
آسیب شناسى تربیتى مهدویّت
اشاره:
آسیب شناسى تربیتى مهدویّت، یکى از مصداق هاى بحث عام ترى است که از آن، به عنوان آسیب شناسى در تربیت دینى یاد شده است. براى توضیح این که مقصود از آسیب شناسی تربیتى مهدویّت چیست، نخست باید به جنبه ى تربیتى مهدویّت اشاره کرد. اعتقاد به وجود و ظهور امام مهدى (عج)، از جمله ى اعتقادات اسلامى و شیعى …

آسیب شناسی فرهنگ انتظار و مهدی باوری
چکیده مقاله
این نوشتار در پی بررسی آسیبشناسی فرهنگ انتظار و مهدیباوری است. آنچه که در این تحقیق ابتدا ارائه میگردد، مفهوم آسیبشناسی در مهدویت، پیشینه و خاستگاه خرافات و راهیابی آن در مهدویت است. سپس آسیب طولانی شدن غیبت، یأس و ناامیدی از ظهور بررسی شده و عوامل آسیب ناامیدی که عبارت از: انحطاط بشر …

آسیبشناسی فرهنگی فناوریهای مدرن در خانواده و نقش رسانههای جمعی
فنآوری رسانه ای به عنوان یکی از پیآمدهای مدرنیسم، کارکردهای خانواده را تغییر داده است. ارزش هایی چون مادیگرایی، مصرفگرایی و فردگرایی، خانواده را از کارکردهای اصلی خود دور کرده و موجب گسست پیوندهای اصیل خانوادگی شده است.
چکیده
فنآوری رسانهای به عنوان یکی از پیآمدهای مدرنیسم، با حضور در خانوادهها …

آسیبشناسی خانوادگی اعتیاد
نقش خانواده و عوامل خانوادگی را همواره میتوان پررنگ ترین و مهم ترین عامل در گرایش یا عدم گرایش به مواد مخدر دانست
مقدمه
بی شک نقش خانواده به عنوان واحد اصلی و عنصر تأثیرگذار بر روابط، رفتارها و خصوصیات ذاتی و اکتسابی اعضا، واضح و غیرقابل تردید است. تأثیرگذاری و تأثیرپذیری افراد این نهاد کوچک اجتماعی از یکدیگر، با…

خانواده در غرب
پژوهشگران معتقدند که بسیاری از آسیبها و مشکلات اجتماعی، به نوعی با عدم سلامت نهاد خانواده مرتبط است. تعارض شخصیت افراد، اختلال در رفتارهای فردی و اجتماعی، جرم، خشونت و اعتیاد و غیره، ریشه در فضای آشفته فرهنگی و تربیتی برخی از خانوادهها دارد. خانواده به عنوان هسته اولیه تشکیلدهنده اجتماع، نقش محوری در…

آسیبهای تهدیدکننده بنیان خانواده(۲)
همان طورکه در قسمت قبل گفتیم، دلایل گوناگونی موجب آسیب دیدن پیوند عاطفی خانواده شده و انسجام آن را به مخاطره میاندازند. یکی از این موارد، فردگرایی است. در دنیای پرشتاب امروز، عواملی وجود دارند که انسانها را به صورت انفرادی به خود مشغول میکنند و آنها را از تعامل با دیگران باز میدارند. رسانههای جمعی از…

آسیبهای خانوادگی آخرالزمان کدامند؟
از ویژگیهای خانواده مهدی باور، حفاظت و پاک نگه داشتن حریم خانه و خانواده از آسیبها و آفات آخرالزّمانی و جایگزینی 'فرهنگ انتظار' در برابر 'فرهنگ ابتذال' است.
از مهمترین ناهنجاریهای خانوادگی در آخرالزّمان ایجاد گسست شدید عاطفی بین اعضای خانواده و از هم گسیختگی خانوادههاست. از منظر احادیث اسلامی، در آخرالزّم…

مردانی که قربانی خشونت زنان شدهاند
دعوای زن و شوهری که عجیب نیست به قول قدیمیها، نمک زندگی است ولی گاهی این نمک از حدش میگذرد و خیلی شور میشود. دکترها هم هرروز میگویند که مصرف نمک زیاد بیماری با خود میآورد حالا چه فرقی میکند با غذا باشد یا با دعوا و کتک کاری زن وشوهری!
سال گذشته، پزشکی قانونی کشور به پرونده بیش از هزار و۵۰۰ مرد ر…

