
مهارت همدلی، یکی از مهمترین مهارتهای زندگی
پیشفرض همدلی کردن، فهم و درک دیگران است؛ همدلی یعنی این که برای این که بفهمید طرف مقابل از چه دردی رنج میکشد، خود را جای او بگذارید.
میدانید همدلی یعنی چه؟ ذهنتان را جای دوری نفرستید. در همین زندگی روزانه و دور و برتان کمی دقت کنید، به جواب خواهید رسید. همدلی یعنی این که برای این که بفهمید طرف مق…

عصبانیت و بیحوصلگی و آسیبهای ناشی از آن
نگاهی گذرا به روابط بین فردی در جامعه حاکی از آن است که طیف بزرگی از مردم در سالهای اخیر به عصبانیت و بیحوصلگی دچار شدهاند و این موضوع در سایه غفلت و کمتوجهی میتواند مولود بسیاری از مشکلات بین فردی و ناسالم شدن مناسبات انسانی و اخلاقی شود.
هر انسانی در مشکلات و ناملایمات زندگی، سطحی از تحمل را دارد و ا…

معنویت فرزندان ما، در محیطهای غیراسلامی
تعلیم و تربیت فرزندان، یکی از اصلیترین وظایف والدین است، اما متأسفانه در جامعه ما با توجه به این که نهادهایی هم چون آموزش و پرورش و رسانههای جمعی قابل اعتماد تلقی میشوند، برخی از پدران و مادران این مسئولیت سنگین خود را فراموش کرده اند. به عبارت دیگر، نه فرصتی برای تربیت فرزندان وجود دارد، نه علم آن؛ و نه اهمیتی ک…

با پرخاشگری کودکم چه کنم؟
خشم، حالتی عاطفی و یکی از هیجانات طبیعی بدن است که از تحریک ملایم تا عصبانیت شدید، تغییر میکند. همه ما انسانها، این احساس را بارها تجربه کردهایم. هر وضعیتی که ما را ناکام کند، میتواند باعث ایجاد احساس خشم شود.
این احساس مانند سایر عواطف، با تغییرات فیزیولوژیک همراه است؛ بدین گونه که وقتی انسان، ع…

وسوسه ازدواج در نوجوانی
من فقط عاشق تو هستم، بدون تو میمیرم، تو همان فرشته رویاهایم هستی و... همیشه با این جملات شروع میشود و در بهترین و خوشبینانهترین حالت، اگر به اشتباهات و اتفاقات جبرانناپذیر و تاسفبار ختم نشود، ثمره اش، تلخی، شکست و پشیمانی است. دوستیهایی به بهانه ازدواج، گاهی بلای جان نوجوانها میشوند.
دلبستگی شدید، مانع از کنتر…

روانشناسی افرادی که نمیتوانند با واقعیت روبرو شوند
بعضی اوقات، سیلی سریع به انبار حافظه ما میخزد، انگار یک لحظه گذرا باشد، مثل وقتی که سر و صدا، ما را با ناراحتی از خواب بیدار میکند، اما دوباره زود میخوابیم. بعضی اوقات، سیلیِ واقعیت آن قدر محکم است که از شدت ضربه، بیحس میشویم و روزها و هفتهها، با احساس گیجی و پریشانی سر میکنیم. این ضربه هر شکلی…

روانشناسی هیجان؛ هیجان چیست؟
واکنش کلی و کوتاه به یک واقعیت غیر منتظره همراه با یک حالت عاطفی خوشایند یا ناخوشایند، هیجان نامیده میشود.
برای هر انسانی در طول زندگی روزمره، اتفاقاتی رخ میدهد، اخباری را میشنود، افکاری را از سر میگذراند و اعمالی انجام میدهد که همگی میتوانند در او، احساسات یا هیجاناتی را به وجود بیاورد. این…

ویژگیهای آدمهای نرمال؛ روانپزشکان به که میگویند نرمال؟
سلامت و بهداشت روان، علمیاست برای بهتر کردن و سازش بیشتر با پیشامدهای زندگی. فردی که دارای سلامت روان است...
روانپزشکان به که میگویند سالم؟
سلامت روان، جدا از سلامت عمومی نیست و سالهاست که دیگر در تعریف سلامت، تنها سلامت جسم را در نظر نمیگیرند. سلامت و بهداشت روان، علمیاست برای بهتر کردن و سازش …

