زیبایی چقدر مهم است؟
شما چقدر به چهره همسر آیندهتان اهمیت میدهید؟ آیا حاضرید با کسی سر سفره عقد بنشینید که نگاه کردن در چهره و ظاهرش برایتان خوشایند نیست؟
حقیقت این است که چهره و ظاهر همسر، نه تنها کم اهمیت نیست، بلکه اولین شرط پذیرش همسر به شمار میرود. چرا که دو نفری که قرار است یک عمر با هم زندگی کنند، لازم است علاوه بر هماهنگی در مسائل بنیادی زندگی آیندهشان چهره ی ظاهری همدیگر را نیز بپسندند و این پسندیدن یا نپسندیدن، مستلزم دیدن یکدیگر است. تعریف و توصیف دیگران هر چند که موثر است اما کافی نیست، زیرا سلیقهها، متفاوت است.
دیدن مقداری کمی از صورت هم کافی نیست بلکه به طور کامل و واضح باید باشد به طوری که هیچ نقطه مبهمی وجود نداشته باشد و نباید گفت ما همه چیز را پسندیدهایم و خواستهها و معیارهایمان تأمین است، دیگر مهم نیست که قیافه و شکل ظاهری چگونه باشد. زیرا پسندیدن یا نپسندیدن قیافه ی ظاهری، میتواند بر تمام نتایج قبلی تأثیر بگذارد.
زیبایی باید در کنار دیگر صفات و معیارها مورد توجه قرار گیرد نه به طور مستقل، چراکه زیبایی بدون در نظر گرفتن معیارهای مهم برای تداوم ازدواج مثل اخلاق، عفت و غیره میتواند آسیبزا باشد.
نگرشی بر این موضوع در آئینه احادیث
شخصی به نام مغیره بن شعبه در زمان پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) زنی را خواستگاری کرد، گویا که او را خوب ندیده بود، پیامبر اسلام به او فرمودند: اگر او را دیده بودی، امید سازش و توافق میانتان و بادوامتر بودن زندگیتان، بیشتر بود. در همین خصوص مردی از امام صادق (علیه السلام) پرسید آیا مردی که قصد ازدواج با زنی را دارد میتواند به زیباییهایش نگاه کند؟ امام (علیه السلام) در پاسخ فرمودند: اگر قصد سوء استفاده نداشته باشد ( و واقعاً به قصد پسندیدن برای ازدواج باشد) اشکالی ندارد.
تذکر مهم: مساله دیدن و پسندیدن نیز مانند همه مسائل انتخاب همسر، نباید به حد وسواس برسد، بلکه باید به اندازه متعارف اکتفا کرد. در این مورد باید دقت کرد اما از حساسیت بیمورد نیز باید بپرهیزید. در این مورد، باید دقت و ظرافت مخصوصی به کار برده شود به این معنی که باید توجه داشت که حرمت دختر شکسته نشود.
چطور ببینیم و بپسندیم؟
هرگاه خواستگاری برای دختر آمد، باید مقدمات و راههای شناخت، مانند تحقیق، مشورت و غیره… طی شود و همه جوانب کار سنجیده و بررسی گردد. وقتی مشخص شد که دختر و پسر هم کفو هستند و مانعی بر سر راه ازدواجشان نیست و احتمال وصلت و ازدواج، بسیار قوی است زمان دیدن کامل به عنوان مرحله نهایی فرا رسیده است.
البته باید توجه کرد که آن گونه دیدن که بیان شد و اسلام اجازه داده، منحصر و مخصوص به قصد جدی ازدواج با فردی معین و شرایط مخصوص است و نمیتوان به بهانه انتخاب همسر به هر کسی نگاه کرد. اجازه اسلام در این مورد استثناء است، برای همان موضوع معین و هر نگاه و دیدنی که از این چارچوب بیرون باشد اشکال دارد.
زیبایی، یک خصوصیت نسبی است و لازم نیست در حد عالی باشد بلکه مهم است که دو همسر یکدیگر را بپسندند و از هم خوششان بیاید و دلخواه هم باشند.
در حقیقت، دو نفر که میخواهند به عنوان همسر کانونی سعادتمندانه تشکیل دهند و تا پایان عمر در کنار هم با محبت زندگی کنند، لازم است یکدیگر را از هر جهت دوست داشته باشند؛ از جمله چهره و شکل ظاهری. زیبایی، یک خصوصیت نسبی است و لازم نیست در حد عالی باشد بلکه مهم است که دو همسر یکدیگر را بپسندند و از هم خوششان بیاید و دلخواه هم باشند.
در اسلام نیز به همسران سفارش شده که خود را برای هم بیارایند هم زن و هم مرد تا از انحرافات و مفاسد مصون بمانند چنان که از معصوم(علیه السلام) نقل شده که آراستگی مرد، بر عفت زن میافزاید.
البته زیبایی باید در کنار دیگر صفات و معیارها مورد توجه و بررسی قرار گیرد نه به طور مستقل، چراکه زیبایی بدون در نظر گرفتن معیارهای مهم برای تداوم ازدواج مثل اخلاق، عفت و غیره میتواند آسیبزا باشد. بنابراین زیبایی در کنار دیگر صفات، میتواند کمال باشد وگرنه بلایی بیش نیست.
چنانکه پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) فرمودند: کسی که (صرفا) برای زیبایی زنی (و همچنین) مردی با او ازدواج کند، در او، امور ناخوشایند خواهد دید.
زیبایی، به عنوان یک رکن اساسی و معیار مستقل در زندگی زناشویی مطرح نیست بلکه یک صفت کمالی است که اگر با صفات و معیارهای اساسی دیگر همراه باشد پسندیده است وگرنه به تنهایی ارزش نیست.
این صفت گاهی دوراندیشی افراد را مختل میکند به طوری که معیارهای اصلی را فراموش میکنند و پایههای زندگی خود را بر مبنایی سست و متزلزل بنا میکنند؛ در نتیجه پس از مدتی که آن طراوت و جاذبههای ظاهری افت میکند و آن تنها امتیازی که به خاطر آن ازدواج صورت گرفته بود (یعنی زیبایی) کم رنگ میشود، ممکن است دلسردیها و ناگواریهایی را به دنبال داشته باشد. اما کسی که تدین، عفت و ارزشهای اصیل و حقیقی را زیر بنای زندگیش قرار دهد و زیبایی را به عنوان یک امتیاز تکمیلی در کنار آنها به حساب آورد، گذشت زمان نمیتواند آن زندگی را فرسوده کند. چنان که خداوند در سوره مریم آیه ۹۶ میفرماید: خداوند، محبت مؤمنان نیکو کار را در قلبهای دیگران قرار میدهد.
منبع: بخش کلوب ازدواج؛ سمیه زادهوش