آموزه های اخلاقی، رفتاری امامان شیعه
اشاره:
امامان شیعه راهنمایان امین و دل سوزى بودند که بى هیچ اجر و مزدى، راه هاى سعادت و سرچشمه هاى کمال را به مردم نشان مى دادند. میراثِ بزرگ اسلامى که اینک در اختیار امت اسلامى است، سخن ها و رفتارهایى است که آنان در جهت تبیین زندگى سعادت مندانه از خود به یادگار گذاشته اند. اثر حاضر مجموعهای از سخنرانیهای حجتالاسلام والمسلمین عبدوس است که درباره «آموزههای اخلاقی ـ رفتاری امامان شیعه (علیهمالسلام)» با تجزیه و تحلیل و بررسیهای عالمانه و روشنگرانه، ایراد شده است.
در این کتاب الگوهای رفتاری صحیح با موضوع اخلاق و علوم تربیتی در حوزه تعلیم و تربیت اسلامی با استناد به روایات اهلبیت(علیهالسلام) و دیگر منابع معتبر دینی عنوان شدهاند. این اثر به قلم روان و همه فهم نگارش یافته است تا در سطح وسیعتری منتشر شود و علاقه مندان مکتب انسانساز امامان معصوم(علیهالسلام) از آن بهره گیرند. این مجموعه پیش از این در دو کتاب مجزا، با نام «بیست و پنج اصل از اصول اخلاقی امامان(علیهمالسلام)» و «فرازهای برجسته از سیره امامان شیعه(علیهمالسلام)»، نشر یافت، اما از آنجا که زمینههای دو کتاب بالا درباره سیره اخلاقی و رفتاری امامان(علیهالسلام) بود همه در یک کتاب و به صورت کنونی ساماندهی شده است تا خواننده مجموعهای از آموزههای اخلاقی ـ رفتاری امامان(علیهالسلام) را یک جا در اختیار داشته باشد. قرضالحسنه، امانتداری، سخاوت گشاده دستی، نیکی به پدر و مادر، تغافل و نادیده گرفتن، شکرگزاری، قدردانی از خدمات دیگر، شیوه برخورد با مردم، خودستایی به انگیزه خداخواهی، سوگندهای امامان(علیهالسلام)، مهماننوازی و عزت نفس از جمله مسائل طرح شده در این کتاب هستند.
محورهای کتاب:
- تحلیل سیره معصومین(علیهالسلام)
- ایجاد محبت و معرفت نسبت به اولیای الهی
- بررسی سیره فردی، اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و… معصومین(علیهالسلام)
گزیده متن
با کمال تاسف، پیروی بسیاری از شیعیان از امامان، کورکورانه و قشری است. آنان با این که حسن نیت دارند، بر اثر عدم شناخت، گاهی به نام پیروی از امامان، درست در مقابل آرمان آنان حرکت میکنند و نمیدانند که نمیدانند؛ در نتیجه، تا ابدالدهر در “جهل مرکب” خواهند ماند. برای آشنایی با آن بزرگواران نباید تنها به گزارش سرگذشت امامان و تاریخ زندگی آنان، بدون «تجزیه و تحلیل»، اکتفا کرد؛ بلکه باید با تجزیه و تحلیل صحیح، فرهنگ ناب اسلام را از زوایای زندگی پربار امامان استخراج نمود.
آنان معادن حکمت و بینش اسلامی هستند و گنجینههای عالی معرفت بشری میباشند. اگر خواسته باشیم از معدنی استفاده کنیم باید چهار مرحله را طی کنیم: کشف معدن (شناخت)؛ استخراج آن از زیر پوششها؛ یدکسازی از مواد کشف شده (فردسازی)؛ ترکیب وسایل یدکی (جامعهسازی). ما نخست باید شیوه زندگی امامان را بشناسیم، بعد آن را از مرحله ذهنیت به عینیت برسانیم (فردسازی) و سپس آن گنجهای سعادت را ترکیب کنیم و مجموع آنان را سرمشق زندگی خود قرار دهیم (جامعهسازی). چنین چیزی بدون “تجزیه و تحلیل” زندگی امامان میسر نیست.
برگرفته از: رجا نیوز