سیداسماعیل اصفیائى شندآبادى (ره)
اشاره:
عالم ربانى، آیتاللّه حاج سیداسماعیل اصفیائى شندآبادى به سال ۱۳۲۸ هجرى قمرى در روستاى شندآباد از توابع شهرستان شبستر استان آذربایجان شرقى در خانوادهاى مؤمن و متدین دیده به جهان گشود. پدرش میرعبداللّه از سادات محترم و معروف و در خوبى و صفا زبانزد عام و خاص بود. ایشان پس از آن که قرآن و ا…

سید محمّد باقر حسینی استرآبادى (ره)
اشاره:
میر محمد باقر استرآبادى (معلم ثالث) مشهور به میرداماد در نیمه دوم قرن دهم هجرى پا به عرصه حیات گذاشت. هر چند درباره سال تولد او، اطلاعات کافى در دست نیست؛ ولى کتاب نخبه المقال فى اسماء الرجال، تولد وى را سال ۹۶۹ ق. ذکر کرده است. از آن جا که پدرش، داماد شیخ على بن عبدالعالى کرکى (معروف به محقق ثان…

مقدمات تزکیه نفس
اشاره
از جمله مباحث مهمی که بسیار مورد تأکید قرآن قرار گرفته است، تزکیه و تهذیب نفس میباشد. از دیدگاه قرآن، نفس انسانی در ابتدا مانند لوحی سفید و خالی است که هم قابلیت تزکیه و دریافت کمالات و هم قابلیت آلوده گشتن به تیرگیها را دارد که هر دو با اختیار و انتخاب خود انسان صورت میگیرد. در اهمیت تزکیه نف…
رویکرد دعایى- مناجاتى در اخلاق نقلی
از جمله رویکردهاى مهمى که ذیل مکتب اخلاق نقلى قرار مى گیرد، رویکرد «دعایى- مناجاتى» است. میان کتاب هاى اخلاقى مأثور، طیفى از کتاب ها وجود دارد که در قالب ادعیه و اعمال یومیه، تربیت و کمال انسان را پى مى جوید. مطابق این رویکرد خودسازى معنوى، تهذیب اخلاق و پالایش روح از رهگذر مداومت و تقید به عبادات م…

مفهومیابی سبک زندگی در اندیشه امام خمینی(ره)
سبک زندگی از نظریه نشأت میگیرد یا نظریه از سبک زندگی؟ نسبت هستیشناسی با سبک زندگی چیست؟ آیا میتوان با «تزریق» یک انگارهی وجودشناختی، آدمیان را به ساخت عالمی متناسب با آن انگاره متمایل کرد؟ آیا میتوان با یک سبک از زندگی، منظومهای هستیشناختی را در ذهن آدمیان متولد کرد؟
۱. «سبک زندگی» هر چند مفهومی نوپد…

جستاری در مسئلهی تزکیه نفس
چکیده
تهذیب نفس در رأس همه امور است و هدف غایت بعثت انبیاء به شمار میآید و همواره مورد تأکید راهبران آسمانی و دینی بوده است. تزکیه در لغت به معنای نمو و رشد کردن است و کلمهی تهذیب به معنای قطع کردن و بهبود یافتن آمده است. بهترین زمان خودسازی دوران نوجوانی و جوانی است که در احادیث فراوانی به این ام…

بدبینى و منفىنگرى
بدبینى و منفىنگرى و سوءظن، یکى از رذایل اخلاقى و صفات روانى بد مىباشد و با اثر بدى که روى خود شخص و اطرافیانش مىگذارد، نه تنها از نظر اسلام گناه محسوب مىشود؛ بلکه زندگى را در کام انسان تلخ و غیر قابل تحمل مىکند.
ما در تعامل متقابل با دیگران هستیم؛ اگر خوب درباره آنها فکر کنیم، آنها نیز با ما خو…

تاثیر بخشش بر روابط خانواده
اهمیت بخشش
عفو و بخشش، یعنی روح گذشت از کوتاهی دیگران و نادیده گرفتن خطاهای آنان، نمونهای از اخلاق نیک و بزرگی روح و نیز از آداب معاشرت است؛ زیرا در زندگی کمتر کسی دیده میشود که حقی از او تباه نشده و دیگران حرمت او را نشکسته باشند.
شرط پایداری زندگی اجتماعی نیز عفو و گذشت است. اگر همه مردم در گرفتن حق…