
نصیریه، علویان و شیعه اثنا عشری
اشاره:
یکى از فرق اسلامى که امروز در سوریه و برخى کشورهاى اسلامى دیگر وجود دارد، فرقه نصیریه یا علویان است. در این مقاله قصد داریم به سیرى از دیدگاههاى مختلف درباره این فرقه بپردازیم. اطلاعات صحیح درباره این فرقه بسیار کم است. تحقیقات درباره آن نیز در دهه هاى اخیر شروع شده است. در ایران، حتى در حد گزار…

درنگى در پیدایش وهابیت و برخى پیامدهاى آن
اشاره:
پیدایش وهابیت ریشه در تاریخ اهل حدیث و حنابله دارد. این فرقه بر اساس عقاید تکفیریهای که پیش از تأسیس وهابیت وجود داشته به وجود آمده است. ابن تیمیه فرد شاخص و تأثیر گذار در عقاید وهابیت بودو در حقیقت محمد بن عبدالوهاب عقاید او را حیان مجدد داده و بر طبق آن فرقهای را به نام وهابیت به وجود آورد. د…

برداشت دنیا گرایانه از قیام عاشورا
اشاره:
از زمانى که واقعه جانگذار عاشورا روى داده است تا به امروز، اندیشمندان بسیارى از جهان اسلام، درباره انگیزه ها و چرایى این قیام، سخن ها گفته اند و نوشته ها نوشته اند. اما در این میان، برخى با توجه به گرایش ها و وابستگى هایى که به حاکمان معاصر خویش داشته اند، به برداشت هاى تحریف آلود و وارونه ا…

امام کاظم علیه السلام و توبه بشر حافی
اشاره:
بِشْر(بُشْر) بن حارث مَروزی مشهور به بِشر حافی (۱۵۰-۲۲۷ق) از زهاد و از مشایخ صوفیه در قرن سوم قمری است. بشر در بغداد زندگی میکرد و بنابر برخی منابع تحت تأثیر سخنان امام کاظم (علیهالسلام) توبه کرده است. بشر را به دلیل اینکه کفش نمیپوشید، «حافی(پابرهنه)» لقب دادهاند. در این مقاله به چگونگی توبه…

جا به جا شدن خدا در نگاه وهابیت.
اشاره:
یکی از انحرافات اساسی وهابیت در بحث توحید و خدا شناسی این است که این فرقه بر اساس برخی روایات ضعیف و اسرائیلیات و همچنین نگرش ظاهر گرایان های که از آموزه های دین دارند، معتقدند که خداوند متعال مانند آدمیان و سایر موجودات متحرک از محلى به محل دیگر حرکت مى کنند! یعنی جا به جا می گردد، یک جا را ر…

وهابیت و اعتقاد به اعضا و جوارح برای خدا.
اشاره:
جریان وهابیت که تنها خود را اهل توحید و بقیه مسلمانان را مشرک میدانند و از این رو بی محابا دست به قتل و کشتار آنها می زنند، این پرسش مطرح می شود که این چه نوع توحیدی است و از چه ویژگی های برخوردار است که آنان این گونه روی پافشاری دارند؟ از این رو ضرورت دارد که این بحث یعنی توحید از نگا…

زن از دیدگاه وهابیت
زن از دیدگاه وهابیت از درجه انسانیت ساقط گردیده و از حقوق مسلم خود بی بهره شده اند. مفتیان وهابی مانند بن باز، در فتواهای خود، جایگاه زن را به عنوان انسان نمی پذیرند. مثلا در جواب یک سؤال درباره باطل شدن نماز در صورت عبور یک نفر از مقابل نمازگزار، اظهار می دارد:«اگر انسان رد شود اشکالی ندارد ولی سه "شیء" …

دلیل عقلی وهابیت بر حرمت سفر به سوی زیارت
وهابیها بر حرمت سفر برای زیارت، دلیل عقلی هم اقامه کرده اند. آنان می گویند دین مبنی بر دو اصل است یکی اینکه عبادت نشود مگر خدای یگانه ای که شریک ندارد و دوم اینکه این خدا هم عبادت نشود مگر با آنچه که تشریع شده است و نباید با بدعت عبادت شود چنانکه خداوند متعال فرموده است: «فَمَنْ کانَ یَرْجُوا لِقاء…

