پیامبر(ص) در خانه، سازگارى، مهربانى، مدیریت (۱)
اشاره:
زندگى پیامبر اکرم(ص) در نوشتههاى بیشمار، از ابعاد گوناگون بررسى شده است. در این نوشتار تلاش شده از دیدگاه امور خانوادگى به این مسأله توجه شود، زیرا پیامبر اکرم(ص) نه تنها همسران متعدد داشته . و این خود طبعا در محیط خانه مشکلساز است . بلکه برخى از آن زنان از ویژگیهاى روحى خاصى برخوردار بودند که حتى …

مهرورزی در سیره پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله).
اشاره:
«مهرورزی» از زیباترین آموزه های اخلاقی است که نقش سازنده و مؤثری را جهت گرایش انسان ها به سوی حق و عدالت ایفا می کند و در بسیاری از موارد ارتباطات را صمیمی تر کرده و آتش کینه ها و اختلافات را خاموش می سازد. حضرت علی (ع) می فرماید: «قلوب الرّجال و حشیّهٌ فمن تألّفها اقبلت علیه؛(۱) دل های انسان ها …

قاطعیت و عطوفت در سیره امام علی(علیه السلام).
اشاره:
قاطعیت و عطوفت دو بال رفتاری انسان طبیعت ادمی در تعامل با جهان اطراف خودش نیازمند رفتارهای متفاوت و گوناگونی است که یکی از انواع آن ، قاطیت و عطوفت است ، انسان گاهی با تندی ، گاهی با نرمی، گاهی با آرامش، گاهی با اخم و گاهی با لخند، گاهی با سکوت و گاهی با سخن گفتن باد ذیگران مواجه می شود، هم…

جلوههای تربیتی حضرت زهرا(علیهاالسلام) درباره فرزندانش
آغاز پرورش اخلاقی کودک
کودک از زمانی که پا به عرصه وجود میگذارد، روح او چون لوحی سفید آمادگی پذیرش هر نقشی را دارد و اولین نقاشی که شخصیت او را جزء به جزء ترسیم میکند، مادر است. آنچه از کودکی بر ضمیر شخص نقش میبندد، در مراحل بعدی زندگی او آثار مهمی از خود بر جای میگذارد. در روایتی آمده است:
مادری …

خاطرهای از دوران کودکی نواب صفوی
شهید نواب صفوی، شیر مرد مخلص و دلاور، نخستین مردی که جنگ مسلحانه بر ضد رژیم محمدرضا شاه پهلوی، به راه انداخت و با یارانش، چند نفر از مهرههای درشت آن رژیم را اعدام انقلابی کردند، سرانجام در سال ۱۳۳۴ شمسی، او را اعدام کردند، و در حالی که صدای «اللّه اکبر» او بلند بود، به شهادت رسید، قبرش در «ابن بابویه» شهر ر…

امام حسن(ع) و مهربانى با یتیمان
محبت و عطابخشى اهل بیت(ع)به ویژه امام حسن مجتبی(ع)زبانزد عام و خاص گردیده بود. او که داراى قلبی پاک و رؤوف و پرمهر نسبت به دردمندان و تیره بختان جامعه داشت، همانند پدرش على بن ابى طالب(ع)با خرابه نشینان دردمند و اقشار مستضعف و کم درآمد همراه و همنشین می شد، درد دل آنان را با جان و دل مى شنید و به آن، ترتی…
خانواده در اندیشه و سیره عملی امام خمینی(ره)
مقدمه
نهاد خانواده به اقتضای نیازهای طبیعی، عاطفی و اجتماعی انسان شکل گرفته و پیشینه به درازای تاریخ بشر بر روی زمین دارد. با وجود این، نهاد خانواده تا امروز برای دانشمندان و صاحبنظران کاملاً شناخته شده نیست و هرکدام از آن تعریف خاص خود را دارند. هم چنین، عامه مردم، نگاههای متفاوت و برخوردهای …

ملایمت با کودک
ام فـضـل، هـمـسر عباس بن عبدالمطلب، دایه امام حسین(علیه السلام) مىگوید: روزى رسول اکـرم(صلی الله علیه و آله و سلم) حـسـیـن(علیه السلام) را کـه در آن مـوقـع طـفـل شـیرخوارى بود، از من گرفت و در آغوش کـشـیـد.
در این اثناء، کـودک لباس ایشان را خیس کرد. من از محضر پیامبر شرمساز شدم و طفل را با چنان شدتى از آن ح…

