آلمان
آلمان
جمهوري فدرال آلمان به پايتختي شهر “برلين” يکي از صنعتيترين کشورهاي پيشرو جهان است. اين کشور که در قاره اروپا واقع شده از شمال با درياي شمال، دانمارک و درياي بالتيک، از شرق با لهستان و جمهوري چک، از جنوب با اتريش و سوييس و از غرب با فرانسه، بلژيک، لوکزامبورگ و هلند هممرز است.
آلمان با ۳۵۷٬۰۵۰ کيلومتر مربع مساحت و ۸۲٬۵۱۵٬۹۸۸ نفر جمعيت، داراي ۱۶ ايالت است. اين ايالتها ميتوانند در برخي مسائل مستقل عمل کنند. اين کشور پرجمعيتترين و ثروتمندترين عضو اتحاديه اروپا نيز هست.
بيش از 4.3 ميليون مسلمان در آلمان زندگي ميكنند كه اين جمعيت در شهر هاي مختلف ـ همچون برلين، هامبورگ و كلن ـ اقامت گزيده اند. از اين تعداد مسلمان، حدود 5/2ميليون نفر ترکيهايالاصل و دهها هزار نفر هم ايراني الاصل هستند. آنچه ميخوانيد مختصري است از حال و هواي مردم آلمان در ماه مبارک رمضان:
استقبال
آلمان اگرچه يک کشور غير اسلامي با اکثريت مسيحي محسوب مي شود، اما حال وهواي ماه مبارک رمضان در بين مسلمانان اين کشور همانند ديگر نقاط جهان کاملا مشهود است. مسلمانان آلمان همانند مسلمانان تمامي نقاط جهان در انتظار حلول ماه مبارك رمضان بوده و جسم و روح خود را براي روزه داري و عبادت در اين ماه پربركت آماده ميسازند. ماه مبارك رمضان مهمترين ماه در باور مذهبي آنان محسوب ميشود لذا بيصبرانه منتظر فرا رسيدن اين ماه الهي هستند.
زندگي سريع ماشيني
ماه رمضان در آلمان در شرايطي کاملا متفاوت با کشورهاي مسلمان برگزار ميشود. زندگي و آداب اجتماعي عموم هيچ تغييري نميکند و زندگي به همان سرعت و شدت ادامه دارد ؛ اما کمپانيها و اداراتي که کارکنان مسلمان زيادي دارند، در اين ماه برايشان تسهيلاتي قايل ميشوند که شامل تغيير شيفت کاري در کارهاي دو شيفتي و اختصاص دادن زمان کوتاهي براي نماز و افطار است.
مساجد و مراکز اسلامي
چشمگيرترين فعاليت هاي مسلمانان در ماه مبارک رمضان در مساجد آلمان و مراکز اسلامي اين کشور مشاهده مي شود که طي آنها روزه داران با شرکت در برنامه هاي مختلف مذهبي و عبادي قبل از افطار و بعد از آن فضاي پرجنب و جوش و روحاني را بر اين مراکز حاکم مي کنند.
طبق برخي آمارهاي ارايه شده در مجموع حدود دو هزار و 500 مسجد و مرکز اسلامي در آلمان وجود دارند که فعاليت اکثر اين مساجد در اين ماه دو چندان شده و به اوج مي رسد.
افطار دسته جمعي
طي ماه رمضان، اكثر مسلمانان شهرهاي مختلف آلمان فرائض ديني اين ماه مبارك را در كنار هم انجام ميدهند. آنان در طول روز با حضور در مساجد شهر علاوه بر تلاوت قرآن و گوش فرا دادن به تفسير اين كتاب الهي توسط امام مسجد، هنگام اذان مغرب با حضور در كنار يكديگر پاي سفره افطار حاضر شده و پس از خواندن دعا و نيايش افطار مي كنند.
قرآن کريم
در طول ماه مبارک، زنان و مردان در مساجد و مراکز اسلامي حاضر شده و به رو خواني قرآن كريم ميپردازند.
تقويت حس اتحاد
يكي از اصليترين جنبههاي مثبت اين ماه مبارك براي مسلماناني كه در كشورهاي غربي زندگي مي كنند، تقويت حس اتحاد و همبستگي ميان آن هاست. در کشور آلمان هم که از مسايل نژادي و اختلافات قومي رنج ميبرد، روزه داري، پير و جوان، فقير و غني و سياه و سفيد را گرد هم ميآورد تا پيام اتحاد و يكپارچگي را به گوش جهانيان برساند.