حمایت وهابی ها از دشمنان اهل بیت(علیهم السلام)
وهابیها در راستای دشمنی خود با اهلبیت رسول خدا(صلی الله علیه و آله) بر حمایت از قاتلین امام حسین(علیه السلام) تاکید ورزیده و از آنها به طور جدی دفاع میکنندز
ابن تیمیه برای این هدف در جلد چهارم منهاج السنه از ص۵۴۹ تا ۵۷۵ در ضمن اینکه یزید بن معاویه را همسان و همشأن سایر خلفای مسلمین قرار داده، کمال س…

دشمنی وهابیت با امام علی (علیه السلام)
ابن تیمیه و وهابیها هیچ فضلیتی را برای اهل بیت نمیپذیرند بلکه افضلیت اهل بیت را ناشی از جاهلیت عرب می دانند. ابن تیمیه میگوید: اعتقاد برتری و افضلیت اهلبیت رسول الله بر دیگران از تفکرات عصر جاهلیت است که در آن عصر سران و رؤسای قبیله را بر دیگران مقدم می داشته اند؟[۱]
ابن تیمیه در باره امیر ا…

انکار فضایل اهل بیت از سوی وهابیها
وهابیها تمام احادیثی را که در فضیلت اهلبیت نقل شده یا سندا مورد مناقشه قرار میدهند و یا دلالت آنها را مردود میشمارند. از باب نمونه حدیثی که در کتابهای معتبر اهل سنت از جمله صحیح مسلم توسط ام المؤمنین عایشه در شأن نزول آیه تطهیر نقل شده و در نقل دیگری که از ام سلمه نقل شده بعد از نزول این آیه پ…

انحراف وهابیت در باره اهل بیت پیامبر (صلی الله علیه و آله)
تمام مسلمانان، اعم از شیعه و اهل سنت بر عظمت و منقبت اهلبیت (علیهم السلام) تأکید دارند و محبت آنان را واجب مىدانند، به همین علت، محدثان اهل سنت، در کتابهاى حدیثى خود، بابى را به مناقب و فضایل اهلبیت (علیهم السلام) اختصاص داده و احادیث و سفارشهاى رسول خدا (صلی الله علیه و آله) را در باره اهلبیت (علیهم…
غیر مشروع بودن تبرّک به اولیاءالله
شبهه
یکی از مسائل اختلافی میان مسلمانان و وهابیان و تکفیریها، مسأله تبرک جستن به پیامبر اسلام(صلی الله علیه و آله) و صالحان و آثار بر جا ماندۀ آنان پس از رحلت شان است. مسلمانان در طول تاریخ به زیارت قبور انبیاء، صالحان و علما رفته و با بوسیدن، دستکشیدن و گذاشتن صورت بر روی قبور، به قبور انبیا، صالح…
مناقشات ابن تیمیه در دلالت آیه مباهله بر امامت امام علی(ع)
شبهه
در کلام ابن تیمیه(۱) چند نکته در خور توجه است که پیش از پرداختن به نقض و نقد مناقشات وی آنها را یادآور می شویم:
۱. ابن تیمیه صراحتاً بر صحت حدیث مباهله تأکید می کند و این موضوع ردّی است بر سنیانی که در صحت حدیث تشکیک کرده اند و از آنجا که شخص متعصبی چون ابن تیمیه به صحت حدیث اعتراف کرده، صدور…
شبهه ابن تیمیه در شأن نزول آیه مودت
سبهه:
ابن تیمیه می گوید اینکه گفته شده طبق آیه: (قُل لاَّ أَسْـئَلُکُمْ عَلَیْهِ أَجْراً إِلاَّ ا لْمَوَدَّهَ فِى ا لْقُرْبَى)(۱) [بگو: من هیچ پاداشى از شما بر رسالتم درخواست نمى کنم ، جز دوست داشتن نزدیکانم (اهل بیتم) ]دوستى و مودّت اهل بیت واجب است، اشتباه است ؛ زیرا این آیه مکّى است و در زمان نزول آن نه على…
ابن تیمیه و تضعیف ذیل حدیث ثقلین
شبهه
ابن تیمیه مى گوید: عبارت «و عترتى فانّهما لن یفترقا حتّى یردا علىّ الحوض» را ترمذى ذکر کرده است. در این مورد از احمد سؤال شد. وى و عده اى دیگر آن را تضعیف کرده و گفته اند: صحیح نیست.(۱)
پاسخ شبهه
۱ ـ ظاهر عبارت ابن تیمیه آن است که ذیل حدیث را فقط ترمذى نقل کرده، در حالى که چنین نیست، عده اى از …