آسیبشناسی خانواده (قسمت اول)
(این مطلب در ۴ قسمت ارائه میشود)
زندگی مشترک همواره با دورنمایی زیبا برای زوجین آغاز میشود ؛ اما به دلیل تفاوتهایی بین زن و شوهرها که ناشی از تربیت در دو محیط متفاوت است و همچنین عدم شناخت کافی، پس از چندی مشکلاتی بروز میکند که چنانچه با تدبیر و درایت با آنها برخورد نشود، میتواند بنیان زندگی خانوادگی را به مخاطره بیندازد. برای به حداقل رساندن این خطر، و نشان دادن راهکارهایی دراین ارتباط، مطلب زیر را به نظرتان میرسانیم.
بدون شک کانون خانواده ای که در آن، میان زن و شوهر و اعضای خانواده انس و الفت نباشد، کانونی است همچون جهنم سوزان که نخستین آثار سوء خود را بر سلامت روانی و جسمانی اعضا باقی میگذارد. کودکان در چنین خانواده سرد و بی روح، از ناامنی و آشفتگی عاطفی و اضطراب رنج میبرند و احتمال ظهور و بروز ناهنجاریهای عاطفی و رفتاری در آنان زیاد است . زیرا سرنوشت والدین و فرزندان با یکدیگر گره خورده و رفتار هریک آثار و پیامدهایی بر رفتار دیگری دارد.
متأسفانه یکی از بزرگترین مشکلات اجتماعی در جامعه کنونی انسانها، ستیزهها و دعواهای خانوادگی است که ارکان خانواده را متزلزل میکند و سلامت روانی اعضای آن را به خطر میاندازد. آسیبها و ستیزههای خانوادگی پدیده ای بسیار پیچیده و چند وجهی است و باید از دیدگاههای گوناگون روانی، اجتماعی، اقتصادی، حقوقی و ارتباطی مورد مطالعه قرار گیرد. شاید همان طور که هر انسانی یکتا و منحصر به فرد است، زندگی مشترک هر زوج جوانی نیز یکتا و منحصر به خودش باشد. با وجود این، پرداختن به موضوع «آسیب شناسی خانواده» به منظور دست یافتن به راهبردهای پیشگیری، یکی از مهمترین ضروریات آموزش خانواده است، چون بدون شناخت علل و عوامل، دستیابی به راههای درمان و اصلاح امکان پذیر نخواهد بود.
سخن از آسیب شناسی خانواده، سخن از عواملی است که بهداشت روانی خانواده و ازدواج را تهدید میکند. هدف این بخش از مطلب آن است که عوامل ناپایداری ازدواج و گسسته شدن ارکان خانواده، مورد شناسایی و علت یابی قرار گیرند. یک زوج جوان، آگاهانه و عاشقانه ازدواج کرده اند، لیکن در حال حاضرعواملی کانون زندگی مشترک آنها را تهدید میکند. در بیان اهمیت آسیب شناسی خانواده باید متذکر شد که ریشه اکثر ناهنجاریهای رفتاری، عاطفی، اجتماعی و اخلاقی افراد یک جامعه، از خانواده بحرانی سرچشمه میگیرد. از این رو هدف از آسیب شناسی خانواده، از سویی شناخت علل و عواملی است که موجب عدم موفقیت ازدواج و شکل گیری مشکلات خانواده میشوند و از دیگر سو ارائه روشهای پیشگیری مورد نظر است.
آسیب شناسی خانواده را میتوان در سه مرحله مطالعه کرد:
۱- پیش از ازدواج
۲ – هنگام ازدواج
۳ – پس از ازدواج
در اینجا آسیب شناسی خانواده در مرحله پس از ازدواج و تشکیل خانواده مورد نظر است. زندگی زوجین در آغاز ازدواج معمولا همراه با صلح و دوستی و آرامش است، لیکن هفتهها و ماههای بعد، گاه برخوردها، حسابرسیها و ستیزهها شروع میشود و مسائل و مشکلات بروز میکند. براساس مطالعات و تحقیقات انجام شده، آسیبهای گوناگونی ( مرئی و نامرئی) مانند سست شدن باورهای مذهبی، بدآموزی، تنوع طلبی، خیال پردازی، مصرف گرایی و نظایر آن استحکام و سلامت خانواده را تهدید میکنند و هر یک از آنها مانند یک شبکه یا مجموعه ای از عوامل دست به دست هم میدهند و موجب تزلزل و آسیب پذیری خانواده میشوند. در قسمتهای بعد به اختصار به برخی از مهمترین عوامل آسیب زا و سپس به راههای پیشگیری از آسیب پذیری خانواده میپردازیم.
ادامه دارد..
منبع: تبیان