تغذيه
زنان مسلمان در منازل خود شيرينيهاي مخصوص اين ماه همچون “کانفه” و “باقلوا” تهيه ميکنند. در برخي مناطق و محله هاي سکونت مسلمانان و بالاخص در فروشگاههاي اسلامي نيز فضاي ماه مبارک رمضان با فروش محصولاتي مثل خرما، حلوا و برخي شيرينيهاي محلي و فروشندگاني که فرياد ميزنند”ماه رمضان است” و “خوراکي هاي رمضان داريم” نمايان است. در اين ماه فروش “گوشت قرمز و سفيد حلال”، “خرما” و “حلوا” در فروشگاههاي اسلامي بشدت افزايش پيدا ميکند.
رمضان با طعم ترک
با توجه به اينکه اغلب فروشگاههاي اسلامي درآلمان از آن ترکيه اي ها است و اين فروشگاهها نيز بيشتر محصولات اين کشور را به فروش مي رسانند، مي توان در سفره هاي ماه رمضان در آلمان طعم محصولات ترکيه اي را نيز مشاهده کرد. مشهورترين شيريني ماه رمضان در ترکيه “گلاچ” نام دارد که در اين مغازهها هم پيدا ميشود. معمولاً تعداد مشتريان فروشگاههاي اسلامي در اين ماه افزايش پيدا ميکنند.
غير مسلمانان
مشتريان غيرمسلمان و آلماني هم در اين فروشگاهها حضور مييابند و با سؤالهايي که درباره اين ماه ميپرسند با آن آشنا ميشوند. برخي مراکز اسلامي هم با دعوت از غيرمسلمانان آلماني براي شرکت در مراسم افطار، تلاش ميکنند تا فرهنگ اسلامي خودمان را به ديگران معرفي کنند.
البته همه چيز هم به خوبي و خوشي برگزار نميشود و عدهاي هم مسلمانان را بخاطر روزه گرفتن به تمسخر مي گيرند ؛ اما برخي غيرمسلماناني که با جوانان آلماني معاشرت دارند هم در ماه رمضان از خوردن و اشاميدن در مقابل آنها خودداري ميکنند و به اعتقادهاي ديني انها احترام ميگذارند.
ماريا بومر از مسؤولان دولت آلمان ميگويد: گفتوگو بين فرهنگها و اديان شرط اصلي بقاي جامعه و زندگي مشترك در سرزمين است و ماه مبارك رمضان نيز فرصتي براي تعامل بحث، تبادل ديدگاهها و گفتوگو است.
جشن و ديدار
مسلمانان آلمان، ماه رمضان را عيد ميدانند. ماه رمضان فرصتي براي باهم بودن بيشتر خانوادههاي مسلمان در اين کشور را فراهم ميکند و اينکه آنها اختلافهاي بياهميتشان را کنار بگذارند. از آنجايي که عده زيادي از مسلمانان آلمان را مهاجرين تشکيل ميدهند، سعي ميکنند در اين ماه به ديدار يکديگر رفته و به خصوص مهاجرين تنها و دور از خانواده را تنها نگذارند.
اطعام
از ويژگيهاي بارز مسلمانان آلماني در اين ماه دادن افطاريهاي دسته جمعي به روزه داران است. آنان به مناسبت اين ماه با يكديگر آشنا ميشوند، روابط برادري ميان آنها تقويت مي شود و به رفع مشكلات يكديگر مي پردازند.
مراکز اسلامي ايرانيان
مراکز اسلامي ايرانيان نيز در آلمان در اين ماه فعال بوده و ميزبان صدها ايراني هستند که از نقاط مختلف خود را براي شرکت در ضيافت الهي و قرار گرفتن در کنار هم کيشان و هموطنان خود ميرسانند. “مرکز اسلامي هامبورگ” و “مرکز فرهنگي اسلامي ايرانيان برلين” از جمله مراکز بسيار فعال هستند که در ماه مبارک رمضان هر روز برنامههاي ويژه و مخصوص اين ماه مبارک را برگزار ميکنند. روخواني، آموزش وختم قرآن و قرائت دعاهاي مخصوص اين ماه هر روز دراين مراکز با حضور ايرانيان مشتاق برگزار ميشود.
شب قدر
مسلمانان سني آلمان شب بيست و هفتم را شب قدر مي دانند و آن را به شب زندهداري، خواندن نماز و تلاوت قرآن در مساجد ميگذرانند. شيعيان هم در هامبورگ، کلن، برلين و … هر سه شب قدر را گرامي ميدارند.
عيد فطر
با نزديك شدن به پايان اين ماه مبارك مسلمانان، صدقات، اموال و زكات فطريه را به مراكز اسلامي ميدهند تا در ميان مستحقان و نيازمندان توزيع شود. نماز عيد هم در مراکز و مساجد برگزار ميشود.