
تشبیه پسربودن حضرت عیسی برای خدا با ثارالله بودن امام حسین(ع)
اشاره:
مسیحیان حضرت مسیح (ع) را پسر خدا میدانند آیا میشود این مقوله را تشبیه کرد به خون خدا دانستن امام حسین (علیهالسلام) که در زیارت وارث میگوید یا ثار الله و ابن ثاره، بنابراین اگر ثارالله بودن اشکال نداشته باشد پسری حضرت مسیح برای خدا اشکالی نخواهد داشت. در این نوشته به این مقایسه پاسخ داده شده…

شبهه زدایى از قیام امام حسین (ع)
اشاره:
احمد لقمانى اگر امام حسین علیهالسلام به تمامى حوادث آینده آگاهى داشت، چگونه با پاى خود، خویشتن را در هلاکت انداخت؟! آیا شیوه حضرت با آیه «لاتلقوا بایدکم الى التهلکه»؛ خود را با دستان خویش در هلاکت نیندازید، سازگار است؟ یا آن که مصداقى براى خودکشى محسوب میشود؟ بهراستى آگاهى امام از غیب و رسالت آن حضرت در اس…

فضایل و ویژگی های حضرت زینب (سلام الله علیها)
اشاره:
زینب (علیهاالسلام) دختر على و زهرا (علیهماالسلام) در روز پنجم جمادى الاولى سال پنجم یا ششم هجرت در مدینه منوره دیده به جهان گشود، در پنج سالگى مادر خود را از دست داد و ازهمان دوران طفولیت با مصیبت آشنا گردید. در دوران عمر با برکت خویش، مشکلات و رنجهاى زیادى را متحمل شد، از شهادت پدر و مادر …

ورود عمر سعد به کربلا
اشاره:
عمر بن سعد بن ابیوقّاص معروف به عمر سعد و ابن سعد (کشته شده در ۶۵ یا ۶۶ یا ۶۷ق)، فرمانده سپاه عبیدالله بن زیاد در واقعه کربلا بوده است. گفتهاند قرار بود راهی ری شود و حکومت آنجا را در دست گیرد ولی ابن زیاد، اعطای حکومت ری به او را مشروط به رویارویی با امام حسین(ع) کرد. عمر بن سعد با لشکر چها…

نگاهى دیگر به تحریفات عاشورا
اشاره:
مراسم سوگوارى حضرت سیدالشهدا(ع) از دیرباز نقشى اساسى و غیر قابل انکار به فرهنگ جامعه شیعى داشته و مؤلفههاى بزرگى از هویت مذهبى شیعیان ایران و جهان را شکل داده است. متأسفانه در طول سالهاى اخیر ـ و شاید به دلیل بى توجهى و کمکارى هنرمندان و شاعران طراز اول شیعه ـ شاهد برخى از انحرافات و عدول ا…

یک نکته از هزاران درس عباس (ع)
اشاره:
عباس(ع)، آموزگار برجسته اخلاق، ادب، تولی، تبری، شجاعت، تبعیت، وفاداری، غیرت، همت، اصالت و عزت است و امروز حتى دشمن هم در مقابل این همه عظمت خاضعانه سر فرو مى اندازد. حضرت اباالفضل العباس(ع) نیز همچون دیگر قهرمانان حماسه عاشورا، شخصیت ناشناخته و بلکه مهجور دارد، متأسفانه طى سنت جارى از قدیم تا بحال غالباً عباس(ع…

یاران امام حسین (ع)
اشاره:
نهضت سالار شهیدان حضرت امام حسین(ع) از سه رکن اصلى تشکیل شده است: ۱ـ رهبر قیام; ۲ـ حضرت امام زین العابدین(ع) و زینب کبرى(س); ۳ـ یاران وفادار و فداکار. در این مقاله برآنیم تا اندکى درباره رکن سوم این قیام, یعنى یاران فداکار امام حسین(ع) بحث کنیم. نقش یاران وفادار اساسا در تاریخ نهضتهاى الهى هیچ…

نقش جاه طلبى در واقعه عاشورا
اشاره:
مقدمه تاریخ بشر همواره شاهد حوادث بزرگ تلخ و شیرین بوده است؛ بى تردید هر یک از آن رخدادها در پى عامل یا عواملى اتفاق افتاده است.انسانهاى دور اندیش، براى جلوگیرى از تکرار رخدادهاى تلخ و ناگوار و براى تداوم بخشى به حوادث سودمند و گوارا، در صدد بررسى عوامل و ریشه یابى آن بر مىآیند. امروزه چنین م…

