عفاف و پوشش در سبک زندگی اسلامی
صاحبنظران معتقدند که بخش مهمی از طرز رفتار فردی و اجتماعی انسانها در عصر حاضر به مسئله سبک زندگی باز میگردد. با گسترش نهادهای آموزشی و همچنین تقویت رسانهها افراد نوع زندگی خود را مبتنی بر دادههایی منسجم تعریف میکنند و این دادهها نیز که غالبا از طریق نهادهای آموزشی منتقل میشود بر اساس یک فسفه کاملا منسجم است. سبک زندگی (Life Style) برای توصیف شرایط زندگی انسان استفاده میشود. به عنوان مثال در سبک زندگی غربی که برآمده از فلسفه لیبرالیسم و سرمایهداری است میل به مصرف، لذتخواهی و… از اصول مسلم به حساب میآید. این سبک زندگی این روزها از طریق رسانهها در غالب فیلمها، سریالها، انیمیشنها و حتی بازیهای رایانهای در حال تزریق به جوامع در حال توسعه است. سبکی که در آن لذتگرایی و شوق کاذب به خرید از جایگاه ویژهای برخوردار است. البته وجود چنین مولفههایی در سبک زندگی غربی با توجه به ایدههای لیبرالیسم و سرمایهداری نیز کاملا قابل انتظار است.
اما ما نباید بی جهت و بدون هیچ تفکری از این سبک پیروی کنیم. چرا که فلسفه و دین ما انگارهها و ایستارهای خاص خود را در خصوص نوع زندگی دارد و ما باید بر اساس همین انگارهها روش زندگی خود را تنظیم کنیم. ما باید بر اساس عقلانیت دینی در تمام شرایط و لحظههای زندگی تصمیم گیری کنیم و مطمئنا اگر رسانهها و نهادهای آموزشی بتوانند چنین نگرشی را در میان جامعه ایجاد کنند آن گاه بسیاری از چالشهای پیش روی جامعه و اقتصاد ما رفع میگردد.
با این حال به نظر میرسد یکی از دلایل گسترش بدحجابی در کشور ترویج سبک زندگی غربی و همچنین نبود یک پکیج و الگوی زندگی اسلامی – ایرانی است. در واقع ما باید به این نکته مهم و اساسی نیز توجه داشته باشیم که ترویج مد و الگوی پوشش باید در یک بسته کاملاگسترده چیده شود که هر بخش از آن با سایر بخشها در ارتباط و مکمل هم هستند. به عنوان مثال نقش رسانهها در ترویج الگویهای مد و پوشش بسیار زیاد است و تا زمانی که ما یک الگوی دقیق در تلویزیون و یا سینمای خود از پوشش نداشته باشیم نمیتوانیم موفق باشیم. البته پرواضح است که ترویج الگوی پوشش نیز تنها به این نیست که در سریالهای تلویزیون شخصیتهای زن چادر داشته باشند.
شاید دوران مدرسه را بتوان بهترین زمان برای تبلیغ صحیح الگوهای مد و پوشش دانست که مطمئنا تاثیرگذاری بسیار بیشتری نیز دارد. اما به طور کلی باید گفت که بخش مهمی از موضوع عفاف و حجاب نیز به آشنایی جوانان و افکار عمومی با کارکردهای حجاب معطوف میباشد. باید بپذیریم که بخشی از جوانان ما اساسا آشنایی با دلایل حجاب ندارند و از این روست که تحت تاثیر الگویهای غربی قرار
می گیرند. مطمئنا اگر فردی یک نوع پوشش و حتی بالاتر از آن یک سبک زندگی خاص را با عقلانیت انتخاب کرده باشد بسیار سخت است که بتوان این انتخاب وی را تحت تاثیر قرار داد و او را از این گونه رفتار منصرف کرد.
به عبارت دیگر، غرب سالهاست در تلاش است تا الگویهای خاصی را برای زندگی علیالخصوص برای زنان نهادینه سازی کند. به عنوان مثال یکی از اصلی ترین دلایل گسترش فحشا و بد حجابی در کشور ما و سایر جوامع سنتی اشاعه «الگوی زن غربی» در رسانهها و سایر مجاری ارتباطی است. به گونهای که رفتار، خصوصیات و شکل و ظاهر این زن به الگوی آرمانی برای زنان بدل میگردد. این الگو از طرق مختلف قابل اشاعه است که یکی از مهمترین این روشها طرق رسانهای است. امروز زنان شرقی نه تنها در پوشش و آرایش با زنان غربی تفاوت ندارند بلکه طرز تفکر آنان نیز مشابه زن غربی شده است. امروز سینمای هالیوود به شدت در تلاش است تا با فیلمها و سریالها بر هنجارها و ارزشهای جوامع دیگر تاثیر گذارد و با استحاله فرهنگی راه را برای حکمفرما شدن الگوی غربی زن هموار سازد.
در این میان شبکههای ماهوارهای نیز تاثیر بسزایی در تلقین نوع خاصی از زندگی دارند. به نوعی میتوان گفت یکی از اصلی ترین راهبردهای شبکههای فارسی زبان وابسته به غرب طی سالهای اخیر قبحزدایی از فرهنگ جامعه علیالخصوص در روابط میان زن و مرد است. این رسانهها که با سرمایههای هنگفت غرب اداره میشوند با پخش برنامههای هدفمند در پی ایجاد نوع جدیدی از فرهنگ در جامعه ایرانی هستند که بر پایه ارزشهای غربی و در برابر ارزشهای الهی است. در ایران یکصد ماهواره تلویزیونی یعنی نیمی از ماهوارههای جهان قابل دریافت هستند که امکان تماشای ۱۷۶۶۱ شبکه تلویزیونی را فراهم میکنند. در حوزه ماهوارههایی که به سهولت در ایران قابل دریافت است بیش از ۳۸۰ کانال خاص موسیقی وجود دارد که ۲۴ ساعته در حال پخش موسیقی، کلیپ، رقص، آهنگهای درخواستی و کنسرت هستند.
عموم کلیپهایی که از این شبکهها پخش میشود با حرکات شهوتانگیز جنسی و پوششهای مبتذل همراه است. ۷۴ شبکه از مجموع شبکههای قابل دریافت در ایران صرفا به نمایش مد و لباس اختصاص دارند، لباسهایی که رسما تبلیغ و انتشار فرهنگ عریانی است. رژیم صهیونیستی به عنوان بزرگترین دشمن جهان اسلام دارای یک ماهواره رسمی تلویزیونی به نام AMOS 1و ۲ است که ۲۱۴ شبکه ۲۴ ساعته را به جهانیان عرضه میکند
منبع: مسعود بابایی؛ روزنامه رسالت، شماره ۷۵۷۳