نگاهی به آسیبشناسی خانواده
۱)مقدّمه
نهادهای اجتماعی، هر یک برای برآوردن نیازی از نیازهای اساسی بشر پدید آمدهاند. نهاد خانواده نیز در پی سامان بخشیدن به نیازهای جنسی و تولید نسل و سکونت و آرامش روحی است. اما با این وصف، نهاد خانواده در تعامل با سایر نهادهای اجتماعی اشکال و صور متنوّعی مییابد، روابط اعضای خانواده را دگرگون می…

سبک زندگی رسانهای یا سبک رسانهای زندگی، مسأله این است!
انفجار ارتباطات در عصر اطلاعات
وقتی در عصری به نام عصر انفجار اطلاعات و ارتباطات زندگی میکنیم، رسانههای جمعی نیز ارتباط اجتنابناپذیری با صحنهی مناسبات اجتماعی انسانها پیدا میکنند. صحنهی ارتباطات اجتماعی انسانها از گذشته تاکنون به قدری تغییر و تحول یافته است که بشر را با انقلاب ارتباطی نیز رو به…

طرح سبک زندگی در جامعهشناسی
سبک زندگی، مفهومی است که جامعهشناسان غرب پس از ناکارآمدی مفهوم «طبقه» برای توصیف و تحلیل رفتارهای اجتماعی به کار گرفتند. چه این که افرادی از طبقات مختلف، رفتارها و بروزاتی متفاوت با تعریف آن طبقه داشتند و عملاً مفهوم «طبقه» را در علوم اجتماعی به چالش کشیدند. البته تعریف انعطافناپذیری که از «طبقه» ارائه میشد و …

تأثیر رسانه بر سبک زندگی کودکان و نوجوانان
رسانهها مانند دریچهای به جهان خارج، در دیدگاهها و رفتارهای افراد مؤثر هستند؛ یکی از نگرانیهای عمده، در باب تأثیر رسانه بر سبک زندگی، مخاطبان کودک و نوجوان هستند. در مورد مخاطبان کمسن و سال، رسانهها میتوانند شیوههای مصرف خاصی به وجود آورند. به خاطر کمبود مهارتهای شناختی، این گروه در برابر تبلیغات، …

نیم نگاهی به آسیبشناسی خانواده و اشتغال زنان(۱)
اشتغال زنان، یکی از عوامل آسیبزا است که امروزه خانواده را متأثر نموده. اکنون این سؤال مطرح میشود که جامعه در حال گذار چه مشکلات و آسیبهایی برای خانواده پدید آورده است؟ و از منظر دین مبین اسلام، چه راه حلهایی برای جبران و رفع این مشکلات وجود دارد؟
۱) مقدمه
نهادهای اجتماعی هر یک برای برآوردن نیازی…

مبغوضیت طلاق در اسلام
چکیده
پدیده طلاق، پدیده چند عاملی است و هرگز یک عامل به تنهایی نمیتواند موجبات پیدایش آن را فراهم کند. اکثر اوقات بزرگترین مشکلات، از جزییترین مسائل ایجاد میشود. همین جزییات و جرقههای کوچک آتشهای بزرگی را ایجاد میکند که باعث ویران شدن خانواده میشود. آمار رو به افزایش طلاق در هیچ عصری، چنین نگرا…

سبک زندگی اسلامی بر اساس آموزههای قرآنی
جوامع اسلامی، دچار التقاط شدید فکری و رفتاری هستند. پس از چند سده پیشرفت تمدنی در جوامع اسلامی، هجوم دشمنان صلیبی و غیر صلیبی و جنگهای پیاپی و درگیریهای داخلی و نیز تکفیر مسلمانان از سوی برخی از مذاهب اسلامی، جامعه اسلامی عقب گردی به سمت و سوی جاهلیتی جدید داشت. این عقب گرد همراه با پذیرش فرهنگهای …

جایگاه خانواده از منظر اسلام و غرب
چکیده
در این مقاله ابتدا به تاریخ تکامل خانواده از دورترین دوران تا به امروز پرداخته شده است. پس از آن که نظریات عمده دانشمندان غربی از قبیل آنتونی پارسونز، رنه گونیک، هلموت شلسکی، و نظریه مارکسیستی به میان آمده و دیدگاه ایشان را نسبت به خانواده به اجمال بیان کردهایم.
در این رابطه قید شده که نظرات…