الجزاير
الجزاير
مسلمانان اين كشور كه با غبارروبي و فرش كردن تمامي بخشهاي مساجد و تزيين آنها با چراغهاي رنگي و آماده كردن غذايي چون ‘شوربا’و شيرينيهاي ويژه ماه رمضان از ماه خدا استقبال كردند اين روزها به رغم گرماي شديد تابستان نيمه ماه رمضان را سپري ميكنند.
رمضان مبارك مردم مسلمان الجزاير در اين ماه در ديدار و احوال پرسيهاي خود با گفتن “رمضان مبارك” و “رمضان الكريم” و “صح الفطركم” ضمن آرزوي قبولي طاعات و عبادات از خداوند متعال سلامتي يكديگر را براي گرفتن روزه مسالت مينمايند.
كشور الجزاير سرزمين وسيعي است با مساجد زيبا و فراوان، مساجدي با يك مناره، دو، سه و تعدادي نيز با چهار مناره كه موذنان براي اعلام زمان غروب آفتاب بر بلنداي آنها بر رسالت پيامبر خاتم گواهي ميدهند و روزهداران را از وقت افطار آگاه ميسازند.
لاسيران روزهداران در روستاهاي دور افتاده نيز با تعقيب خورشيد، زمان غروب آفتاب را تعيين ميكنند و يا برخي افراد با استفاده از وسيلهاي موسوم به ‘لاسيران’ كه صدايي شبيه نفير دارد، سايرين را مطلع ميكنند.
گويي در ماه رمضان، روز و شب در اين كشور جاي خود را به يكديگر دادهاند و مردم الجزاير بسياري از ساعات روز را به استراحت در منزل ميپردازند و شبها پس ازافطار تا نزديك سحر بيدار و در حال گشت و گذار در خيابانها و ميادين شهر هستند.
خيابانها و معابر پايتخت الجزاير در روزهاي ماه مبارك رمضان بسيار روان و در شبها متراكم از خودرو و در برخي خيابانهاي مركزي نيز ترافيك سنگيني جاري است.
شرجي بودن هوا همراه با تعطيلات تابستاني مدارس و دانشگاهها هم شايد از ديگر عوامل نبود جنب و جوش در روزهاي رمضان است.
ادارات دولتي و نهادهاي حكومتي در اين ماه فعاليت ويژه و خاصي ندارند و از ديدارهاي رسمي، كنفرانسها و اجلاسهاي بينالمللي و يا حتي كنفرانسهاي مطبوعاتي مهم خبري نيست.
شب نشيني شب نشيني و بيدار ماندن تا سحر يك سنت ديرينه در ميان مردم الجزاير است . شرايط امنتيي، اقتصادي و اجتماعي الجزاير بشكل تدريجي اما محسوس بهبود يافته است و فعاليت و نشاط طبيعي دوباره به بسياري از عرصههاي زندگي از جمله شب نشينيهاي ماه رمضان باز گشته است و هر سال بر رونق آن افزوده ميشود.
پس از افطار دستههاي مختلف زن و مرد بويژه جوانان براي شركت در آيينهاي ماه رمضان به مساجد ميروند، گروههايي از مردان و جوانان نيز به قهوه خانههاي سنتي و برخي ايين رمضان خانوادهها نيز به آييني ويژه رمضان كه در نقاط مختلف شهر برپا ميشود ميروند و لحظات شادي را در كنار ساير اعضاي خانواده ميگذارنند.
قهوه خانههاي سنتي الجزاير دقايقي پس از آغاز وقت افطار، درها را به روي مشتريان باز ميكنند و آنها تا نزديك سحر به گفت و گو درباره موضوعات مختلف از جمله چگونگي سر كردن با گرسنگي و تشنگي بويژه در روزهاي گرم، مسايل سياسي و اجتماعي و نحوه گذران زندگي ميپردازند.
درهمين حال حضور گسترده جوانان در صفهاي نماز جماعت بويژه در ماه رمضان طي سالهاي اخير روندي رو به افزايش داشته است
الحريره زنان مسلمان الجزايري نيز در اين ماه به پخت غذاهايي چون “شوربا با ماكاروني”، “الحريره”، “البربوشه”، “الشخشوخه”(نوعي تريد) و”الطاجين” و شيريني هاي”قلب اللوز”، “المقروط” و “الزلابيه” ميپردازند.
قبل از فرا رسيدن ماه مبارك رمضان مردم مسلمان اين كشور اقدام به پاكسازي منازل خود و خانه تكاني به بهترين صورت ميكنند.
خواندن قرآن اهتمام به خواندن قرآن وانجام مراسم ديني متناسب با ماه رمضان بصورت يك رقابت ميان خانوادهها انجام ميپذيرد كه هرخانواده براساس اداب ورسوم خود اين فريضه ديني را پي ميگيرد.
بسياري از خانوادههايي كه فرزندان خردسال آنها براي اولين بار روزه ميگيرند، انان را با مراسم خاصي مورد تكريم قرار ميدهند و عنايت خاصي به آنها ميكنند.
برخي خانوادهها كه كودكان خردسال دارند براي اينكه انان را براي روزهداري در سالهاي بعد اماده كنند در چند روزي كه با شبهاي قدر مطابقت ميكنند آنان را به روزهداري تشويق ميكنند.
به اين كودكان شربتهاي حاوي آب، شكر و ليمو در يك ليوان كه در ان يك انگشتر از طلا قرار دارد تقديم ميكنند اين مراسم بايد در حضور پدر، مادر مادربزرگ و پدر بزرگ در كنار ساير افراد خانواده صورت گيرد.
پيشتر نيز مراسمي براي فرزندان ذكور بعنوان مراسم ختنه در مساجد مهم اين كشور در ماه رمضان برگزار ميشد كه مردم از آن استقبال خاصي ميكردند وبا جشن و پايكوبي وخواندن اياتي از قران كريم وخواندن دعا اين مراسم را گرامي ميداشتند.
البته لباسهاي مخصوص هم براي اين مراسم از بازارهاي مختلف تهيه و به آنها اهدا ميشد.
در اين مراسم كه به مثابه يك عروسي با شكوه و تشريفات زياد برگزار ميشود زنان ومردان بهترين لباسهاي خود را ميپوشند و پذيرايي نيز به طور كامل به عمل ميآيد.
به رغم توجه و اهتمام گسترده مردم به اين آيين، وزارت اوقاف و امور ديني الجزاير در سالهاي گذشته دستور توقف اين مراسم را صادر كرد.
برخي مردم به اين اقدام وزارت اوقاف واكنش نشان دادند و خواستار صدور مجوز برگزاري مجدد اين مراسم در ماه مبارك رمضان شدند.
مسابقات برگزاري مسابقات محلي و بينالمللي تلاوت وحفظ قرآن كريم و دعوت از قاريان برجسته كشورهاي اسلامي و همچنين مسابقات قرآن كريم ويژه نوجوان از ديگر برنامههاي پر طرفدار در ماه مبارك رمضان در الجزاير است.