شاگردان برادر من آقا سید محمد حسن بود و چون روح مرحوم قاضی(ره) را حاضر کرده بود و از رفتار من سؤال کرده بود، فرموده بود: روش او بسیار پسندیده است؛ فقط عیبی که دارد آن است که پدرش از او ناراضی اس…

وظیفه انسان نسبت به خدا و والدین
مقدمه
در مکتب اسلام در مجموع باید و نبایدها، مجموعه اى از حقوق بیان شده، که از آن جمله است: حقوق خدا بر انسان، و حقوق والدین(پدر و مادر) بر انسان، یکى از دقیقترین مسائلى که اسلام به آن پرداخته، تقابل این دو حق است. نحوه تعامل این دو حق، باعث بحثهاى فراوانى میشود که البته این بحث در بررسى و تامل در مس…

سبک زندگی، در زندگی دارای هدف اهمیت مییابد
تمدن اسلامی، به معنای فضایی است که در آن تمام ابعاد جامعه چه از لحاظ مادی و چه از لحاظ معنوی باید رشد داشته باشد. اگر از مجموعه سبک زندگی صحبت به میان میآید کنار هم قرار گرفتن مجموعهای از این مفاهیم است که سبک زندگی اسلامی را به نتیجه مطلوب میرساند. در این میان باید دید که چه مفاهیمی از نگاه مقام معظ…

زن و مرد در دستیابى به کرامت، جایگاه یکسانى دارند
زن و مرد در رسیدن به کرامت، افزایش و یا از دست دادن آن، جایگاه یکسانی دارند و جزاى نافرمانى و یا ارتکاب جرم برای زن، سنگینتر از مرد نیست...
در دورانى که میان ملل متمدن و غیرمتمدن موجود در دنیا، زن از جایگاهى پایینتر و پستتر از مرد برخوردار بوده و او را چیزى حد وسط بین انسان و حیوان مىپنداشتند و …

نگاهی به قیمومت مردان در تفاسیر قرآن
اصولاً هدف اسلام در حمایت و دفاع از حقوق زنان، این است که زن تحت ظلم قرار نگیرد و مرد، خود را حاکم مطلق بر زن نداند. در محیط خانواده، حدود و حقوقی هست. مرد و زن هر کدام حقوقی دارند که به شدت بر اساس عدالت ترتیب داده شده است.
حرکت در جهت احقاق حقوق زنان در جامعه اسلامی باید مبتنی بر خرد و تأمل و تشخیص مصال…

عفاف
عفاف یعنی خویشتندارى در برابر تمایلات بىبند و بارى جنسى. در لسان العرب ذیل واژه عفّت چنین آمده است:
«الکفّ عمّا لا یحلّ و لا یجمل؛ عفّ عن المحارم و الاطماع الدنیه» (ابن منظور، ۹/۲۵۲)
«خوددارى از آنچه که زیبا و شایسته نیست، خوددارى از حرامها و طمعهاى پست».
در «قاموس المحیط» مىخوانیم:
«عفّ: کفّ عمّ…

سبک زندگی در قرآن(۱)
درآمد
سبک زندگی(به انگلیسی: Life Style) برای توصیف شرایط زندگی انسان استفاده میشود. این عبارت، ابتدا توسط آلفرد آدلر در سال ۱۹۲۹ ابداع شد.
سبکهای زندگی مجموعهای از طرز تلقیها، ارزشها، شیوههای رفتار، حالتها و سلیقهها در هر چیزی را در برمیگیرد.
در بیشتر مواقع، مجموعه عناصر سبک زندگی در یکجا…

رفیقان بی کلک!
شاید خیلی وقتها از زبان بزرگترها و مو سفیدهای فامیل شنیده باشید که احترام به پدر و مادر را باید از قدیمیها یاد گرفت؛ «بچهها حتی جلوی پدر و مادر، پایشان را هم دراز نمی کردند، چه برسد به اینکه بخواهند با آنها درشتی هم بکنند...» و هزاران جمله شبیه اینکه مدام در گوشمان زنگ می خورد که در گذشته، جنس اح…

زن در المیزان(۲)
بخش سوم: حقوق و احکام خانواده
ازدواج
با توجه به آیات قرآن مجید، فلسفه اصلى خلقت نر و ماده در موجودات، بقاى نسل و تولید مثل است:
«فَاطِرُ السَّمَاوَاتِ وَ الْأَرْضِ جَعَلَ لَکُم مِّنْ أَنفُسِکُمْ أَزْوَاجًا وَ مِنَ الْأَنْعَامِ أَزْوَاجًا یَذْرَؤُکُمْ فِیهِ»(۱)
«پدیدآورنده آسمانها و زمین براى…

زن در المیزان(۱)
شرحى بر دیدگاههاى علامه طباطبایى(ره) درباره مسائل زن
۱ـ این مقاله در سه محور(زن در بعد انسانى و معنوى)، (حقوق و احکام اجتماعى) و (حقوق و احکام خانواده) تنظیم شده است که دو محور نخست را در این شماره و محور سوم که گستردهتر است در یک یا دو شماره آینده خواهید خواند.
۲ـ اینک و پس از چند دهه به ویژه ب…

سرپرستى و ریاست خانواده (۴)
پس از بررسى ادله سرپرستى مرد در شریعت اسلامى، به بررسى برخى پرسشها پرداختیم. پرسش دوم این بود که حدود ریاست مرد تا کجاست؟ مسأله طلاق، حضانت و نفقه را به مباحث مستقل و مستوفى موکول کردیم و از آن میان، به موضوع خروج زن از منزل پرداختیم. آنچه در این قسمت مىخوانید سه محور دیگر از مسائل یاد شده است که جزء مصادیق س…