خشونت جنسی یا جسمی؟ کدام بدتر است؟
«حالا که چیزی نشده! عصبانی بوده و چیزی گفته! با شوهرت بساز و از کاه کوه نساز!» چنین جملاتی برای قربانیان خشونت خانگی آشناست. حتی وقتی پای قانون هم به میان میآید در صورتی که آثار ضرب و شتم روی تن یک زن باشد، او قربانی خشونت خانگی شمرده شده و مورد حمایت قانون قرار میگیرد. اما موضوع خشونت به همینجا ختم …

شش جمله که نباید به دوست طلاق گرفتهتان بگویید!
مواجهه دیگران با فردی که به تازگی طلاق گرفته میتواند تجربه ای استرس زا برای او باشد. همه میدانیم که فردی که از همسرش جدا میشود، در روزهای بعد از طلاق شرایط دشواری دارد.
در دید و بازدیدها ممکن است برخی از اقوام را بعد از مدتها دیده و از حال آنها خبردار شویم. این «خبردار شدن» از حال همدیگر البته…

مقوله طلاق و علل و پیامدهای آن
طلاق در لغت به معنای جدا شدن زن و شوهر از یکدیگر و رهایی آنها از تقیدات زندگی زناشویی است. از نظر تاریخی، پیشینه طلاق را به قدمت ازدواج دانسته اند. در قدیمیترین متن حقوقی به دست آمده مربوط به قانون حمورابی متعلق به تمدن بابل، حق طلاق برای مرد و در شرایطی برای زن، مجاز بوده است.
گاهی مجموعه ای از عوامل، س…

دلایل و آسیبهای کاهش نقش نظارتی خانواده(۱)
مهمترین تغییری که در خانوادهی کنونی رخ داده، تغییر در مناسبات و روابط است؛ هم رابطهی درون خانواده و هم رابطهی بیرون خانواده، هم رابطهی والدین با هم، هم رابطهی والدین با فرزندان.
نهاد خانواده، رکن بنیادین اجتماع بشری و محمل فرهنگهای گوناگون است. اولین شرط داشتن جامعهای سالم و پویا، سلامت و پایدار…

دلایل و آسیبهای کاهش نقش نظارتی خانواده(۲)
آسیبهای حمایت بدون نظارت و هدایت
۱- کاهش اقتدار والدین، انسجام خانواده
خانواده مهمترین نظام اجتماعی است که مانند دیگر نظامها دارای یک سازمان است و طبیعتاً باید سلسله مراتبی بر آن حاکم باشد. لازمهی سلسله مراتب، اقتدار کافی و در عین حال عادلانهی برخی از اعضا در خانواده است. از آنجا که والدین در …

نگرانىهاى زنان خانهدار
مسئولیتی براى همه روزها و ساعتها
مادرم کتابى برایم خواند. کتاب که تمام شد گفت: «عزیزم، فکر نمیکردم خواندن کتاب این فدر برایم سخت شده باشد». امروزه این گونه جملات از زبان مادران بیشتر از گذشته شنیده میشود. به اعتقاد روانکاوان از تداوم این روند، خستگی بینهایت شدیدى پدید میآید که در نهایت به زوا…

این همه فاصله براى چیست؟
تا حالا هیچ فکرکردهاید که ما آدمها چرا این قدر از همدیگر دورشدهایم و چه عواملى باعث این فاصلهها شده است؟ آیا تا به حال فکر کردهاید که اگر روزى واقعاً تنهاى تنها شوید، چه وضعیتى خواهید داشت؟ به راستى علت این همه دورى و فاصله چیست؟
تغییرات اجتماعى در تار و پود زندگى مدرن تنیده شده است. بدون تردید شر…

مراد از دشمنی فرزند و همسر در سوره تغابن
در آیه ۱۴ سوره تغابن آمده: «یا ایها الذین امنوا ان من ازواجکم و اولادکم عدوا لکم فاحذروهم و ان تعفوا و تصفحوا و تغفروا فان الله غفور رحیم؛ ای کسانی که ایمان آورده اید! بیتردید برخی از همسران شما و فرزندانتان به خاطر ایمانتان دشمن شمایند، از آنها برحذر باشید و اگر از خلاف آنها در گذرید و چشم بپوشید و ببخشایید، بیگ…