
نقد دیدگاه هاى اهل سنّت درباره حدیث غدیر
اشاره:
در این نوشته در پى آنیم که تمامى توجیهات و عذرهاى اهل سنت در نپذیرفتن حدیث غدیر به عنوان یکى از نصوص امامت و خلافت بلافصل على(علیه السلام) را بررسى کنیم و منصفانه به قضاوت بنشینیم که آیا این حدیث چنانکه شیعه مدعى است دلیل خلافت على(علیه السلام) است یا نه؟ در ابتداى بحث شایسته است این نکته را یا…

پیام غدیر
اشاره:
واقعه غدیر از مهمترین وقایع تاریخ اسلام است که در آن، پیامبر اسلام(ص) هنگام بازگشت از حجه الوداع در ۱۸ ذیالحجه سال دهم قمری در غدیر خم، امام علی(ع) را جانشین خود معرفی کرد. حاضران در آن واقعه که بزرگان صحابه نیز در میانشان بودند، با امام علی(ع) بیعت کردند. این معرفی بنا به دستور خدا در آ…

استدلال امیرالمؤمنین (علیه السلام) به حدیث غدیر
اشاره:
با اینکه بیشتر مسلمانان صحت حدیث غدیر و اعلام ولایت أمیرمؤمنان على علیه السلام . را پذیرفته اند و غالبا آن را از احادیث قطعى و متواتر مى دانند، باز گروهى چنین مى پرسند : اگر واقعا حادثه غدیر خم اتفاق افتاده و بسیارى نیز شاهد آن بوده اند، چرا شخص امیرمؤمنان . علیه السلام . برای اثبات حقانیت خود …

حدیث غدیر
اشاره:
غدیر گودال آب است که بعد از گذشتن سیل بر جای می ماند و به زودی خشک می شود. فعیل به معنی مفعول است یعنی بر جای مانده (مغدور) یا فعیل به معنی فاعل است یعنی خیانت کننده (غادر و غدار) چون در وقت حاجت خشک می شود و به تشنگان خیانت می کند . غدیر خم نام واحه یی در سه میلی جحفه است که قبایل خزاعه و کنان…

حدیث غدیر و امامت
اشاره:
خطبه غدیر، خطبهای که پیامبر اسلام(صلی الله علیه و آله) در واقعه غدیر ایراد کرد و در آن علی(علیه السلام) را جانشین خود معرفی نمود. این خطبه در ۱۸ ذیالحجه سال ۱۰ قمری، هنگام بازگشت از حجه الوداع در غدیر خم، بعد از نزول آیه تبلیغ ایراد شد. بسیاری از عالمان شیعه و سنی این خطبه را نقل کردهاند. حد…

طبرى و طرق حدیث غدیر%
اشاره:
آنهایى که با نام محمد بن جریر طبرى آشنا هستند، تاریخ طبرى وى را نیز در یاد دارند، اثرى که از جمله منابع معتبر در سیره نویسى و تاریخ نگارى اسلام به شمار مى آید. همچنین تفسیر طبرى بر قرآن کریم نیز از جمله آثار ماندگار و مورد استفاده اى است که از این مورخ و مفسر نامدار به یادگار مانده است. به تازگى و به…

پاره های برجای مانده کتاب فضائل علی بن أبی طالب علیه السلام وکتاب الولایه
مقدمه
محمد بن جریر بن یزید بن کثیر بن غالب طبری آملی ( ۲۲۴ ـ ۲۸ شوال ۳۱۰) محدّث، مفسّر، فقیه و مورّخ برجسته سُنّی مذهب قرن سوم و اوایل قرن چهارم هجری، شخصیت و عالمی شناخته شده است که در باره او تحقیقات و مطالعات فراوانی صورت گرفته و نیازی به تکرار آن در اینجا نیست.(۱) در مقایسه او و نوشته ه…

غدیر از زبان حضرت زهرا(سلام الله علیها)
اشاره:
واقعه غدیر از مهمترین وقایع تاریخ اسلام است که در آن، پیامبر اسلام (صلیاللهعلیهوآلهوسلّم) هنگام بازگشت از حجهالوداع در ۱۸ ذیالحجه سال دهم قمری در مکانی به نام غدیرخم، امام علی (علیهالسّلام) را ولی و جانشین خود معرفی کرد و حاضران که بزرگان صحابه نیز در میانشان بودند در آنجا با…