امام خمینی(ره) و کمک به خانواده
اهل خانه، بگو مگو میکردند. همین طور شوخی و جدی سر ظرف شستن، آن روز یکی به دو میکردند. یکی میگفت: «خستهام! امروز خیلی خستهام! این دفعه تو ظرفها را بشوی!». آن یکی جواب میداد: «اگر تو خستهای من هم خستهام، نوبت خودت است، خودت باید ظرفها را بشویی!».
به هر حال این بگو مگوها، برندهای نداشت و بدون نتی…

توجه به کودک
گروهی از کودکان مشغول بازی بودند. ناگهان با دیدن پیامبر(صلّی الله علیه و آله و سلم) که به مسجد میرفت، دست از بازی کشیدند و به سوی حضرت دویدند و اطرافش را گرفتند. آنها دیده بودند پیامبر اکرم(صلّی الله علیه و آله و سلم)، حسنین(علیهما السّلام) را به دوش خود میگیرد و با آنها بازی میکند. به این امید، هر یک د…

پا به پای همسر در خانهداری
خاطره همسر سردار شهید محمدرضا دستواره:
وقتی به خانه میرسید، گویی جنگ را میگذاشت پشت در و میآمد داخل خانه. دیگر یک رزمنده نبود. یک همسر خوب بود برای من و یک پدر خوب برای مهدی. با هم خیلی مهربان بودیم و علاقهای قلبی به هم داشتیم. اغلب اوقات که میرسید خانه، خسته بود و درب و داغون! چرا که مستقیم ا…

تربیت صحیح فرزند
روزى امام عـلى(علیه السلام) در منزل بود و فرزندانش عباس و زینب، که آن زمان خردسال بودند، در دو طرف آن حضرت نشسته بودند.
على(علیه السلام) رو به عباس کرد و فرمود: بگو یک.
عباس عرض کرد: یک.
حضرت فرمود: بگو دو.
عباس عرض کرد: حیا مىکنم با زبانى که یک گفتهام، دو بگویم!
على(علیه السلام) با شنیدن این سخن حک…

مهربانی به کودک در حال نماز
روزى پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) به اتفاق جمعى از مسلمانان، نماز میگزارد. هنگامى که آن حضرت به سجده رفت، امام حسین(علیه السلام) که در آن موقع، کودک خردسالى بود، بر پشت پیامبر سوار شد و به پاهاى خود حرکت داد. وقتى پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) خواست سر از سجده بردارد، او را گرفت …

عطوفت با همسر
رسول اکرم(صلى الله علیه و آله و سلم) با همسران خود، با عطوفت، مهربانی و عدل رفتار مى کرد و هرگز بین آنها تبعیض و ترجیح قائل نمىشد. در مسافرتها به قید قرعه، نام هر کدامشان میآمد، او را با خود به همراه مىبرد(۱). آن حضرت، مطلقا خشونت اخلاقى نداشت، به ویژه در مورد زنان، نهایت رفق و مدارا را به کار مىبرد …

خوشرفتاری و مشورت در خانوادهها
آیه اللّه حسین مظاهری
در درسهای پیشین اشاره شد که ایثار و گذشت و فداکاری از وظایف سنیگین مرد و زن در خانه است و اگر این صفات در خانه در محیط خانه نباشد این کانون گرم به محلی سرد و بیروح تبدیل خواهد شد و هم چنین، گفتیم مرد و زن در خانه باید خوشرفتاری کنند. زیرا خوشرفتاری در خانه باعث گرمی آن محیط م…

زن، خانه و خانواده در کلام و سیره پیامبر اعظم(صلی الله علیه و آله و سلم)
نیاز به داشتن هم صحبت و همسر و ایجاد رابطه محبت آمیز دو طرفه، نخستین انگیزه شکلگیری زندگی مشترک و پیدایش خانواده است. هر گونه بیتوجهی در این رابطه، موجب تزلزل بنیان خانواده و بیعلاقگی دو طرف به زندگی مشترک و حتی به اصل زندگی خواهد شد. برای مثال؛ اگر زن ببیند که همسرش به او بیمهری و بیتوجهی میکند…