اندونزي
اندونزي
جمهوري اندونزي کشوري است مرکب از حدود 3000 جزيره کوچک و بزرگ که در مجمع الجزاير مالايا بين هند و چين و استراليا قرار گرفته است. پايتخت آن “جاکارتا” است. مساحت اين کشور 1919000 کيلومتر مربع است و با بيش از 234 ميليون نفر جمعيت، چهارمين کشور پرجمعيت دنيا و پرجمعيتترين کشور اسلامي است. اين کشور تا 1942 ميلادي اندونزي متعلق به هلند بود و از 1942 تا 1945 ميلادي به اشغال ژاپن درآمد و سرانجام در سال 1949 مستق شد.
90 درصد مردم اندونزي مسلمان و بقيه هندو، مسيحي و يا بودايي هستند. زبان رسمي آنان «اندونزيايي» است ولي به زبانهاي مختلف حرف ميزنند. آنچه در پي ميآيد مختصري است درباره آداب و رسوم مردم اين کشور در ماه مبارک رمضان.
استقبال
ماه مبارک رمضان، براي مردم اندونزي ماه جشن و شادي است. شادمانيهاي شبانه، تفريحات، بازيهاي مختلف و غذاهاي متنوع، همه جزئي از فرهنگ مردم اندونزي در اين ماه عزيز است.
استهلال
پس از رؤيت هلال ماه رمضان در اندونزي، تعدادي از افراد تا صبح در مسجد ميمانند و طبل مي زنند و به اين نحو آغاز ماه مبارک را به ديگران اعلام کيکنند.
تغذيه
از معروفترين غذاهاي رمضاني اندونزي “ابهم” است که نوعي شيريني شبيه کيک است. از خوردنيهاي مطلوب آنها ميتوان به غذاهاي دريايي، برنج و سبزيجات نيز اشاره کرد. کباب مرغ هم براي افطار در بازار رمضان رونق دارد.
پس از غروب آفتاب، باشگاهها و مكانهاي سرگرمي باز ميشود، كافهها و رستورانها از انبوه مشتريان سرازير شده و رستوران چينيها نيز تا که زمان افطار بسته هستند به پذيرايي مردم مشغول ميشوند.
جشنواره غذاها
امسال شهرداري کل جاکارتا، به منظور تکريم اين ماه مبارک جشنواره غذاهاي مخصوص اين ماه را در ميدان بانتنگ برپا کرده است.در اين جشنواره بيش از 200 غرفه از هنگام سحر تا زمان افطار به ارائه و نمايش بيش از 44 نوع غذاي محلي امخصوص ماه مبارک رمضان ميپردازند.
افطار در مساجد
از ديگر آداب مسلمانان اندونزيايي، رفتن به مسجد قبل از نماز مغرب و خوردن افطار دستهجمعي است. آنها سپس به خواندن نماز مشغول ميشوند.
شب نزول قرآن
يک شب و روز در اندونزي، به عنوان “شب نزول قرآن” و “روز نزول قرآن” شناخته ميشود. اندونزياييها به اين روز بسيار ارج مينهند و آن را گرامي ميدارند. مراسم ويژهاي هم به اين مناسبت در قصر رياست جمهوري اندونزي برگزار ميگردد.
رسانهها
مراسم احياء، عبادت و آداب شب و روز نزول قرآن از راديو و تلويزيون اين کشور پخش ميشود. اما رسانهها در ايام ديگر مورد شکايت علما و متدينين هستند. آنها از دولت اندونزي ميخواهند که در ايام ماه مبارک رمضان نظارت ويژهاي به تلويزيون و رسانهها داشته باشد تا شؤونات اين ماه رعايت گردد.
شب قدر
مسلمانان اندونزي 10 شب آخر ماه را به شب زنده داري و عبادت مي گذرانند و معتقدند يکي از اين شبها شب قدر است.
مراسم ايرانيان
ايرانيان مقيم اندونزي نيز همچون ديگر هموطنان خود در جنوب شرقي آسيا رمضان را گرامي ميدارند. آنان در ليالي قدر، با برپايي آيينهاي ويژهاي در سوگ اولين امام شيعيان مينشينند و آيين احياء شبهاي احياء هم با حضور دهها تن از ايرانيان مقيم و خانوادههاي آنها در محل اقامتگاه سفير ايران در جاكارتا برگزار ميشود.
عيد فطر
پايانبخش جشن رمضان مسلمانان اندونزي، عيد فطر است. در اين روز مردمي که يک ماه را با روزهداري سر کردهاند لباسهاي نو و رنگارنگ خود را ميپوشند و مراسم وذهبي خاص اين روز را به جاي ميآورند.