قرائن مقامیه و مقالیه در حدیث غدیر بر ولایت امام علی(علیهالسلام)
اشاره:
در حدیث غدیر برای اولایت امام علی(علیهالسلام) از کلمه «مولی» استفاده شده است. از کلمه مولی معانی مختلفی میتواند اراده شود؛ اما با توجه به قرائن مقامیه و مقالیهای که در کلام پیامبر اسلام(صلیالله علیه و آله) وجود دارد، برای اهل انصاف جای تردید نمیگذارد که مراد از کلمه مولی، ولایت و اولویت آن حضرت به ت…

رابطه آیه «النَّبِیُّ أَوْلى بِالْمُؤْمِنینَ مِنْ أَنْفُسِهِم» با اولویت در حدیث غدیر
اشاره:
در حدیث غدیر پرسش رسول خدا (صلیالله علیه و آله) از مردم با این جمله «ألست أولی بکم» و اعتراف گرفتن از آنان، همان أولویت و ولایتی را ثابت میکند که خداوند در آیه «النَّبِیُّ أَوْلى بِالْمُؤْمِنینَ مِنْ أَنْفُسِهِم[۱]؛ پیامبر نسبت به مؤمنان از خودشان سزاوارتر است» برای رسول خدا (صلیالله علیه…

استدلال فاطمه زهرا (سلام الله علیها) به حدیث غدیر
اشاره:
یکی از مواردی که ثابت میکند، رسول خدا امیرمؤمنان (علیهالسلام) را در غدیر خم به عنوان خلیفه بعد از خودش انتخاب کرده است، استدلال فاطمه زهرا (سلام الله علیها) به حدیث غدیر است. حضرت فاطمه دخت گرامی رسول خدا(صلیالله علیه و آله) تا زنده بود هرگز با ابوبکر بیعت نکرد و خلافت او را به رسمیت نشن…

احتجاج امیرمؤمنان علی (علیهالسلام) به حدیث غدیر دلیل امامت آن حضرت
اشاره:
برخی تصور می کنند که امامام شیعه برای امامت خود هیچ دلیل اقامه نکرده اند. در این راستا بر دلالت حدیث غدیر بر امامت امام علی (علیهالسلام) خدشه نموده و می گویند که اگر این حدیث بر امامت امام علی(علیهالسلام) دلالت می داشت خود آن حضرت با این حدیث در برابر خلفا و دیگران احتجاج می کرد. و اینکه چنی…

حدیث ثقلین در سیاق حدیث غدیر دلیل امامت امام علی(علیهالسلام)
اشاره:
حدیث ثقلین که در کتابهای معتبر شیعه و سنی نقل شده است، یکی از دلایلی امامت امام علی(علیهالسلام) و نیز سایر اهلبیت(علیهمالسلام) است. این حدیث اهل بیت (علیهمالسلام) را در کنار قرآن مایه هدایت امت اسلامی قرار داده و در ضمن اینکه عصمت آنان را مانند قرآن ثابت می کند، دلیل روشن بر امامت امام(علیهالسلام) و دی…

جمله «اللهم وال من والاه وعاد من عاداه» در حدیث غدیر دلیل امامت امام علی
اشاره:
دلایلی بی شماری هم در متون اهل سنت و هم در متون شیعه بر امامت امام علی (علیهالسلام) وجود دارد. این دلایل معمولا احدیثی است که پیامبر اسلام(صلیالله علیه و آله) صادر شده و در کتابهای حدیثی و تاریخی نقل گردیده اند. یکی از این احادیث حدیث غدیر است. گذشته از نص و شرایط و قرائنی که در این حدیث و…

اهتمام خدا و رسول او (صلیالله علیه و آله) به حدیث غدیر دلیل امامت امام علی(علیهالسلام)
اشاره:
یکی از دلایل امامت بلافص امام علی(علیهالسلام) حدیث معروف غدیر است که در متون حدیثی و تاریخی شیعه و سنی نقل شده است. این حدیث افزون بر اینکه دلالت صریح بر امامت امام علی (علیهالسلام) دارد، قرائن و شواهد موجود در این حدیث و حوادثی که در این روز از سوی پیامبر اسلام(صلیالله علیه و آله) و اصحا…

نزول آیه اکمال، بعد از قضیه غدیر قرینه ای بر ولایت امام علی(ع) در حدیث غدیر
اشاره:
آیه اکمال در قرآن کریم از آیاتی است که بعد از حدیث غدیر نازل شده است. بنار عقیده و مفسرین شیعه خداوند متعال با اعلام ولایت امام علی(علیهالسلام) در روز غدیر با نزول این آیه شریفه از کامل شدن دین اسلام خبر می دهد. در این مقاله در خصوص ارتباط این آیه شریفه با حدیث غدیر مطالبی بیان شده است. در این مقا…