مراحل شکل گیرى قیام خونین سیدالشهداء (علیه السلام)
اشاره:
قیام سرخ سید الشهداء (علیه السلام) سرچشمه خیرات و برکات فراوانى در طول تاریخ براى بشریت و به ویژه مسلمانان و شیعیان بوده است. این برکات پس از این نیز ادامه خواهد داشت. قیامى که بزرگ ترین مانع، بر سر راه ستمگران و ظالمان بوده و خواب راحت را از چشمان آنان ربوده است. ظلم ستیزى حسین بن على (علیه ا…

محل دفن سر امام حسین (ع)
اشاره:
حسین بن علی بن ابیطالب(ع)، مشهور به اباعبدالله و سیدالشهداء (۴-۶۱ق)، امام سوم شیعیان است، که ده سال امامت را بر عهده داشت و در واقعه عاشورا به شهادت رسید. او فرزند دوم امام علی(ع) و فاطمه زهرا(س) و نوه حضرت محمد(ص) است. بنابر گزارشهای تاریخی شیعه و اهل سنت، پیامبر اسلام(ص) هنگام تولد او از شه…

سیره ائمه اطهار (ع) در زنده نگه داشتن عاشورا
اشاره:
در میان حوادثى که در طول تاریخ بشریّت به وقوع پیوسته است، هیچ نهضت و حرکتى به پویایى و برجستگى قیام عاشورا نیست، نهضتى که در سرزمینى محدود، زمانى کوتاه و با فداکارى افراد معدودى رخ داد، امّا توانست الگویى عملى براى آزاد مردان جهان ارائه کند و براى همیشه به عنوان «انقلاب بزرگ» بر تارک تاریخ بشر بدرخشد…

سنت الهی، تعمیم در قرآن و نمود آن در نهضت عاشورا
اشاره:
سنت تعمیم بدین معنا است که اگر آدمی خشنود از کردار گروهی باشد، در عملشان شریک خواهد بود و به کسانی ملحق میشود که دوستدارشان است چنان که خشم و نارضایتی، انسان را از کسانی که دوست ندارد و از عملشان ناراضی است، جدا میکند.قرآن کریم و روایات معصومین(ع) نیز برآن دلالت میکنند لذا علت تعمیم،خشنودی یا…

عزادارى و انتظار
اشاره :
موضوع زیارت قبور مطهر و مقدّس معصومین(ع) توسل به آنها و سوگوارى در ایّام شهادتشان، به ویژه در مورد حضرت مقدّس سیدالشهدا(ع)، از موضوعاتى است که در فرهنگ اسلامی، جایگاه رفیعى دارد. از ناحیه ذات اقدس الهى در احادیث قدسى و نیز از سوى چهارده معصوم(ع) سفارش زیادى به عزادارى سیدالشهدا(ع) شده است، که ا…

علت تنها شدن سید الشهدا (ع)%
اشاره:
در زیارت عاشورا به امام حسین(ع) اینگونه خطاب میکنیم: «و الوتر الموتور». وتر به معنای «تنها و یکتا»، و موتور «تنها شده» است. یک احتمال دربارهی این معنا، یگانگی، منحصر به فرد بودن و بیبدیل بودن حضرت است. احتمال دیگر این است که، حضرت تنهاست و در این تنهایی «موتور» است؛ یعنی حضرت با نقشه و برنامهری…

سیرى در سیره اخلاقى امام حسین (ع
اشاره:
از نگاه تربیتى و اخلاقى، یکى از بهترین و کارآمدترین روشهاى پرورشى و سازندگى، تربیت از راه نشان دادن الگوها و سرمشقهاى عینى و عملى است. اسلام به عنوان مکتبى انسان ساز و جامعه پرداز این اصل اصیل را در برنامههاى تربیتى و اخلاقى خود مطرح کرده و با ارائه الگوهاى اصلى و حقیقى و پرهیزدادن از الگوهاى بدلى…

امام حسن(ع) و مستشرقین
اشاره:
پرداختن به معارف غنى اسلام و درک آموزههاى متعالى آن بدون شک متلازم با شناخت داورىهاى منفصانه و یا مغرضانهاى است که در رابطه با آن صورت گرفته است. آنچه در تحقیقات و منابع آموزشى با آن روبرو بودیم، نگاه هاى بعضاً موافق و یا مخالف و آن هم کاملاً با رویکرد درون دینى بود. اما با انتخاب موضوع درسى «قرآن و…