
شوق شهادت در مکتب حضرت سیدالشهدا(ع)
اشاره:
در نظام ارزشى اسلام، شهادت در راه خدا یک معیار اصیل و معنوى است که سایر امتیازات انسانى و اعمال صالح یک فرد مسلمان را تحت الشعاع خود قرار مى دهد و در طبقه بندى ارزشها و اصول اسلامى، جایگاهى بس رفیع دارد. رسول گرامى اسلام در این مورد مى فرماید:
«فوق کل ّ ذى برٍّ، برٌّ حتى تقتل الرّجل فى سب…

تأملى در واژه ثارالله
اشاره:
امروزه بحمدالله هر کوى و برزن حسینیه دلها و کعبه جانها شده است، ترنم الهى و قدسى زیارت عاشورا از منزلها و مسجدها به گوش مى رسد و بزم هاى عاشورا وعده گاه عاشقان پاکباخته است. عاشقان حسین ـ علیه السلام ـ هر بامداد و شامگاه همچون امام غایبشان[۱] اشک خون از دیدگان جارى مى کنند. مگر نه که او ثاراللّه است و این …

سیر علوم و تاریخ شیعه در عصر امام زین العابدین (علیهالسلام)
اشاره:
عصر امام زین العابدین(علیهالسلام) عصر اندوه و ماتم بود. مسلمانان به خصوص شیعیان متأثر از حادثه دلخراش کربلا بودند. ام بنی امیه و مروانیان در این زمان مست قدرت و پیروزی بودند. در این زمان فرهنگ شیعه با توجه به وضعیت به وجود آمده گسترش خوبی داشته و حتی در این زمان بود که برخی برای انتقام خود …

حمزه بن عبدالمطلب
اشاره:
حَمزه بن عَبدالمُطَّلِب، ملقب به اسدالله، اسد رسول الله و سید الشهداء، عموی پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله) و از شهدای اُحُد. حمزه از حامیان مهم دعوت پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله) بود و گفتهاند که او حتی در زمانی که هنوز مسلمان نشده بود، از پیامبر(صلی الله علیه و آله) در مقابل آزار مشرکان حمایت می…

نام «علی» برای فرزندان حسین(علیه السلام)
مروان بن حکم در عصر خلافت معاویه، فرماندار مدینه بود و با قدرت و گستاخی تمام، بر ضدّ علی بن ابیطالب(علیه السلام) و آلعلی(علیهم السلام) تبلیغ میکرد و با آنها دشمنی مینمود.
روزی امام سجاد(علیه السلام) را دید و به ایشان گفت: «نام تو چیست؟»
امام سجاد فرمود: نام من علی است.
مروان پرسید: نام برادرت چیست؟
حضرت پاسخ داد: ن…

بانوی صبور و استوار
در جنگ احد، بسیاری از رزمندگان اسلام از جمله حضرت حمزه(علیه السلام) به شهادت رسیدند، و شایع شد که شخص پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) نیز شهید شده است. پس از جنگ، زنهای مدینه، از مدینه به سوی احد حرکت کردند و به استقبال پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) شتافتند و به جای شهیدان خود، از پیامبر(صلی ا…

سلوک بَلا
اشاره:
نوشتار پيش رو، گزيده اي از مباحث پيرامون اركان و مراحل سير و سلوك به بلاي امام حسين(ع) است كه در شرح و تفسير زيارت عاشورا، طيّ دوازده جلسه ارائه شده است. در آستانه ماه محرم الحرام، آن را تقديم خوانندگان گرامي موعود مي كنيم.
مراحل سير و سلوك به وسيلة بلاي اولياي الهي در زيارت عاشور
يكه و تنه…

زن در برخورد با حاکمان ستمگر
شکى نیست که دو عنصر حیات بخش اسلام، امر به معروف و نهى از منکر، وظیفه هر فرد مسلمانى است و در تمامى زوایاى جامعه باید مورد توجه قرار گیرد.
بارزترین جلوههاى پسندیده معروف، در عدالت، حاکم عادل، قانون بر مبناى عدالت، پیوندها و ارتباطات عادلانه خلاصه میشود و مهمترین جلوههاى ناپسند منکر را میتوان، …

شیوههاى پرورش عزت نفس در سیره امام حسین(علیه السلام)
نقش عزت نفس در سبک زندگی امام حسین(علیه السلام)
ریشه بسیارى از محرومیتها، ناکامیها، عدم موفقیتها، انتخاب راههاى خلاف عرف و شرع، شکستن هنجارهاى مقدس جامعه، خیانتها، جنایتها و بزهکاریهاى گوناگون را مىتوان در نداشتن عزت نفس و وجود عقده حقارت جستجو نمود. امام حسین(علیه السلام) داشتن عزت نفس را یکى از صفات ضر…

اسوههاى تربیتى و اخلاقى در نهضت حسینى
ایرانیان همچون دیگر ملتها، دین اسلام را به این دلیل پذیرفتند که دینی آسمانی است و فرامین آن خدایی و پیام آن با پیام فطرت، سازگار است. در این مکتب است که ارزشهایی نظیر شهادت و جهاد، معنی میدهد و شهید، قداست و عظمت خاصی مییابد و شهادت به کام مجاهد، شیرینتر از عسل میگردد؛ و به کوششکنندگان راه حق، مژ…

سیمای کربلا در آینه آمار
اشاره:
نقش آمار در ارایه سیمای روشنتر از هر موضوع و حادثه، غیرقابل انکار است؛ لیکن در حادثه کربلا و مسایل قبل و بعد از آن، با توجه به اختلاف نقلها و منابع، نمیتوان در بسیاری از جهات، آمار دقیق و مورد اتفاق ذکر کرد و آنچه نقل شده، گاهی تفاوتهای بسیاری با هم دارد. در عین حال بعضی از مطالب آماری، ح…