سه پایه سلامت روان
روانپزشکان به چه کسی میگویند سالم؟
سازمان جهانی بهداشت که هدف خود را، دستیابی به عالیترین سطح ممکن بهداشت برای همه مردم تعیین کرده، در اساسنامه خود در تعریف سلامت میگوید: «منظور از سلامت، حالت رفاه کامل جسمانی، روانی و اجتماعی است، نه صرفا فقدان بیماری یا علیلی.» بر اساس این تعریف، فردی دارای سلامت …

بررسى «هویت انسان» از دیدگاه روانشناسى اسلامى
مفهوم «هویت» در مطالعه شخصیت منظور خود اساسی و مستمر فرد مفهوم درونی و ذهنی از خویش به عنوان یک «شخص»» میباشد و کاربرد آن را در جنبههایی مانند هویت نقش جنسی هویت نژادی و هویت گروهی مطرح ساخته است. کاربرد «تفکر سیستمی» در این مورد ضروری است و لازم است هم ساختار شخصیت و نوسانهای آن و هم سیستمهای فرعی و ف…

چگونگى برخورد با «دزدى کودکانه»
فرزند خوبى دارید. در کل، کاملا از او راضى هستید؛ او درسش را میخواند، تکالیفش را به موقع انجام میدهد، در کارهاى منزل و خارج از منزل، به شما کمک میکند، با دیگران، رفتار خوب و مودبانه اى دارد و... اما آنچه باور کردنش سخت است و به شدت شما را آزار میدهد، اینست که همین بچه خوب، بعضى مواقع، اقدام به «دزدی» می…

خشم و راهکارهاى مقابله با آن
مقدمه
خشم، یک واکنش احساسى ناخواسته، در برخورد با تهدیدى حقیقى یا خیالى است و هر چه تهدید بزرگتر باشد، میزان برانگیختگى بیشتر مىشود و در نتیجه انگیزه از میان برداشتن آن افزایش مىیابد. خشم و غضب اگر در مقابل یک تهدید واقعى باشد، امرى بسیار مطلوب و ستودنى است؛ چرا که انسان، همواره با بهرهگیرى از قوه غ…

صبر و استقامت در دین
اهمیت استقامت و پایدارى
هر چند که عارفان، منزل استقامت را یکى از مراحل سیر و سلوک برشمردهاند و به نظر ایشان مرحله استقامت برزخى میان پرتگاه هراسناک عالم تکثر و تفرق و سدرهالمنتهى جمع میباشد و یا روحى دانستهاند که احوال سالکان بدان زنده و باقى است. (فتوحات مکیه ابن عربی ج ۲ ص ۲۱۷ و منازل السایرین…

مشاجره را طولانی نکنید
تحقیقات نشان میدهد که داشتن ارتباط خوب روابط را ارتقاء میبخشد، همچنین صمیمیت، اعتماد و حمایت بین طرفین را نیز بیشتر میکند. عکس این مسئله نیز صادق است: ارتباط بد، صمیمت را از بین برده، عدم اعتماد و اطمینان ایجاد میکند و حتی موجب تحقیر و اهانت بین دو طرف میشود. در زیر، به چند نمونه از رفتارها و ال…

روشهاى کاهش دادن رفتارهاى نامطلوب
پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) فرمودند: از خشم بپرهیز.
برای کاهش دادن و یا از بین بردن رفتارهای نامطلوب میتوان از تکنیکهای زیر استفاده نمود:
۱) خاموشی
اگر به رفتاری که شخص از خود بروز میدهد توجه نکنیم و آن را مورد تقویت قرار ندهیم، آن رفتار، خاموش شده و احتمال تکرار آن کم میشود، مثلاً ا…

مهارت ارتقاء سلامت روان
دو اصل، زیر بناى سلامت روان
دو اصل، راهنماى رسیدن به سلامت روان هستند. اگر بدانید که چگونه از این دو اصل استفاده بکنید به موفقیت مىرسید:
اصل اول مربوط به ارزش گذاشتن بر خود مىشود. اصل دوم رسیدن به این باور است که مىتوانید خود را تغییر بدهید. فرایند تغییر، امرى ناچارى است؛ مانند زمان، تغییر هم مت…